Bacilustanya a mosógéped! Így szabadulj meg a kórokozóktól

Bacilustanya a mosógéped! Így szabadulj meg a kórokozóktól

Címlap / Otthon / Háztartás / Bacilustanya a mosógéped! Így szabadulj meg a kórokozóktól

Nem hinnéd, de a mosógéped a lakás egyik olyan területe, ahol a legtöbb kórokozó hemzseghet, jórészt azért, mert ez egy olyan háztartási gép, amit nagyon ritkán takarítunk. Szakértők szerint ráadásul az energiahatékonyabb gépek sokkal veszélyesebbek, mivel alacsonyabb hőfokon mosnak, mint a régebbi modellek. De mit lehet tenni a bacilusok ellen?

A modern, energiahatékony, környezetbarát mosógépek sokkal jobbat tesznek a bolygónak, mint a régi modellek, ez nem is kérdés. Lényegében a legjobb tulajdonságuk az, hogy sokkal alacsonyabb hőfokon mosnak, mint a korábbi gépek, hiszen alapvetően nincs szükség a 70-80 Celsius-fokra ahhoz, hogy tiszták legyenek a ruhák, sőt, sok esetben még a 60 fok is soknak mondható. Az ilyen gépek energiát spórolnak azzal, hogy nem kell annyira felfűteniük a mosóvizet, mint a régebbi modelleknek.

De van valami, amiben mégis a jó öreg mosógépek mögött maradnak, ez pedig a tisztaság.

Egy kutatás egyik német gyerekkórházban vizsgálta meg az ultramodern, energiahatékony mosógépek higiéniáját, és kiderült, hogy több multidrog-rezisztens baktérium maradt a kimosott ruhákon, ami egy kórházban kifejezetten veszélyes lehet. Az ilyen baktériumok ugyanis nem igazán reagálnak az antibiotikumos kezelésre, kórházi körülmények között pedig, legyengült immunrendszerű gyerekeknél komoly betegségeket okozhatnak, sőt, akár olyan fertőzések is kialakulhatnak tőlük, amelyeket a gyerekek nem élnek túl.

Az Applied and Environmental Microbiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány például a Klebsiella oxytoca patogént említik, amellyel a kórházi gyerekek, főként csecsemők is találkoztak, de nem okozott komolyabb betegséget. 

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»