A covid miatt már kevésbé ragaszkodunk a munkahelyünkhöz

A covid miatt már kevésbé ragaszkodunk a munkahelyünkhöz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A covid miatt már kevésbé ragaszkodunk a munkahelyünkhöz

Úgy tűnik, az emberek nem szeretnének visszatérni a munka világába úgy, ahogyan azt a járvány előtt ott hagyták. Akiket pedig erre próbálnak kényszeríteni, különösebb szívfájdalom nélkül keresnek másik munkahelyet.

Július elején, miután több mint egy évtizede dolgozott egy francia banknál, Marie nem látott más lehetőséget, mint lemondani párizsi székhelyéről – írja a BBC egy vezetékneve elhallgatását kérő nőről, aki két gyermek édesanyja.

Marie férjének nemrég jövedelmező állást ajánlottak Londonban. Amikor elfogadta, a Covid-19 miatt mindenki otthonról dolgozott, így nem tűnt problémának megoldani, hogy a fiatal szülők két különböző országban „dolgoznak”.

Marie lelkesen fogadta a lehetőséget, hogy Londonba költözik, és havonta néhányszor jár majd be személyesen a munkahelyére a Párizsba tartó Eurostar vonattal. Mivel munkáltatója ragaszkodott ahhoz, hogy visszatérjen a személyes munkavégzéshez, nyilvánvalóvá vált, hogy valamit fel kell adniuk.

A hatalom a munkavállalók kezébe került

„Pont most töltöttem el 12 hónapot azzal, hogy bebizonyítsam, hogy képes vagyok teljesen távmunkában is elvégezni a feladataimat. Rendkívül frusztráló volt azt látni, hogy nincs rugalmasság abban a kérdésben, hogy fizikailag hol legyek, amikor dolgozom” – mondja.

„Több hétig próbáltam megoldást találni, de végül nem láttam más lehetőséget, mint felmondani. Szerettem a pénzügyekben dolgozni, de most az a prioritásom, hogy új munkát találjak, ami nekem és a családomnak is megfelel ” – teszi hozzá. „És ez lehet akár egy másik iparágban is.”

Új szabályok a munkavállalásban
Pekic/istockphoto.com

Marie esete nem egyedi. Olyannyira, hogy a BBC szerint a témával foglalkozó szakértők egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy a korábbi „hatalom” a járvány után a munkáltatók kezéből átkerült a munkavállalókéba. A cégek ezentúl nem bízhatnak abban, hogy dolgozóik lojalitására alapozzanak.

A munkáltatók rájöttek, hogy képesek a bizonytalan időket is átvészelni, így sokkal kevésbé félnek egy munkahelyváltástól.

Sokan az elmúlt hónapokban extrém körülmények között végezték a munkájukat. A dolgozók most elvárják, hogy ezt a helytállást a munkáltatójuk rugalmassággal jutalmazza. Amit, ha nem kapnak meg, az egyértelmű üzenet lehet számukra, hogy a kitartásuk és lojalitásuk nem kifizetődő. Ez pedig, figyelembe véve, hogy globális jelenségről van szó, akár meg is változtathatja a vállalati kultúrát és alkalmazotti mentalitást.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»