Egészség / Életmód / Táplálkozás

4 nyomós ok, amiért rendszeresen kellene bogyós gyümölcsöket ennünk

4 nyomós ok, amiért rendszeresen kellene bogyós gyümölcsöket ennünk

Bármilyen étrendet is követsz, a bogyós gyümölcsök garantáltan beleférnek a mindennapokba: hazánkban is megteremnek, alacsony a kalória- és szénhidráttartalmuk, nem utolsó sorban pedig csodát tesznek az egészségünkkel. 

Kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk

A bogyós gyümölcsökben egyértelműen sok a vitamin, ám ki kell emelnünk magas C-vitamintartalmukat. Ez a jól ismert antioxidáns nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges működését tekintve, és persze az immunrendszer egyik nélkülözhetetlen építőköve.

Számos kutatás megerősítette, hogy a természetes formában fogyasztott C-vitamin sokkal jobban hasznosul, mint a mesterséges változat, ezért érdemes törekedni arra, hogy minél gyakrabban friss alapanyagok fogyasztásával biztosítsuk a szervezetünk számára.

Erre a célra nagyszerűek a bogyós gyümölcsök, hiszen mindenki talál köztük kedvére valót: van, aki a savanykás szedret, vagy éppen ribizlit, más az édesebb epret és a könnyed málnát preferálja – mindegy, melyik bogyós mellett teszed le a voksodat, egy-két maréknyi gyümölccsel a napi C-vitaminszükségleted jelentős részét fedezheted. 

További antioxidánsok

A C-vitamin mellett számos más antioxidáns is megtalálható a bogyós gyümölcsökben, bizonyos fajták pedig ezen a téren is kiemelkedőek: a különleges acai bogyó pl. tízszer több antioxidánst tartalmaz, mint a kékáfonya, pedig utóbbi sem szűkölködik antioxidánsokban. Általánosan érvényes szabály, hogy minél inkább sötétebb, lilább egy bogyós gyümölcs színe, annál több benne az antioxidáns.

És hogy mire is jók az antioxidánsok? Védik a szervezetet az oxidációs folyamatok közben keletkezett szabad gyökök és egyéb, oxidáló anyagok káros hatásaitól. Elsődleges szerepük az egészség megőrzésében van, de hálásak lehetünk öregedés gátló hatásuknak is.

Vicky Ng/unsplash.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást