Egészség / Életmód

Nagyon fázós vagy? Ezek lehetnek a kiváltó okai

Nagyon fázós vagy? Ezek lehetnek a kiváltó okai

Természetes, hogy fázunk, mikor télen fagypont alá süllyed a hőmérséklet, vagy mikor nyáron dübörögnek a légkondik. Fázósabbak lehetünk, ha éhesek vagy kialvatlanok vagyunk, azonban ha valaki állandóan fázik és látszólag ok nélkül, akkor valami állhat a háttérben. Az alábbi öt betegség jó eséllyel lehet a folyamatos hidegrázás kiváltó oka.

Vashiány

A vas azért elengedhetetlen a szervezetben, mert segít a vörösvérsejteknek, hogy a test különböző részeibe szállítsa az oxigént.

Ezáltal a sejtek hőtermelő képességét is befolyásolja és ha nincs szervezetünkben elég vas, bizony nem működnek elég hatékonyan a vörösvérsejtek és ez lehet az oka annak, hogy állandóan didergünk.

Ez a jelenség olyannyira gyakori, hogy a nők egyharmada vashiányban szenved és egyeseknél vérszegénység is kialakulhat emiatt. A vasat pótolhatjuk tabletta formájában, illetve magas vastartalmú ételek fogyasztásával, mint például a máj, a spenót, a tenger gyümölcsei és a tojás.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy túl- vagy alulműködése sok egészségügyi problémát okoz a szervezetben, mert következtében elégtelen a pajzsmirigy hormonok termelődése.

Az alulműködés, azaz hipotireózis esetében azért fázhatunk, mert nem termel elég hőt a test a lelassult anyagcsere miatt.

A vacogáson kívül száraz bőr, levertség, fáradtság és ritkuló haj is jellemző. A hipotireózis kezelése elsősorban hormonpótlással történik, így ezekkel a panaszokkal mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Megfelelő szakorvosi kontroll és kezelés mellett tünetmentesíthető, bár véglegesen sajnos nem gyógyítható betegség.

Cukorbetegség

A diabétesz egyik jellemző tünete lehet a gyakori didergés, elsősorban akkor, ha a beteg nem kezeli megfelelően betegségét. Az elhanyagolt cukorbetegség ugyanis kéz- és lábzsibbadással jár, amit az idegek elhalása okoz.

A végtagok súlyosabb esetben érzéketlenné is válhatnak, így a beteg hőérzékelése nem fog megfelelően működni, ezzel is kiváltva a hidegtől való reszketést.

Amennyiben az állandó fázás gyakori vizelési ingerrel, fáradékonysággal és szomjúsággal jár együtt, nagy valószínűséggel cukorbetegségről van szó.

Túl vékony vagy

Köztudott, hogy a vékony emberek fázósabbak testesebb társaiknál, ez akkor a legszembetűnőbb, mikor például nyáron bementek úszni a tengerbe és a filigrán lányok szája hamar elkezd vacogni.

Az alacsony testsúly lehet oka annak, hogy az illető gyakran fázik, hiszen a testet a zsírpárnák „szigetelik” és tartják melegen.

Az alacsony anyagcsere szintén lehet a didergés kiváltó oka, ami a soványabb emberekre gyakran jellemző. A kórosan sovány, tehát anorexiás embereknél mindennapos a fázás, hiszen ők annyira vékonyak, hogy még nyáron is kénytelenek meleg pulcsiban járni.

Raynaud-szindróma

Ereink egész testünket behálózzák, ezért az erek betegségei minden szervünkre hatással lehetnek, ha romlik vagy veszélybe kerül a keringés. Az érbetegségek kezdetben többnyire csak enyhe tünetekkel járnak, de súlyosabb fázisban már károsíthatják szervezetünket.

A Raynaud- szindróma egy olyan keringési megbetegedés, melynél az ujjak és lábujjak hidegek lesznek, zsibbadnak és elszíneződnek, a bőr feszül, és ez kifejezetten fájdalmas is lehet. A keringészavar miatt az ujjvégek kisebesedhetnek, elhalások jöhetnek létre és üszkösödés alakulhat ki rajtuk.

A Raynaud-szindróma viszonylag ritka betegség, hazánkban néhány tízezer embert érint. A tünetek megjelenésének esélye kortól teljesen független, de mivel a hölgyeknél gyakoribb az immunbetegség előfordulása, az általa kiváltott Raynaud-szindróma is nagyobb eséllyel fordulhat elő náluk, mint a férfiaknál.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást