Még mindig tabutéma, pedig akár jól is működhet egy nyitott párkapcsolat

Még mindig tabutéma, pedig akár jól is működhet egy nyitott párkapcsolat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Még mindig tabutéma, pedig akár jól is működhet egy nyitott párkapcsolat

A nyitott kapcsolat hallatán a legtöbb ember olyan viszonyra gondol, amiben a felek folyton félrelépnek, és csak azért választják ezt az utat, mert képtelenek az elköteleződésre. De valóban ennyire egyszerű a dolog? Tényleg csak erről szól egy nyitott kapcsolat?

A másik szabadon engedése

Tulajdonképpen azt kell mondanunk, hogy egy nyitott kapcsolat gyakran sokkal nehezebb és embert próbálóbb tud lenni, pedig a kívülállók éppen ennek az ellenkezőjét vallják. Egyesek szerint könnyebb, hiszen nem kell felelősséget vállalni, a felek úgy viselkedhetnek, mintha nem élnének párkapcsolatban, holott igazság szerint erről szó sincs.

Valójában jóval nehezebb azt mondani annak, akit szeretsz, hogy teljesen a maga ura lehet, szabadon dönthet, elvégre felnőtt ember, akit semmilyen szinten nem birtokolhatsz. Ráadásul a legtöbb esetben szó sincs arról, hogy az eredeti kapcsolatot figyelmen kívül lehetne hagyni – körülményektől függetlenül, mindig az lesz a legfontosabb.

A nyitott kapcsolat alapszabályai

Ha idáig nem éltél nyitott kapcsolatban, akkor ez most egy teljesen új élethelyzet lesz számodra, így a szabályokat közösen kell lefektetnetek. Bár az az alapelgondolás a nyitott kapcsolatokról, hogy mindenki mindenkivel ágyba bújhat, rajtatok múlik, hol húzzátok meg a határokat.

Egészséges lehet pl. meghatározni, kik számítanak tabunak: az exek, a munkatársak, a szomszédok, vagy úgy általában a közös ismerősök? Mivel alapvetően mindenki az érzelmeire hagyatkozik, felesleges lenne az egyébként biztos kapcsolatotokat túlságosan megbonyolítani. Talán azzal jártok a legjobban, ha kikötitek, hogy a lakóhelyeteken kívül kalandoztok csak…

Nem kell belevágni a közepébe

A nyitott kapcsolat nem azt jelenti, hogy most azonnal ki kell kezdenetek mindenkivel, aki a kezetek ügyébe kerül. Tulajdonképpen arról szól, hogy ti egymásért vagytok, elköteleződtök a másik iránt, de ha úgy hozza a helyzet, nem mondtok nemet egy érzelemmentes kalandra.

Persze ez is csak megbeszélés kérdése, de általában alapszabály, hogy érzelmek nem kerülhetnek bele a viszonyba. És éppen emiatt olyan nehéz a nyitott kapcsolat, főleg a nők számára. Mi ugyanis sokkal kevésbé tudunk elvonatkoztatni az érzelmi vonaltól, bár persze van, akinek ez is tökéletesen megy. Szóval kifejezetten nem kell keresnetek az alkalmakat, de mivel nyitott kapcsolatban éltek, ti engedhettek a csábításnak.

Mennyit akartok tudni?

A nyitott kapcsolatoknál megkerülhetetlen téma a féltékenység. Ne is áltassátok magatokat azzal, hogy titeket nem érint! Gyakorlatilag törvényszerű, hogy időnként így érezzetek, még akkor is, ha igazából teljesen ellenkezik azokkal a nézetekkel, amiket vallotok (tehát, hogy semmilyen szinten sem birtokolhatjátok a másikat).

Nagyon fontos, hogy beszéljetek ezekről a gondolatokról, érzésekről, mert ha elharapódznak, az a kapcsolatotok végét is jelentheti – ez egyébként akkor is bekövetkezhet, ha félúton rájöttök, hogy ez az egész mégsem nektek való. És mindenekelőtt szögezzétek le, mennyit akartok tudni a másik kalandjairól…

Az otthon tabu

Ha csak nem kifejezetten édes hármasra pályáztok, vagy nem vágytok az átlagosnál jóval különlegesebb szexuális élményekre, akkor tartsátok tiszteletben a saját otthonotokat. Nagyon fontos, hogy a lakásotok a saját kis zugotok legyen, az a hely, ahol az intimitás a tetőre hág kettőtök között, márpedig ebbe senki más nem fér bele.

A legtöbb nyitott kapcsolatban alapszabály, hogy a családi háló tabu, ott csak egymással bújhattok ágyba, és senkit nem vihettek fel. Ez minden esetben nagyon lényeges, de különösen fontos akkor, ha esetleg már van gyermeketek, ne befolyásoljátok az ő világképét az ilyen komoly, felnőtt korban kialakított nézetekkel.

Őszinteség mindenekelőtt

Végül nagyon lényeges, hogy őszinték legyetek egymással, ami persze nem azt jelenti, hogy részletekbe menően elemezzétek a korábbi estét. Ne ringassátok se magatokat, se a többieket tévhitekbe, pl. ne úgy próbáljatok valakit az ágyatokba csábítani, hogy azt állítjátok, nincs senkitek.

Emellett ne törekedjetek arra, hogy valakivel állandó kapcsolatot alakítsatok ki, messze nem az a cél, hogy szeretőt tartsatok. Lényeges az is, hogy mindig a kapcsolatotok legyen az első, tehát feltétlenül mondjátok le a megbeszélt találkát, ha közbejön valami a saját kis életetekben. Sosem kerülhetnek a kívülállók előrébb, mint ti! Ha erre valaha sor kerül, akkor az már nem nyitott kapcsolat, hanem valami egészen más.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!