10 műanyag csomagolás, amit már holnaptól elhagyhatsz – Meg sem fogod érezni!

10 műanyag csomagolás, amit már holnaptól elhagyhatsz – Meg sem fogod érezni!

Címlap / Otthon / Háztartás / 10 műanyag csomagolás, amit már holnaptól elhagyhatsz – Meg sem fogod érezni!

El sem hinnéd, hogy a mindennapokban használt műanyag milyen nagy része teljesen felesleges, és egy kis minimális odafigyeléssel teljesen el is hagyható. Ha elhatároztad, hogy mostantól kicsit környezettudatosabb leszel, akkor az alábbi műanyagoktól pofonegyszerűen elbúcsúzhatsz.

Előtte viszont egy kis horror statisztika: minden három évente elérjük az egymilliárd tonna műanyagtermelést, ami ráadásul egyre több lesz, ahogy a kereslet növekszik irántuk. Ennek az évszázadnak az első tíz évében több műanyagot gyártottunk, mint az egész 20. században. Mivel a műanyag az egyik leginkább strapabíró anyag, amit csinálunk, nagyjából 500-1000 évig tart, amíg lebomlik. Az általunk használt műanyag 50 százalékát csak egyszer használjuk, majd eldobjuk. A megtermelt műanyag mindössze 9 százalékát hasznosítják újra. Minden évben 8 millió műanyag kerül az óceánokba. Így már érthető, miért törekszenek egyre többen arra, hogy minél kevesebb műanyagot használjanak.

Ha te is közöttük vagy, akkor az alábbi, teljesen felesleges csomagolásokkal kezdd – meg sem fogod érezni, hogy kiiktattad őket az életedből.

A kávéspohár fedele

Maga az eldobható kávéspohár is nagyon szennyező, de ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, akkor már inkább fedél nélkül használd – ez ugyanis teljesen felesleges műanyag, nem fog megvédeni attól, hogy magadra borítsd a folyadékot, ha megbotlasz.

Így legalább a felére csökkented a káros anyagok felhasználását.

 

Műanyag, amikor van papír alternatíva

Ne a zacskóba rakd bele a kenyeret, ha egyszer van papírtáska is, vagy vennél műanyag tízes tojást, ha van olyan, ami papírdobozban van, és ugyanez a helyzet a nejlonzacskókkal és minden mással is.

Ha van alternatíva arra, hogy kiváltsd a műanyagot, mindenképpen azt válaszd!

 

Szívószál

Teljesen felesleges. Csak igyál a pohárból, ahogy kellene, vagy ha nagyon válogatós vagy, hordj magadnál fém szívószálat!

Fillérekért lehet már kapni bárhol.

 

Csomagolt áruk

Próbálj meg mindent kerülni, ami műanyagban van: a becsomagolt, megpucolt gyümölcsöket, a salátát, a feleslegesen többször becsomagolt, kis csomagolású, de nagy pakkban érkező termékeket.

Mindig gondolkodj el azon, nincs-e a terméknek olyan változata, ami nem tartalmaz ennyi csomagolást.

 

A húskészítmények csomagolása

Csak vigyél magaddal néhány dobozt, és kérd abban a parizert, vagy a csirkemellet.

A legtöbb nagy áruházban már egyáltalán nem fognak furcsán nézni rád, sőt, általában inkább pozitív a fogadtatás, mint negatív.

Ha pedig mégis az utóbbi, csak ne foglalkozz velük.

 

Felejtsd el a műanyag zacskókat!

Hordj magadnál mindig táskát, amibe tudsz pakolni, így rengeteg műanyagtól megszabadítod a bolygót.

Ehhez csak egy kicsi előre tervezésre lesz szükséged, meg persze arra, hogy beszerezz egy-két divatos, menő vászonszatyrot.

 

Mondj búcsút a celofánnak!

Attól eltekintve, hogy nem is egyszerű celofánba csomagolni bármit, rendkívül környezetszennyező is.

Inkább keress otthon más megoldásokat, legyen nálad szalvéta, műanyag doboz, dunsztos üveg – bármi, ami helyettesíti a megszokott celofánt.

 

Minek visszazárható zacskó?

Ugyanaz vonatkozik rá, mint a celofánra vagy a nejlontáskára – csak készülj egy kicsit előre, és oldd meg máshogy!

Jó megoldás, ha az ételt papír szalvétába teszed, vagy zárható fedelű uzsonnás dobozba pakolod.

 

Bulizz máshogy!

A műanyag tányérok és poharak ideje lejárt – ha óriási bulit szervezel, akkor is inkább papír megoldást válassz, de a legjobb, ha egyáltalán nem is gyártotok hulladékot az ilyenekkel, és abból esztek és isztok, ami otthon van.

 

Igyál csapvizet!

A műanyag palackokat nagyon könnyű kiváltani, főleg, ha leginkább csak ásványvizet iszol – a magyarországi csapvíz a legtöbb helyen tökéletes minőségű a fogyasztásra, így inkább azt válaszd, és újratölthető palackban vidd magaddal, ha szükséged van rá.

Az üdítőitalokat már nehezebb így megoldani, de a nagy részük egyébként sem egészséges, így érdemes limitálni a fogyasztásukat.

 

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!