Az idei nyaralásunk legyen tudatosabb! Az ökoturizmus alapelvei

Az idei nyaralásunk legyen tudatosabb! Az ökoturizmus alapelvei

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Az idei nyaralásunk legyen tudatosabb! Az ökoturizmus alapelvei

Néhány hete részt vettem egy, a közelben szervezett szemétszedési akcióban, aminek keretében a környék nevezetességének tekinthető szurdokot tisztítottuk meg. Azt gondoltam, nem lesz sok szemét, úgyhogy vittem a kislányomat is, hiszen az egész egy hasznos kis kirándulásnak ígérkezett. Tévedtem. Kiderült, hogy alaposan alábecsültem a szennyezést: kb. 80 résztvevővel, fél nap alatt több mint 3700 kiló szemetet szedtünk össze.

Számomra nem kérdés, hogy figyelünk a környezetünkre, hogy eszünkbe se jut eldobni a szemetet, de a hulladék minőségén és mennyiségén látszott: ezzel nincs mindenki így. 

Az ökoturizmus jóval túlmutat azon a tudatosságon, hogy semmit sem hagyunk az erdőben, ami nem odavaló, és semmit sem viszünk haza, amire nincs szükségünk. Célja az, hogy a turisták megismerjék, megszeressék a természetet, tisztába kerüljenek azzal, milyen természetvédelmi erőfeszítések zajlanak a háttérben, valamint, hogy egyes hétköznapi szokásaik milyen befolyással bírnak bolygónk körforgásaira.  

Az ökoturizmus meghatározása és alapelvei

Az ökoturizmus fogalmát Hector Ceballos-Lascurain természetvédőhöz kötik.

Az 1980-as években született meghatározás szerint az ökoturizmus célja, hogy az emberek olyan helyekre utazzanak, amik gyakorlatilag háborítatlanok.

Megcsodálhatják a tájat, a vadon élő állatokat és növényeket, valamint az adott területen élő kultúrákat.

Mindezt természetesen anélkül, hogy bármilyen formában beleavatkoznának a környezet körforgásaiba.

Tóparti ház
istockphoto

Fenntartható ökoturizmus

A fenntartható ökoturizmusnak három alapelvnek kell megfelelnie:

  • Meg kell őrizni a környezetet: A legfontosabb alapköve az ökoturizmusnak az, hogy a biológiai sokféleség és a természet érintetlen maradjon. 
  • A közösségeket be kell vonni: Az ökoturizmus célja, hogy a helyiek számára munkát kínáljon, így a turisták közvetlenül is hozzájárulnak a szegénység elleni küzdelemhez, valamint a fenntartható fejlődéshez. 
  • Meg kell érteni a folyamatokat: Az ökoturizmus egyik leginkább figyelmen kívül hagyott aspektusa az oktatás. Pedig a környezettel kapcsolatos tudatosság növelése és a természet megbecsülésének elősegítése ugyanolyan fontos, mint maga a gyakorlati természetvédelem.
Az ökoturizmus jelentése
Halfpoint/istockphoto.com

De jó ötlet odamenni, amit óvni kellene?

Az ökoturizmus legnagyobb ellenérve valóban az, hogy sokan megkérdőjelezik, tényleg jó ötlet-e az embernek oda mennie, amit éppenséggel meg kellene védeni tőle. Hiszen tudjuk, ahova betesszük a lábunkat, ott sokszor kő kövön nem marad…

Az ökoturizmus azonban nem csak egyedülálló utazási élményeket kínál, hanem oktat is, kombinálja a természetvédelmet a helyi közösségek támogatásával, illetve a fenntartható utazással, így kiváló alternatívát jelenthet. Azonban még az ökoturizmussal foglalkozók is tudják, hogy egyes helyek egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy turistákat fogadjanak, és nem is az a cél, hogy mindenhova eljussanak a kíváncsiskodók.

De, ha már utazunk, akkor jó tudni, megtehetjük ezt úgy is, hogy minimalizáljuk a negatív hatásokat. Nem csak azzal, hogy megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, hanem pl. azzal is, hogy a pénzünket közvetlenül az általunk meglátogatott természeti területek védelmére áldozzuk. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást