Nyár végén irány a bőrgyógyászat!

Nyár végén irány a bőrgyógyászat!

Címlap / Életmód / Egészség / Nyár végén irány a bőrgyógyászat!

A nyári napozás után nagyon fontos, hogy figyeljünk a bőrünkre. Ha folyamatosan figyeltünk bőrünk védelemére és számos önvizsgálatot tartottunk, akkor is érdemes évente ellátogatnunk a bőrgyógyászatra.

A legjobb ha erre a nyár végét vagy az ősz elejét választjuk, hiszen nyár során alakulhatnak ki a legsúlyosabb problémák.

A legtipikusabb problémák

A nyár folyamán leginkább a gombás fertőzéseknek van kitéve az ember leginkább a strandokon a felelőtlen papucshasználat, a nedvesen maradt bőrfelületek és a nem megfelelő öltözékek kapcsán. Azonban egy súlyosabb probléma is fenyeget minket, ez pedig az anyajegyek elváltozása, ha nem megfelelőképpen védtük a bőrünket a napozás során, vagy nem tartottuk be, hogy mikor is érdemes a kívánt aranybarna színt elérni.

Gombás fertőzések

A gombás betegségek nem csupán a lábakon, a körmökön és a nemi szervek táján tűnhetnek fel, hanem a nyakon, a végtagokon, a fejbőrön és akár a törzsön is. A kialakulást egyszerre okozhatják a külső és a belső tényezők is, amelyek csökkentik a bőr és a nyálkahártya védekező képességét.

Kialakulás: A gomba szaporodását elősegíti a nyári nedves és meleg környezet, amely kiváltképp a strandokon biztosít a gombáknak megfelelő környezetet. Kockázatot jelentenek a különféle hámsérülések, a magas hőmérséklet és az általa fokozott verejtékezés, valamint a helytelen öltözködés is (szoros, nem szellőző ruhák viselete). Emellett érdemes tudnunk, hogy az antibiotikumok és a szteroidok szedése, vagy egyéb betegségek, mint például a cukorbetegség vagy egyéb keringési zavarok is okozhatják a gombás fertőzések kialakulását. Ha a gyógyszertári készítmények nem használnak, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez, hiszen a nedvesen magunkon felejtett bikini következtében akár gyógyszeres kezelés is lehet az eredmény.

Az apró változások is veszélyesek!

Az anyajegyek ellenőrzése kiemelt fontosságú a nyári időszak végén, hiszen a bőrrák, vagy más néven melanoma a mélységét és az áttéteket is tekintve nagyon gyorsan terjed. Mielőtt azt gondolnánk, hogy minket ez nem érint, érdemes tisztában lennünk azzal az adattal, hogy a 30-40 év közötti nőknél a rákhalálozási listán a bőrrák a második, míg 20-30 év közöttieknél az első. Fokozza a kockázatot a világos bőr és hajszín, az állandó szolárium használat, vagy napozás és a családban korábban előforduló hasonló megbetegedések megjelenése is.

Mikor forduljunk azonnal orvoshoz?

Megváltozott szín: Ha az anyajegy feketés és barnás lesz, valamint megjelennek a piros, fehér, kék vagy szürke színek.

Megváltozott méret: Ha az anyajegy terjedni kezd, nő a mérete, vagy megváltozik a széle.

Új anyajegy keletkezése.

Aszimmetrikus anyajegy: Ha az anyajegy aszimmetrikussá válik, vagy megjelenik egy új aszimmetrikus anyajegy.

Megváltozott felszín: A kidudorodó, vagy bármilyen más formában megváltozott felszínű anyajegy a bőr elváltozására utalhat.

Felmaródás, kisebesedés, vérzékenység.

Mi történik a bőrgyógyásznál?

A vizsgálat a kórelőzmény felvételéről és a beteg felület megtekintéséről szól, ezután következik a valódi kezelés.

Az anyajegyek és a bőrrák vizsgálatára bőrmikroszkópos vizsgálatot alkalmaznak, amely megfelelően segít abban, hogy elkülönítsék a jó- és a rosszindulatú elváltozásokat. Általában az elváltozott felület mellett az egész bőrt is megvizsgálják. Fontos, hogy az idejében felismert bőrdaganat teljesen meggyógyítható.

A gombás fertőzések vizsgálata során mintát vesznek a beteg bőrfelületből és az ezt követő laboratóriumi vizsgálat után kezdik el a kezelést. Általában a bőrről, vagy körömről, egyes esetekben pedig a nyálkahártyáról vesznek mintát, hogy megállapítsák a pontos kórokozót.

Nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni, hogy mindenképpen legalább évente egyszer menjünk el a bőrgyógyászunkhoz és ellenőriztessük a tünetmentes anyajegyeinket is, hiszen fontos bőrünk egészségének és szépségének a megőrzése.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást