Mindig rossz szagú a leheleted? Ezek lehetnek az okai

Mindig rossz szagú a leheleted? Ezek lehetnek az okai

Címlap / Életmód / Egészség / Mindig rossz szagú a leheleted? Ezek lehetnek az okai

Nemcsak a rossz fogak vagy a túl hagymás ételek okozhatnak rossz leheletet – még az is lehet, hogy több van a háttérben, mint gondolnád. Ha azt veszed észre, hogy hiába mosod a fogaidat, a szájszag csak nem akar szűnni, gondold át az alábbi lehetőségeket, hátha megtalálod közöttük a probléma okát.

Orvosi nyelven a szájszagot halitosisnak hívják (mennyivel jobban is hangzik így), és a fogak nem megfelelő egészségén kívül rengeteg minden okozhatja. Az Amerikai Fogászati Egyesület (American Dental Association, ADA) szerint a felnőtt emberek felének legalább életében egyszer meg kell küzdenie rossz lehelettel. A problémának rengeteg oka lehet, és ha kiküszöbölted a hagyományos ajánlásokat, akkor az alábbiakat is érdemes átgondolni, hátha tényleg nem a sok hagymaevés okozza a problémát.

Nem olyan jó a szájhigiéniád

Hiába mosod meg napi kétszer a fogadat, ha nem jól csinálod: a fogak között maradt ételdarabokat a nyál és az abban található baktériumok lassan elkezdik lebontani, és ez pedig bizony szaggal is járhat. Figyelj oda arra, hogy megfelelő minőségű fogkeféd legyen (ha teheted, ruházz be egy elektromosra, sokkal jobban tisztít), és hogy legalább két percig mosd vele a fogaidat. Ha ez sem segít, ajánljuk a fogselymet vagy a szájvizet, de a rendszeres fogászati vizsgálattal sem tudsz mellélőni.

Keveset iszol

A nyál nagyon fontos a szájban maradt ételmaradékok lebontása szempontjából, ha azonban nem iszol eleget, csökkenhet a mennyisége. Ilyenkor a szájban maradt lepedékek és ételmaradványok a baktériumok áldozatává válnak, és rossz szájszagot okozhatnak.

Ezt kiküszöbölheted azzal, hogy megfelelően hidratálsz, természetesen tiszta vízzel: ez egy kicsit le is mossa a fogaidat, ráadásul több nyálad is lesz tőle.

VitalikRadko/depositphotos.com

Kevés szénhidrátot eszel

Ha drasztikusan lecsökkented a szénhidrátbeviteledet (mint például a keto diétánál), akkor a szervezeted automatikusan egy ketózisnak nevezett állapotba megy át: az aceton felhalmozódik a testben, ami többek között rossz leheletet is okozhat. Az ilyen drasztikus diétákat egyébként is nagyon kevés embernek ajánlják, de ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor érdemes többször fogat mosni, és cukormentes rágót rágni, hogy a rossz szájszagot minél jobban ellensúlyozd.

A gyógyszereid okozzák

Sok gyógyszer mellékhatásaként ott szerepel a rossz lehelet: néhány antidepresszáns, a koleszterinszint-szabályozók és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek közül sok okoz szájszagot. Persze nem közvetlenül, hanem úgy, hogy kiszárítják a szájat, csökkentik a nyáltermelést, a korábbiakban pedig már kifejtettük, hogy ez miért probléma. Persze ezért nem érdemes abbahagyni a gyógyszerek szedését, inkább figyelj oda arra, hogy gyakrabban moss fogat, használj szájvizet, és rágózz cukormentes termékekkel, hogy serkentsd a nyáltermelődést.

Ragacsos desszerteket eszel

Ha odavagy például a karamelláért, van egy rossz hírünk: ez sokkal nehezebben válik meg a fogaktól, mint a többi desszert, ezzel pedig melegágyát adja a maradékevő baktériumoknak, a folyadék melléktermékeként pedig rossz lehelet képződhet. Segíthetsz a helyzeten, ha kevesebbet eszel ezekből, és ha mégis fogyasztasz, akkor megmosod utána a fogaidat.

A kávé sem segít a helyzeten

A kávé savas és dehidratáló hatása is van, ezért duplán hozzájárulhat a rossz lehelet kialakulásához. A lebontó baktériumoknak nagyon jól jön, ha sok kávét iszol, hiszen a nyáltermelődés csökken, amiben egyébként az őket szabályozó anyagok is megtalálhatók. Igyál a kávé után mindig egy nagy pohár vizet, hogy csökkentsd a hatásait, és fél órával kávéfogyasztás után moss fogat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást