Misztikus óvó talizmánok

Misztikus óvó talizmánok

Címlap / Életmód / Ezotéria / Misztikus óvó talizmánok

Hiába élünk a felvilágosult 21. században, és nem hiszünk már a varázslatokban, mégis lépten-nyomon amulettekkel, varázsos tulajdonságú tárgyakkal és motívumokkal vesszük körül magunkat. Hogy könnyebben elboldoguljunk a mágikus tárgyak rengetegében, a leggyakrabban előfordulókról fellebbentjük a fátylat és megmutatjuk, mire valóak.

Jin és Jang

A szimbólum senki számára nem ismeretlen. A tényleges jelentésével azonban már annál kevesebben vannak tisztában. A taoista filozófia egyik legfontosabb jele tulajdonképpen az egyensúlyt hivatott leírni. Azokat az erőket mutatja be, amelyek felépítik a világmindenséget és egymással szemben állnak.
Sokan tévesen a férfi és a nő szimbólumaként azonosítják, de ennél jóval többet jelent. A nappal és az éjszaka, a férfias és a nőies, a lágy és a szilárd- vagyis olyan fogalmak összessége, melyek egymással ellentétesek, de a másik nélkül egyszerűen nincs értelmük, elveszítik létüket.

Ankh

Nagyon ősi szimbólum, mind az egyiptomi, mind a kopt keresztény kultúrkör előszeretettel használta. A hurokban végződő kereszt az élet kulcsa, a hatalom, bölcsesség és a halhatatlanság szimbóluma. A kereszt alapvetően az emberfeletti hatalom és erő jelképe, a kör a meg nem szűnő élet szimbóluma.
Ezen kívül jelentette még a hajót is, mely a lelkeket szállította az alvilágba Egyiptomban, illetve feltűnik a kultúrához tartozó minden főbb istenség és megistenült fáraó kezében is. Az ankh hurka ezenkívül a felkelő nap szimbóluma is, a keresztező vonal a horizont, a függőleges pedig a fénybe vezető út.
Általános védelmi funkciója van, elűzi a gonoszt és a betegségeket, valamint hosszú és boldog életet biztosít viselőjének.

Aum (Ohm)

A keleti kultúrkör egyik legfontosabb és legelterjedtebb szimbóluma. Jelentése igazából nem megfogható. A legenda szerint, amikor a teremtő hatalom létrehozta a világot, ez a hang hallatszott, ennek következtében lett a semmiből anyag. A mantrát, vagy mágikus formulát a meditációknál használják.
Amikor valaki kimondja, a testében és a levegőben is olyan rezgések kezdenek terjedni, melyeknek gyógyító hatása van. Amulettként viselve is kifejti gyógyító hatását, kibocsátja magából a jótékony rezgéseket.

Fatima keze

Eredetileg Mirjam keze, aki Mózes és Áron testvére. A muzulmán kultúrkörben Fatima, Mohamed lányának jelképes keze. Lényege, hogy névadói erényes nők voltak, így a kéz megóv a szemmelveréstől, illetve általános védelmi funkciója is van.
Egy másik értelmezésben maga a kéz az, ami óvón borul az ember fölé, az ötös szám pedig, varázserejénél fogva, elűzi a rontást és a gonosz démonokat.

Hórusz szeme (udzat szem)

Az egyiptomi isten, Hórusz a bátyjával, Seth-el vívott harca során elvesztette az egyik szemét. Azt később Toth isten rakta össze, és helyezte vissza hórusz arcába.
Maga a szimbólum a teljességet és a napot, vagy a holdat jelképezi, attól függően, hogy a jobb (nap) vagy a bal (hold) szemről van szó. Mint minden ilyen szimbólum, hóruszé is a szemmelverés ellen jelent hathatós védelmet, elhárítható vele mindenféle rontás.

Salamon pecsétje

A két, egymásba fordított háromszög nagyon is ismert szimbólum, csak éppen a nevével nem nagyon vagyunk tisztában. Igazából a jel régebbre nyúlik vissza, mint az uralkodó kora, ám innen ered funkciója. Mindenkinek szerencsét hoz, valamint segít meghozni a helyes döntéseket.
Nem véletlen, hogy a mondák bölcsként emlékeznek a legendás Salamon királyra, hiszen ez a szimbólum segítette uralkodását. Elkészítése nagyon nagy precizitást igényel, mivel ha akár csak egyet is elrontanak, akkor oda a talizmán ereje.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást