A covid miatt már kevésbé ragaszkodunk a munkahelyünkhöz

A covid miatt már kevésbé ragaszkodunk a munkahelyünkhöz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A covid miatt már kevésbé ragaszkodunk a munkahelyünkhöz

Július elején, miután több mint egy évtizede dolgozott egy francia banknál, Marie nem látott más lehetőséget, mint lemondani párizsi székhelyéről – írja a BBC egy vezetékneve elhallgatását kérő nőről, aki két gyermek édesanyja.

Marie férjének nemrég jövedelmező állást ajánlottak Londonban. Amikor elfogadta, a Covid-19 miatt mindenki otthonról dolgozott, így nem tűnt problémának megoldani, hogy a fiatal szülők két különböző országban „dolgoznak”.

Marie lelkesen fogadta a lehetőséget, hogy Londonba költözik, és havonta néhányszor jár majd be személyesen a munkahelyére a Párizsba tartó Eurostar vonattal. Mivel munkáltatója ragaszkodott ahhoz, hogy visszatérjen a személyes munkavégzéshez, nyilvánvalóvá vált, hogy valamit fel kell adniuk.

A hatalom a munkavállalók kezébe került

„Pont most töltöttem el 12 hónapot azzal, hogy bebizonyítsam, hogy képes vagyok teljesen távmunkában is elvégezni a feladataimat. Rendkívül frusztráló volt azt látni, hogy nincs rugalmasság abban a kérdésben, hogy fizikailag hol legyek, amikor dolgozom” – mondja.

„Több hétig próbáltam megoldást találni, de végül nem láttam más lehetőséget, mint felmondani. Szerettem a pénzügyekben dolgozni, de most az a prioritásom, hogy új munkát találjak, ami nekem és a családomnak is megfelel ” – teszi hozzá.

„És ez lehet akár egy másik iparágban is.”

Új szabályok a munkavállalásban
Pekic/istockphoto.com

Marie esete nem egyedi. Olyannyira, hogy a BBC szerint a témával foglalkozó szakértők egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy a korábbi „hatalom” a járvány után a munkáltatók kezéből átkerült a munkavállalókéba. A cégek ezentúl nem bízhatnak abban, hogy dolgozóik lojalitására alapozzanak.

A munkáltatók rájöttek, hogy képesek a bizonytalan időket is átvészelni, így sokkal kevésbé félnek egy munkahelyváltástól.

Sokan az elmúlt hónapokban extrém körülmények között végezték a munkájukat. A dolgozók most elvárják, hogy ezt a helytállást a munkáltatójuk rugalmassággal jutalmazza. Amit, ha nem kapnak meg, az egyértelmű üzenet lehet számukra, hogy a kitartásuk és lojalitásuk nem kifizetődő. Ez pedig, figyelembe véve, hogy globális jelenségről van szó, akár meg is változtathatja a vállalati kultúrát és alkalmazotti mentalitást.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást