Nagyobb eséllyel kaphatod el a koronavírust, ha ezek a szokásaid

Nagyobb eséllyel kaphatod el a koronavírust, ha ezek a szokásaid

Címlap / Életmód / Egészség / Nagyobb eséllyel kaphatod el a koronavírust, ha ezek a szokásaid

A koronavírus idején sokkal fokozottabb figyelemre van szükségünk az élet minden terén. A bevásárlásnál, ügyintézésnél, és a takarításnál is óvatosabbnak kell lennünk, bizonyos szokásainknak pedig egy időre búcsút kell intenünk. Már csak azért is, mert az alábbiak miatt nagyobb eséllyel kaphatod el a fertőzést!

Céges eszközök

Jelenleg sokan megtehetik azt, hogy otthonról dolgoznak, de sajnos nem mindenki ilyen szerencsés.

Rengeteg olyan munkakör létezik, amit házon belülről nem lehet elvégezni, ezért nekik muszáj a koronavírus idején is bejárni a munkahelyükre.

Itt követheted el a legtöbb hibát! Az egyik, hogy a céges bögréket használod, hiszen ezek kutatások szerint amúgy is nagyon sok kórokozót rejtenek magukban, de most még nagyobb veszélyt jelenthetnek.

Ugyanez igaz a kancsókra, evőeszközökre is. Hajlamosak vagyunk a szokások rabjaivá válni, és ezeket mind úgy használni, hogy fel sem merül bennünk, hogy gond lehet velük, de most jobb, ha egy időre inkább otthonról viszed a szükséges eszközöket. Ha pedig berakod a mikróba az ételt, utána rögtön moss kezet!

 

Kézszárítót használsz

Már számtalan felmérés bizonyította, hogy a nem megfelelően tisztított kézszárító a baktériumokat ráfújja a kezedre.

A gond, hogy míg te nyugodtan megérinted az arcodat, mert azt gondolod, hogy kézmosás után tiszta a kezed, igazából rengeteg kórokozót juttathatsz be a szervezetedbe.

Jelenleg nem igazán tudunk kimozdulni otthonról, de a boltok egy része délután 3-ig nyitva van, így meglehet, hogy a plázában jársz, és használod a mosdót is.

Hogy megelőzd a fertőzésre való esélyt, most véletlenül se használd a kézszárítót, helyette inkább papírtörlőbe, zsebkendőbe töröld a kezed!

 

Ha kilépsz a lakásból

Van pár hiba, amit megszokásból már az otthonod elhagyását követő 2 percben elkövetsz.

Az egyik, hogy a liftet használod, és megnyomod a gombokat; hiszen ha előtted egy koronavírussal fertőződött személy használta a felvonót, nagyobb eséllyel kaphatod el, mint ha szimplán lépcsőztél volna.

De ugyanez igaz akkor is, ha megfogod az ajtó kilincsét, sőt, szintén ez a helyzet, ha a boltban a kosarat, kocsit fogod a kezedben.

Hogy mi a megoldás? Elsősorban most egy darabig használd a könyöködet, és azzal lökd ki az ajtót, vásárlásnál pedig vigyél magaddal kesztyűt, esetleg szatyrot!

 

Sosem pihensz

A pihenés nagyon fontos az immunrendszerednek.

Sokan mégis azt hiszik, hogy ha nem alszanak eleget, maximum álmosak lesznek, de egyéb következményeket nem tapasztalnak.

Az igazság viszont az, hogy akik nem alszanak 7-9 órát, egy idő után legyengült immunrendszerrel küzdhetnek, és a testük nem lesz képes maximálisan felvenni a harcot a betegségekkel.

Most, a koronavírus idején a szervezeted ellenálló képességének megőrzése mindennél fontosabb!

 

Sosem fertőtleníted a telefonod

Nem feltétlenül jut eszünkbe, hogy a mobilunkat olyan gyakorisággal fertőtlenítsük, mint amilyen gyakran körbeporszívózzuk a lakást. Pedig fontos lenne!

A telefonunk ugyanis lényegében mindennek ki van téve: megfogjuk, ha elhagyjuk a lakást, lerakjuk az asztalra, pultra, kanapéra, és emiatt a baktériumok melegágyává is válhat.

Arról nem is beszélve, hogy kutatások szerint a koronavírus akár NAPOKIG is elélhet az üveg felületen. Ezért fontos, hogy most tényleg minden nap letisztítsd a telefonodat (pláne, ha elhagytad a lakást)!

De arra azért figyelj oda, hogy a képernyőn ne használj antibakteriális kendőt, mert ezzel károsíthatod a bevonatát.

 

Ha rágod a körmeidet

Ha gyakran rágod a körmeidet, biztosan tudod, hogy erről nagyon nehéz leszokni.

Mindegy, hogy nagy stressz esetén vagy egyszerűen csak unaloműzésből észrevétlenül csinálod, most nagyon oda kell figyelned arra, hogy felhagyj vele.

A koronavírus miatt még az arcunkat sem igazán szabad megérinteni, a körömrágás pedig sokkal nagyobb veszélynek tesz ki téged, hiszen így a vírust gyorsan bejuttatod a szervezetedbe.

A gyerekeidnél is érdemes figyelni rá, és megpróbálkozni a javasolt módszerekkel (kesztyű, keserű körömlakk) az egészségetek érdekében!

 

Kontaktlencsét viselsz

Nagyon sokan viselnek kontaktlencsét a szemüveg helyett, de most egy időre érdemes ezt hanyagolni.

Szakértők szerint ők ugyanis nagyobb veszélynek vannak kitéve több okból kifolyólag is.

Egyrészt a szemüveg minimálisan, de plusz védelmet biztosít, másrészt pedig akik kontakt lencsét viselnek, hajlamosak tovább hordani, mint kellene, nem mindig figyelnek a lencse tisztítására, és többször nyúlhatnak a szemükhöz is.

Alapjáraton nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk kötőhártyagyulladás vagy fertőzés, de most erre a listára még a koronavírus is felkerült.

 

Cipőben a lakásban

Valószínűleg te sem szoktál cipőt hordani a lakáson belül, de azért megesik, hogy valami már csak az ajtóban jut eszünkbe, és nem vesszük le a lábbelit, míg visszaszaladunk érte.

A gond, hogy már ennyi is elég lehet arra, hogy bevidd a koronavírust az otthonodba, pláne, ha szőnyeged is van.

Kutatások szerint a cipők talpában a baktériumok és kórokozók hosszú ideig képesek elélni, így akkor sem vagy 100%-ig biztonságban, ha napok óta nem jártál kint a cipődben.

Most az a legjobb, ha tényleg mindig leveszed a házon belül!

 

Szakállnövesztés

Korábban felröppentek hírek arról, hogy a szakállban megbújhatnak kórokozók, de a koronavírus szempontjából ez az állítás nem feltétlenül lett egyelőre alátámasztva.

Az viszont sokkal nagyobb gondot okozhat, hogy a maszkok viselését megnehezítik a nagyobb szakállak, hiszen így nem tud megfelelően illeszkedni az arcra.

Most ilyen szempontból nem a legjobb ötlet szakállat növeszteni!

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!