Nem, nem okoz meddőséget a gyerekek vakcinája

Nem, nem okoz meddőséget a gyerekek vakcinája

Címlap / Életmód / Egészség / Nem, nem okoz meddőséget a gyerekek vakcinája

Az Egyesül Államokban, ahol nemrég megkezdték az 5 év feletti gyerekek oltását is, a szülők leggyakoribb félelmei között szerepel, hogy vajon befolyásolhatja-e valahogyan a gyerekek jövőbeli termékenységét a vakcina.

A Kaiser Family Foundation által a múlt héten közzétett felmérés szerint az 5-11 éves gyermekek szüleinek 66%-a aggódik amiatt, hogy a vakcinák később negatívan befolyásolhatják a gyermekek termékenységét.

Az orvosok és a közegészségügyi tisztviselők egységesen biztosítják a szülőket, hogy nincs ok ilyen aggodalomra.

„Tudományosan cáfolták azokat az alaptalan állításokat, amelyek a COVID-19 elleni oltásokat a meddőséghez kötik” – áll az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia honlapján közzétett közleményében, amely a gyermekek kezelésére szakosodott orvosokat képviseli.

„Nincs semmilyen arra vonatkozó bizonyíték, hogy a vakcina a termékenység elvesztéséhez vezethet. Bár a termékenységet nem vizsgálták kifejezetten az oltóanyag klinikai vizsgálatai során, nem számoltak be termékenységvesztésről sem a kísérletben résztvevők között, sem azon milliók között, akik megkapták az oltást a vakcina engedélyezése óta. Állatkísérletek során sem jelentek meg meddőségre utaló jelek” – teszi hozzá a közlemény. „Hasonlóan nincs bizonyíték arra sem, hogy a COVID-19 vakcina befolyásolná a pubertást.”

Az Amerikai Szülészetek és Nőgyógyászok Kollégiuma hasonlóképpen ösztönzi a nőket a Covid-19 elleni védőoltásra. „Vezető orvosi szervezetek többször is megerősítették, hogy a COVID-19 elleni oltásoknak nincs hatása a termékenységre” – áll a közleményben.

Ugyanez igaz a férfiak termékenységére is – állítja az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja.

Már folynak a vizsgálatok a kisgyerekek oltásáról

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala sürgősségi engedélyt adott ki a Pfizer oltóanyagára a fiatalabb korcsoportban. A CDC vakcina-tanácsadói most arról tárgyalnak, hogy javasolható-e a vakcina az 5 évnél fiatalabb gyerekeknek is.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»