Nagytestű, nemes magyar kutya, a kuvasz

Nagytestű, nemes magyar kutya, a kuvasz

Címlap / Életmód / Család / Nagytestű, nemes magyar kutya, a kuvasz

A kuvasz közismerten az egyik legjobb házőrző fajta, vadászatra de védő munkára is előszeretettel használják. Ismert magyar fajta, melynek remek tulajdonságai, és a munkához való hozzáállása széles körben kedveltté tették.

Eredete

Mint a komondor esetében is, a kuvasznak is az volt a feladata, hogy őrizze a nyájat a ragadozóktól és a tolvajoktól, és mivel a munkáját nagyon hatékonyan végezte, így nem csoda, hogy már a honfoglaló őseink is támaszkodtak rá.

A nevének eredete egy kicsit ködös, de valószínűleg a török küvaz- vagyis büszke, de méginkább a régebbi perzsa kuwāsa- vagyis minőség, vagyon szóból ered. De a kuvasz jelentett egyszerűen keveréket is.

Testfelépítés

Alapvetően egy nagytestű kutyáról van szó, melynek megjelenése ennek ellenér nemes, és határozottságot, erőt sugároz.

A farán lévő dús szőrzet miatt sokszor testesnek, kövérnek tűnik.

A nyaka lebernyeg nélküli és feltűnően izmos, lábai egyenesek, csupán a hátsó lábközépcsontok görbültek kissé. A kuvasz farka alacsonyan tűzött lefelé lóg egészen a csánkig, ám a vége visszakunkorodik.

Szőr

Mint a legtöbb magyar fajtánál, a kuvasznál is a fajtajelleg komoly része a szőrzet kinézete.

Eredetileg több színben is létezett az állat, ám a második világháború a fajt annyira megritkította, hogy csupán a fehér maradt meg, és ez az elfogadott standard, a tenyésztések is ebbe az irányba indultak.

A szőre minden esetben enyhén kunkorodik és nagyon dús, így minden időben megvédi a kutyát. A kuvasz azonban a komondorral szemben bizony vedlik, így ebben az időszakban naponta át kell fésülni kefével, egyébként hetente egyszer is elég.

Jellem

A kuvasznak, feladata ellátásához, szüksége volt önállóságra, bátorságra és bizonyos fokú agresszióra.

Éppen ezért tartja magát az elképzelés, miszerint a fajta igen veszélyes, gyerekek mellé nem való. Igaz, a tanyavilágban, a történelmi Magyarországon sétálgatni este bizony életveszélyes volt, mert a kuvaszok őrizték a területüket.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy vérengző fenevadról lenne szó. A kutya általában egygazdás, de nagyon ragaszkodik a családjához is, és megvédi őket, mindenáron. Ez azt jelenti, hogy bárkinek nekimegy, aki fenyegeti a környezetében élőket, legyen az felnőtt ember, nagytestű állat, vagy akár egy gyerek.

Nevelés

A kuvasz erős és következetes nevelést igényel, ám ez nem azt jelenti, hogy a testi fenyítés célravezető. Ha megfelelően szocializáljuk, akkor a kutya odaadó társ, nyugodt házi kedvenc, és hatékony házőrző lesz egyben.

Általában nem javasolják első kutyusnak, mert önállósága miatt valóban következetesen és kiegyensúlyozottan kell nevelni. Ha azonban ezt biztosítani tudjuk, akkor keresve sem találhatnánk hűségesebb és rajongó társat a kuvasznál.

Társaságban

A kuvasz remekül kijön a környezetében élő állatokkal, aha megfelelően neveljük. A macskákért kifejezetten rajong, a gyerekekkel szeret játszani.

Magas a fájdalomküszöbe, így jól viseli, ha a kicsik „nyúzzák”. Idegenekkel bizalmatlan, a család barátait azonban elfogadja.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kuvasz fáradhatatlanul óvja a családja összes tagját (felnőtteket, gyerekeket, állatokat), így megtámadhatja az idegen gyerekeket, akik esetleg bántják az otthoniakat. Más kutyákkal általában dominánsan viselkedik, a kihívásokat sohasem hagyja „szó” nélkül.

Hol tartsuk?

A kuvaszok mozgásigénye átlagos, nagyobb kertekben tökéletesen lemozogja magát. Szabadban tartásának szükségességét erősíti az a tény is, hogy a házőrzés mestere, ritkán ugat, ám akkor mindig okkal.

A lakásban tartása azért sem javasolt, mivel a vedlési időszakban a szobák úgy fognak kinézni, mintha hó hullott volna bennük.

Ha mégis úgy döntünk, hogy kuvaszt viszünk a zárt térbe, akkor a séták rendszeressége, és hossza elengedhetetlen.

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!