5 mítosz a koronavírusról, aminek nem szabad bedőlni!

5 mítosz a koronavírusról, aminek nem szabad bedőlni!

Címlap / Életmód / Egészség / 5 mítosz a koronavírusról, aminek nem szabad bedőlni!

Jelenleg az egész világ a koronavírusról beszél, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik, és sajnos ezzel egy ütemben sorra jelennek meg az álhírek, amelyek felesleges pánikot keltenek. Pedig ha valamikor, akkor most aztán tényleg fontos, hogy ne dőljünk be a mítoszoknak, és a valós tényekkel legyünk tisztában! Ezért elhoztunk pár információt, amit sokfelől hallani, de nem szabad elhinni!

“A szájmaszk maradéktalanul megvéd a vírustól” – HAMIS

Amikor kiderült, hogy ez az új, eddig ismeretlen járvány óriási léptékben terjedni kezdett, a legtöbb helyen elfogytak a szájmaszkok és kézfertőtlenítők. Magyarországon is mindenhol hiány van: ha szerencséd van, épp sikerül pont akkor boltba menned, amikor új készlet érkezik, de ha pár órával később mész, már csak az üres polcok várnak. Azonban az tévhit, hogy ez a két eszköz együtt megóvhat a koronavírustól Először is a szájmaszkra kell kitérnünk: ennek viselését azoknak ajánlják, akik felsőlégúti megbetegedéssel küzdenek, ugyanis a viselésével csökkentik annak esélyét, hogy másoknak is átadják. Másodsorban pedig azoknak érdemes maszkot hordani, akik idősebb korosztályba tartoznak, vagy legyengült immunrendszerrel rendelkeznek. A maszk viselése ellenére a vírus ugyanúgy fertőzhet minket azáltal, hogy a szemünkbe jutnak az apró cseppeken át, vagy nem megfelelően vesszük le a maszkot, esetleg benyúlunk alá megvakarni az orrunkat.

“A kézfertőtlenítővel megakadályozom, hogy beteg legyek” – HAMIS

Sokan azt hiszik, hogy ha fertőtlenítő gélekkel kenik a kezüket, a vírus nem tud majd bejutni a testükbe. Azonban az igazság az, hogy a kézfertőtlenítők esetében is van pár fontos dolog, amire figyelnünk kell. Hiába kenjük be ezzel a kezeinket, ugyanúgy nem szabad az arcunkhoz nyúlni, tekintve, hogy vannak olyan mikroorganizmusok, amelyek ellen nem védenek, vagy ezek idővel rezisztenssé válhatnak. Az is probléma, ha nem várod meg, hogy megfelelően megszáradjon a kezeden, vagy nem mindenhová kensz belőle; ezek mind gyengítik a hatását. A legnagyobb probléma, hogy az orrunkon, szánkon és szemünkön keresztül jut be a vírus a szervezetünkbe, szimpla légzés során. A fertőtlenítők inkább abban nyújtanak segítséget, hogy meggátolják, hogy a különféle felületeken sokáig életben maradjon a vírus. Használd őket, de ne gondold, hogy maximális védelmet nyújtanak! Az alapos, gyakori szappanos kézmosásra nagyon figyelj oda, mert rengeteget számít az egészséged érdekében.

“Most nem jó ötlet kínai étterembe menni” – HAMIS

Amikor kiderült, hogy a vírus Kínából származik, és ott már karantén alá vontak egy várost, a kínai éttermek forgalma még Magyarországon is lecsökkent. Az emberek félelme több dologból fakadt: egyrészt tartottak attól, hogy az ott dolgozók az országból jöttek haza, és hordozhatják a vírust, másrészt pedig az ételek hozzávalói okoztak riadalmakat.

Azonban szakértők szerint felesleges emiatt távol maradnod kedvenc éttermeidtől.

A koronavírus nem etnikumokat támad, hanem mindenkit, és ha az ott dolgozók nem jártak külföldön, épp annyi esélyük van hordózónak lenni, mint például neked. Az ételeket és azok összetevőit sem a világ másik feléről szállítják, ezért nincs szükség feleslegesen pánikolni.

“Jön a jó idő, a melegben nem éli túl a vírus” – HAMIS

Ez egyelőre csak spekuláció, mégis sokan úgy kezelik, mint megerősített tényt. Valójában a koronavírust még egyáltalán nem ismerjük jól, ebből kifolyólag a tudósok is csak találgatnak, hogy milyen hatással lesz rá a felmelegedés. Az influenza ugyanis a tavaszi szezon beköszönte után legyengül, ezért vannak esélyek arra, hogy hasonló folyamatokon megy át a koronavírus is, ám ez egyáltalán nem tény! Ez egyelőre csak spekuláció!

Ezért ne hidd el, és ne is terjeszd azt, hogy a meleggel együtt eltűnik a betegség, a tavaszi kiruccanásokat pedig még ne foglald le, mert könnyen lehet, hogy lemondás lesz a vége. Azt pedig végképp ne hidd el, hogy a forró fürdőt nem bírja a vírus, és ezzel gyengítheted! Ez szintén egy álhír, ami sokáig terjedt a Facebookon, azonban valóságalapja egyáltalán nincs. Minden esetben a testednek ideális körülményeket teremtsd meg, csak ezért ne ülj bele a nagyon meleg vízbe.
 

“Ha nincs lázam, nem vagyok beteg” – HAMIS

A repülőtereken, határátkelőkön már folyamatosan zajlanak a hőmérős ellenőrzések, hogy minél előbb kiszúrják, ha valaki magas lázzal küzd. Ez az egyik legerőteljesebb jele a koronavírusnak, de önmagában a hőmérőzés nem bizonyít semmit azoknál, akiknél még nem jelentkeztek a tünetek. Nagyon sokan úgy terjesztik a vírust, hogy semmilyen gyengeséget nem tapasztalnak, nincs lázuk, nem fájnak az izmaik, azonban ha a vírus bennük van, ugyanolyan veszélyesek másokra, mint azok, akik lázasak.

Hogy meddig lappang a betegség, mindenkinél más: általában 2-10 nap között mutatkoznak meg a tünetek, és erősödnek fel ezek, ezért fontos betartani minden óvintézkedést. Ha külföldön jártál, a biztonság kedvéért maradj otthon 2 hetet, és ne érintkezz másokkal, mert úgy is fertőzhetsz, hogy minimális jele sincs nálad. Ha pedig jelentkeznek a tünetek, ne az orvosi rendelőbe menj be, hanem hívd a háziorvosod, vagy az erre kijelölt zöldszámot: 06-80-277-455-ös vagy 06-80-277-456.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást