VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A cink fontosságát a szervezet számára nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez az esszenciális ásványi anyag elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működésének támogatásához, ugyanis segít hatékonyan küzdeni a fertőzésekkel szemben és hozzájárul az optimális sebgyógyuláshoz.
Ezen túlmenően fontos szerepet játszik az ízlelés és szaglás normális működésében, valamint elősegíti a növekedést és fejlődést, különösen a várandósság időszakában, illetve a gyermekkor korai szakaszában. Míg a húsok és tejtermékek a legismertebb cinkforrások, egyáltalán nem kell lemondani róla akkor sem, ha vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatsz, hiszen számos növényi eredetű táplálék is bővelkedik benne.
Tök- és napraforgómag
A tökmag és a napraforgómag rendkívül hatékony növényi alapú cinkforrások. Ezek az apró magvak nemcsak cinkben gazdagok, hanem más értékes tápanyagokat is tartalmaznak, beleértve a rostokat, fehérjéket és egészséges zsírokat. A tökmag különösen a fitoszterolokban, antioxidánsokban és magnéziumban is bővelkedik. Mindennapi étrendünkbe könnyen beilleszthetők, például saláták, müzlik, vagy akár rágcsáként is fogyaszthatók. Napraforgómag tekintetében nincs ez másképp; remek kiegészítő lehet turmixokhoz, de szendvicsek tetejére szórva is kiváló.