Divat / Stílus

Ezt muszáj tudnod, ha balerinát hordasz – Így előzheted meg a kellemetlen cipőszagot

Ezt muszáj tudnod, ha balerinát hordasz – Így előzheted meg a kellemetlen cipőszagot

Lassan véges a szandálos időszaknak, és előkerülnek a szebbnél szebb őszi topánok a cipős szekrényből. Hogy akkor se kerülj kínos helyzetbe, amikor ki kell bújnod a balerinádból vagy a magassarkúdból, mutatunk néhány trükköt, amivel megelőzheted a kellemetlen cípőszagot.

Előzd meg az izzadást!

A lábszag kialakulásának oka természetesen a láb izzadása, illetve a verejtékben található baktériumok elszaporodása. A műszálas zoknik vagy harisnyák csak tovább rontanak a helyzeten, ellenben a pamutzokni hagyja lélegezni a lábadat, miközben magába szívja a nedvességet, így már ezzel is sokat tehetsz a kellemetlen szagok kialakulásának megelőzésében.

Ha azok közé tartozol, akiknek a lába különösen hajlamos az izzadásra, akkor néhány további trükköt is bevethetsz: esténként például a rozmaringos lábfürdő segít, hogy a lábaid kevésbé verejtékezzenek, így ha esténként áztatod egy kicsit a fáradt praclikat, azzal nem csak kellemesebbé teheted a pihenést, de egy héten belül már a változást is érezheted.

A lábfürdőhöz langyos vizet használj, és tetszés szerint szárított rozmaringot, vagy rozmaringos illóolajat adj a vízhez. Áztatás után egy puha ronggyal finoman töröld szárazra a lábakat, és hintsd be őket hintőporral.

Szintén segít, ha reggelente, mielőtt a cipődbe bújsz, egy kevés hintőport szórsz a talpaidra, különös tekintettel a lábujjak közére. A hintőpor szintén megakadályozza, hogy a nedvesség sokáig megmaradjon, és elkezdjenek szaporodni benne a baktériumok.

Ugyanígy segíthet az is, ha a nap indulásakor egy ecetbe mártott vattapamaccsal törlöd át a lábfejedet, megint csak különös tekintettel a lábujjak közére. Az ecetnek ugyan a nedvességre nincsen hatása, de megakadályozza a gombák szaporodását, így nem alakul ki a kellemetlen szag.

Szagtalanítsd a cipődet is!

Ne csak a lábaidra figyelj, hanem rendszeresen szagtalanítsd a cipődet is! Szakértők azt tanácsolják, hogy ha lehet, legalább két pár cipőt hordj, és naponta váltogasd őket, így az éppen nem viselt párnak mindig lesz ideje kiszellőznie, és teljesen megszáradnia.

Ha kicsit felfrissítenéd a lábbelidet, akkor szórj bele szódabikarbónát egy éjszakára, majd másnap ürítsd ki belőle. A szódabikarbóna nem csak a nedvességet, a kellemetlen szagokat is magába szívja.

A műanyag cipők belsejét egy vattapamaccsal is áttörölheted, amire előzőleg néhány csepp teafaolajat cseppentettél. A teafaolaj nagyon erős gombaölő szer, így segít megakadályozni, hogy a saját cipőd termelje a kellemetlen szagokat, amik aztán zavarba hozhatnak, amikor ki kell lépned a lábbeliből.

A mosógépben mosható cipőket szintén érdemes egy kevés ecet hozzáadásával mosni, mert így elpusztulnak a bennük megtelepedett baktériumok. A mosott cipőt tedd ki a napra száradni – a napfény szintén fertőtlenítő hatású, ráadásul ha a cipő gyorsabban szárad meg, a varrások, vagy a fűzők mentén sem fog bepenészedni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást