A munkahelyi kiégés 6 biztos jele – Van „gyógymód” erre is!

A munkahelyi kiégés 6 biztos jele – Van „gyógymód” erre is!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A munkahelyi kiégés 6 biztos jele – Van „gyógymód” erre is!

Tanulmányokkal kimutatták, hogy közvetlen összefüggés állítható fel a munkahelyi kiégés és a magánélettel való elégedettség, vagy éppen elégedetlenség között. A szakértők szerint ezt a modellt úgy képzelhetjük el, mint egy skálát: egyik végén a szakmád áll, a másik végén pedig a magánéleted.

Amikor az energiáidat a szakmai életedre irányítod, akkor óhatatlanul is elhanyagolod a magánéletedet és fordítva. A tökéletességet azt jelenti, ha meg tudsz állni középen, de jóval inkább jellemző, hogy képtelen vagy ide-oda ugrálni, és ez rendkívül kimerítő.

Persze, a valóságban a munka és az otthon közötti határvonalak nem ennyire egyértelműek és nem választhatóak ilyen egyszerűen ketté.

Már csak azért sem, mert a stresszorok folyamatosan változnak. Elég, ha arra gondolunk, hogy szinte minden szakmának van „főszezonja”, vagy arra, mennyi energiát elvon, ha magánéleti válsággal szembesülsz. 

Milyen jelei vannak annak, ha te is munkahelyi kiégéssel küszködsz?

A fáradtságot nem oldja meg extra pihenés

A munkahelyi kiégés gyakori jelei
Iuliia Zavalishina/istockphoto.com

Ha állandóan fáradtnak érzed magadat, az már a munkahelyi kiégés egyik biztos jele lehet. Ennek oka az, hogy az extra terhelés nem csak testileg visel meg, hanem mentálisan és lelkileg is, márpedig ez nem orvosolható azzal, hogy hétvégén többet alszol.

Természetesen az extrém fáradtság hátterében betegség is állhat, nem csupán a munkahelyi kiégés, de a stressz okozta álmatlanság, a munkahelyi túlhajszoltság ugyancsak magával hozza ezt a tünetet. 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást