4 mondat, amit a főnököd nem akar hallani

4 mondat, amit a főnököd nem akar hallani

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 4 mondat, amit a főnököd nem akar hallani

Hiába gondolod azt, hogy jó munkaerő vagy, ha a főnök ezt nem veszi észre. Sokszor teljesen ártalmatlannak tűnő dolgok szúrnak neki szemet – gyakran egy-egy rosszul megválasztott szófordulat is végzetes lehet. Összegyűjtöttük, mi az, amit semmilyen körülmények között ne mondj a nagy embernek – még akkor sem, ha úgy gondolod.

„De ez nem az én dolgom.”

Nagyon igazságtalannak hangzik, pedig működik: csináld meg akkor is, ha nem a te dolgod. Ha nem tartozik a munkakörödbe, hogy megcsináld a beosztást minden hónap elején, a főnök mégis megkér , ne kezdd azzal, hogy hárítasz, amint tudsz.

Persze ha rendszeresen veled végezteti a piszkos munkát, kedvesen megjegyezheted neki, hogy bár értékeled az új kihívásokat, elveszik az időt az érdemi munkádtól, de ha csak pár szívességről van szó, ne panaszkodj, csak csináld meg.

Sokat nősz majd a szemében, és úgy maradsz meg, mint aki rugalmas és akire lehet számítani, és nem csak akkor dolgozik, ha nagyon muszáj.

„Nem az én hibám volt!”

A csapatban dolgozóknak ez a legnagyobb vesszőparipájuk: a „kinek a hibájából dőlt be az egész” játékot csak egymás között lehet játszani, a főnök előtt nem.

Ha egy csapat vagytok, egy csapatként is kell dolgoznotok mindig, akkor is, ha valaki miatt nagyot hibáztok – a csapaton belül persze le lehet, sőt le is kell rendezni az ilyeneket, de a főnök előtt szigorúan tilos. Ilyenkor egy vezető a legkevésbé sem kíváncsi az egymásra mutogatásra és a panaszkodásra.

Ha jól csinálod a munkádat, az úgyis kiderül csapaton kívül is, és mindenki tudni fogja, hogy Géza volt az, aki elírta azt a nullát az Excelben, és nem te – akkor is, ha te nem mondasz semmit a főnöködnek.

„Hallottad, mi történt a titkárnővel?”

Figyelem, aranyszabály következik: a pletykálás szigorúan tilos!

Hiába vagytok jóban azzal a cuki lánnyal a könyvelésről, nem tanácsos egymás között sztorikat cserélgetni, hiszen soha nem tudhatod, kinek kicsoda ismerőse, és mikor jut majd vissza a főnök (és a kollégák) fülébe, hogy mennyire pletykás vagy.

Az egyetlen helyszín, ahol szabad a susmus, az a céges buli – ezek gyakorlatilag erre is valók, mert mindenki elengedi magát, és senki nem olyan feszült, mint a munkakörnyezetben.

„A régi munkahelyemen…”

Ez hasonló szisztéma alapján működik, mint a párkapcsolatokban: ha folyamatosan az exhez hasonlítgatod a jelenlegi párod, előbb-utóbb elkezd gondolkodni azon, miért vele, és miért nem a csodálatos előző sráccal vagy.

Az új barátod és a főnököd is könnyen kirúghat, ha túl sokat emlegeted az előzőt – felejtsd el a múltat, még akkor is, ha a korábbi munkahelyeden minden nap ingyen reggelivel indítottak, és egész nap kiskutyákat simogathattál elég szép fizetésért.

Valamiért eljöttél onnan, és nem mehetsz vissza – fogadd el, hogy most újak a játékszabályok, és alkalmazkodj ezekhez.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást