Mielőtt kidobnád: növénymentő praktikák a leggyakoribb gondozási hibák ellen

Mielőtt kidobnád: növénymentő praktikák a leggyakoribb gondozási hibák ellen

Címlap / Otthon / Mielőtt kidobnád: növénymentő praktikák a leggyakoribb gondozási hibák ellen

Mióta van kertünk, nincs olyan sok szobanövényünk: most sokkal inkább a kinti virágok megismerése, gondozása köti le a figyelmemet. Azt tapasztalom, utóbbi nagyobb kihívás, de persze a szobanövényekkel is sokan elkövetünk tipikus gondozási hibákat.

Kártevők ellen

Ahogy a mi immunrendszerünk is akkor tud ellenállni a betegségeknek, ha egészségesek vagyunk, úgy a szobanövényeink is akkor lesznek ellenállóak a kártevőkkel szemben, ha egészségesek.

Szerencsére nincs sok mindenre szükségük: rendszeres és megfelelő mennyiségű öntözést, ideális elhelyezést igényelnek és bizonyos időszakonként egy kis tápoldatot.

Talán azt gondolod, utóbbival nem tudsz melléfogni, de ez tévedés: a túl sok tápoldat is tönkreteheti a növényt. Általánosan igaz, hogy a virágzás és a növekedés előtti, alatti időszakban kell tápozni a szobanövényeket, ez az időszak többnyire tavaszra és nyárra esik. Ezen kívül felesleges sőt, ártalmas tápoldatot, trágyát adni a virágoknak, különösen igaz ez azokra a fajtákra, amik teleltetést igényelnek. Ha erre a három tényezőre odafigyelsz, nagyon kicsi eséllyel jelennek meg a kártevők a növényeden.

Amennyiben mégis felbukkannak, lépj minél előbb! Néhány kártevőt még kézzel, vízsugárral is könnyen el tudsz távolítani, nem kell feltétlenül természetes, vagy mesterséges permetek, oldatok után nyúlnod. Azonban minél később avatkozol közbe, annál nagyobb eséllyel válik menthetetlenné a fertőzöttség. Ezen felül nagyon fontos, hogy a fertőzött növényt a lehető leghamarabb különítsd el a többi virágtól, hiszen a kártevők bármikor átvándorolhatnak rájuk is.

Besárgult levelek ellen

A növény levelei akkor sárgulnak be általában, ha nem megfelelően öntözöd. A nehézséget az okozza, hogy a túl sok víz éppúgy sárgulást okozhat, mint a túl kevés. Kezdő növénytulajdonosként tehát okozhat némi fejtörést a probléma gyökerének megállapítása, de ha ugyanúgy gondoztad az elmúlt hetekben a virágot, akkor elég, ha megfogod a földjét. Amennyiben túl nedves, esetleg alatta is áll a víz, minden valószínűséggel túlöntözted a növényt. Ha viszont száraz a földje és kókadozik a virág, akkor valószínűleg túlságosan fukarkodtál a folyadékpótlással. Értelemszerűen meg kell változtatnod az eddigi szokásaidat, és szárazság esetén gyakrabban kell öntöznöd a virágot.

Ha viszont túl nedves a földje, akár át is ültetheted, de mindenképpen várd meg, míg alaposan megszárad – csak akkor öntözd újra, ha már szinte porlik a földje. Fontos, hogy ne csak a felszínt érintsd meg, kicsit dugd bele az ujjadat a földbe!

BADYLARZ/kaboompics.com

Barnuló levelek ellen

A levelek nem csak sárgulhatnak, hanem barnulhatnak is, ám ez már szinte minden esetben arra utal, hogy túl kevés vizet adtál a növényednek. Először gyakran csak az alsó levelek száradnak el, ami egyébként lehet normális, természetes folyamat is. Ha előrehaladottabb állapotról beszélünk, akkor már felsőbb levelek is barnulásnak indulnak, illetve gyakorlatilag az összes levélvég barnulni kezdhet. Ha nem pótolod megfelelő mértékben a vizet, akkor egyre több levél fog teljesen elszáradni.

Amennyiben úgy gondolod, megfelelő mennyiségű vizet adtál a növényednek, lehet, hogy túl sok ásványi só halmozódott fel a talajban: ez is előidézheti a levélbarnulást. Ebben az esetben érdemes szűrt, vagy desztillált vízre váltanod, esetleg az esővizet is kipróbálhatod.

Túlöntözés ellen

Gyakori hiba a szobanövényeket illetően a túlöntözés. Gyakran annyira jól akarunk bánni az új kedvenceinkkel, hogy egyszerűen több vizet adunk nekik a kelleténél. Míg néhány virág egyenesen igényli a sok folyadékot, a párát, addig a többi egyszerűen elrothad. Ahhoz, hogy a túlöntözést elkerüld, először is fontos a megfelelő ültetés. A cserép aljára tegyél kisebb kavicsokat, vagy akár cserépdarabkákat és csak erre jöjjön a föld, majd a növény maga. Így megfelelő vízáteresztő közeget tudsz teremteni, és ha esetleg egyszer-egyszer túlöntöznéd a virágodat, lesz lehetősége elfolyni a feleslegnek. Persze, ehhez az is kell, hogy rendszeresen ellenőrizd a kaspót. Ha ott órákon, napokon át pang a víz, akkor az egyértelmű túlöntözésre utal. Ezen felül ügyelned kell a benti hőmérsékletre is: a nyári napsütésben, vagy éppen a fűtésszezonban könnyen megeshet, hogy jóval többször kell öntöznöd, mint pl. tavasszal, vagy ősszel.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!