Lábszag és hólyagok: Súlyos cipőproblémák és megoldásuk

Lábszag és hólyagok: Súlyos cipőproblémák és megoldásuk

Címlap / Stílus / Test / Lábszag és hólyagok: Súlyos cipőproblémák és megoldásuk

A lábbeli-problémák valószínűleg számodra sem ismeretlenek: számtalanszor megfogadtad már egy-egy sántikálós hazaérés után, hogy soha többé nem teszed ki magad ilyen kínoknak. Aztán megláttál egy gyönyörű cipőt, és mégis… Segítünk, hogyan tudod ezeket a bajokat megelőzni!

Hólyagok

A vízzel vagy vérrel teli hólyagok változatos méretben és formában jelentkezhetnek a lábadon. Egyéntől és a sérülés mértékétől függ, hogy néhány óra alatt, vagy csak napok múltán szívódnak fel. Amennyiben a kiszúrás mellett döntesz, mindenképpen gondoskodj a megfelelő fertőtlenítésről!
Megelőzni úgy tudod, hogy a cipő kiválasztásánál a talphossz mellett a szélességre is figyelsz, különösen a lábujjaknál. Ha olyan topánkára voksolsz, aminek a sarkánál nem túl kemény az anyag, ugyancsak csökkented a kockázatot.

Lábszag

Kár tagadni: ez a kellemetlen probléma nemcsak a pasikat érinti. Bárkivel előfordulhat, hogy a lábbelit levéve kifejezetten penetráns szag csapja meg az orrát – különösen, ha nem megfelelő anyagú a zokni vagy a cipő.
A műanyagok még kifejezetten egészséges bőr esetén is ilyen mellékhatással járhatnak. Válassz olyat, ami hagyja a lábfejed és a talpad lélegezni! Amennyiben egy cipőnek eleve nehezen tolerálható szaga van, inkább hagyd ott a boltban… Ez ugyanis a rossz minőség bizonyítéka.

Bőrkeményedés

Még a leggondosabb ápolás ellenére is előfordulhat, hogy bőrkeményedéseket, repedéseket találsz a lábadon. Ezek helye és súlyossága a járásod technikájától is függ, illetve az olyan esetleges problémáktól, mint a bokasüllyedés vagy a megváltozott talpív.
Sokat javíthatsz a helyzeten, ha tudatosan megfigyeled, hogy a lábad melyik részére szoktad helyezni a súlyt mozgás közben. A napi hidratálás is kulcsfontosságú, mivel ezen a tájon természetszerűleg vastagabb a bőr, amíg csak nedvességpótlással tudsz puhán tartani.

Túl szoros pántok

Nemcsak a szobapapucsod vagy a szandálod pántja lehet túl szoros: hasonló probléma az őszi és a téli lábbeliknél is fennállhat, hiszen a lényeg, hogy a vérkeringés elszorításával nem jutnak elegendő oxigénhez a lábfejed sejtjei.
Érdemes rugalmas anyagú holmikra szavaznod, illetve a bolti próba során megtenned néhány kört a leendő szerzeményben – ez a gond ugyanis többnyire csak az első pár száz méter megtétele után válik nyilvánvalóvá. Amennyiben menthetetlenül szoros az a pánt, fúrass rajta egy új lyukat, hogy kényelmesen becsatolhasd!

Törött sarok

A saját repedt saroknál már csak az a cikibb, ha a cipődé törik. Ez ugyanis amellett, hogy nyilvánvalóan elrontja a napod, még balesetveszélyes is. A dolog kulcsa, hogy minőségi darabot válassz, és emellett figyelj a fazonra: a tűsarok most amúgy sem divat, bátran szavazz tehát egy kicsit masszívabbra!
A próba során arra figyelj, hogy járáskor ne inogjon a sarokrész semmilyen irányba – mert ha így van, akkor pocsék a lábbeli kidolgozása! Végül mindig legyen nálad pillanatragasztó vagy egy pótcipő a hasonló esetek profi orvoslására.

Süppedő sarok

A süppedés nemcsak a magas sarkú lábbeliket fenyegeti, hanem akár a néhány centis törpesarkakat is. A homokos, földes, salakos, kavicsos vagy hasonló talajon tapasztalt süppedés megnehezíti a járást, ráadásul szintén balesetveszélyes.
A megoldás elsőre furán hangzik, de külföldön már régóta használják: az úgynevezett saroksapkát pár forintért beszerezheted, és megóv a kellemetlenségektől. Ha interneten szeretnéd megvenni, a „heel cap” kifejezésre keress!

Elhasználódott sarok

Amennyiben visszatérő problémáról van szó, s csaknem az összes cipőd így végzi, figyeld meg, hogy nem csapod-e véletlenül a sarkad a földhöz járás közben. Ez ugyanis nemcsak, hogy a pénztárcádra káros a gyakoribb topánkavásárlás révén, de az ízületeidet és a gerincedet is fölösleges terhelésnek teszi ki.
Ha csak egy-két cipőnél tapasztaltál ilyesmit, akkor valószínűleg a minőségükkel lesz gond – garanciaidőn belül nyugodtan visszaviheted őket a boltba, ahol visszakaphatod az árát. A cipőproblémáidhoz állandó lábfájás vagy más mozgásszerv-rendszeri panasz is társul? Akkor irány a háziorvos! Minél előbb rászánod magad, annál hamarabb visszanyerheted az egészséges tartásod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást