Munkanélküliség: csak egy állapot

Munkanélküliség: csak egy állapot

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Munkanélküliség: csak egy állapot

Minden ember retteg attól, hogy egyszer munkanélküli lesz, és nem tudja magának, a családjának megteremteni az élethez szükséges feltételeket. Van, hogy az álláskeresés hosszú ideig eltart,van, hogy akár évekig. Az ember egy idő után feleslegesnek érni magát, ami meg is betegítheti őt.

Mi szükséges az élethez?

Sokan csípőből azt válaszolják: állás, mert ha állás van, akkor pénz van, akkor pedig minden van.
Hát nem. Az élethez új lehetőségek kellenek, széles látókör, társas kapcsolatok, egészséges önértékelés, és akarat.
Csak ezután jön az összes többi. Ilyen például az egészséges egyensúly a munka (aktív tevékenység) és a szabadidő között. Fontos az egészséges életmód, az immunrendszer karbantartása, hiszen nem akarsz lecsúszni egy állásról csak azért, mert esetleg épp az első nap betegedsz le.

Állás vagy munka?

Az, hogy nincs állásod, nem azt jelenti, hogy nincs munkád. Amikor állástalan vagy, az a munkád, hogy állást keress, vagy teremts magadnak. Ezen felül otthon is találsz olyan ajtó vagy ablaktokot, amit már rég le kellett volna mosni, vagy át kellett volna festeni.
A munka öröme sokkal többet ad adott esetben, mint a fizetés. Minden este tervezd meg a következő napodat – de ne tervezd túl. A cél az, hogy rendszer legyen, ne ess ki a napi rutinból, nem az, hogy pótcselekvésként agyonhajtsd magad.

Rejtett lehetőségek

Nagyon fontos, hogy ne csak állást keress, hanem lehetőségeket is. Kézenfekvő – ha van rá mód – hogy a képzésekkel is kacérkodik az ember, de ahhoz azt is kell tudni, hogy mi az amihez affinitásunk is van. Érdemes ilyenkor azokra a tevékenységekre is odafigyelni, amelyeket régebben, idő hiány miatt feladtunk.
Tehát, amikor becsülettel elküldtük az önéletrajzokat, átnéztük a képzési lehetőségeket az interneten, célszerű egy kicsit magunkkal foglalkozni. Vannak, akik rég elfeledett hobbijuk által jutottak álláshoz, vagy azáltal teremtettek maguknak munkahelyet.

Lelkiismeret furdalás

Sokan, akiknek nincs állásuk, úgy gondolják, nincs joguk ahhoz, hogy lazítsanak, hisz egész nap ezt teszik. Pedig ez egy olyan időszak, amikor nem csak joguk van ehhez, hanem időnk is. Nem fog ránk rogyni az ég, ha mondjuk egy csütörtöki napon két órát sétálunk, csak úgy a Duna partján vagy az erdőben.
A munkanélküliség komoly lelki teher, tíz perces séta a parkban nem elég. Meg kell tanulni kikapcsolni a gondokat, hogy képesek legyünk kipihenni ezt a lelki terhet. Azután jobban fogunk tudni összpontosítani a feladataidra.

A társasági élet

Keresd fel rég nem látott barátaidat, nem feltétlenül állás keresés céljából. Akinek nincs állása, sokkal kevesebb emberrel találkozik. Már az is komoly visszaesés, hogy reggel nem tudsz elszörnyülködni a sok emberen aki a buszra vár.
A folyamatos otthonlét ingerszegény környezet, az agynak pedig, hogy ne lustuljon el, kell a folyamatos inger, kommunikáció. Ne engedd meg magadnak a luxust, hogy magadra zárod az ajtót és egész nap az internet előtt küszködsz. És ki tudja, talán régi ismerőseid között lesz olyan is, aki tud valami állást ajánlani…

Egy nap, saját épülésedre

Iktass be egy olyan napot, délelőttöt is, amikor olyan oldalakat böngészel, melyek álláskeresőknek adnak tanácsot. Rengeteg dolgot fogsz tanulni, az önéletrajz mintáktól a jó fotóig. Csinálj több féle önéletrajzot, több féle fotóval, és ezekből mindig legyen néhány kinyomtatva, ha esetleg gyorsan lenne rá szükség.
Erre a napra beiktathatsz egy kis olvasást is, mivel a kommunikáció hiánya miatt hamar megkopik a szókincs, ami hátrány egy felvételi beszélgetésnél. Az állásnélküliség nem egyenlő a világvégével, a romlással, a lecsúszással.
Ugyan az vagy, aki voltál, ugyan azokkal a képességekkel, csak most az élet adott egy lehetőséget, némi időt valami újra.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást