Mindig éhes vagy? Ezt jelenti az, hogy bármikor tudnál enni

Mindig éhes vagy? Ezt jelenti az, hogy bármikor tudnál enni

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mindig éhes vagy? Ezt jelenti az, hogy bármikor tudnál enni

Mindegy, hogy délután három vagy este tíz óra van, te bármikor tudnál enni valamit? Sőt, igazából majdnem mindig éhesnek is érzed magad? Ha igaz rád ez az állítás, érdemes utánajárnod, mi lehet az oka, ugyanis több dolog is megbújhat a háttérben.

Az ételek mérete

Lehet, hogy naponta négy-öt alkalommal is eszel, de ha a fogások mérete nem megfelelő, akkor könnyen éhes maradsz ezek után is!

Hiszen ilyenkor a hormonjaidat is befolyásolod, különösen a ghrelin nevű, emésztőszervek által termelt peptidhormont.

Ennek szerepe, hogy kiváltja az éhségérzetet, de ha nem pont elegendő ételt eszel (tehát kevesebbet vagy többet), éhesebbnek érezheted magad általa, hiszen megemelkedik a száma a vércukorszintedben bekövetkező változások miatt.

Úgyhogy igen, még akkor is lehetsz folyton éhes, ha sokat ettél!

Kevés zsír vagy rost

A ghrelin egy igazán érzékeny hormon.

Nem csak a fogások nagysága van rá hatással, de az is, hogy miből áll össze az étel.

Ha olyat eszel, ami nem elég kielégítő számára, azaz nincs benne megfelelő mértékű rost, fehérje vagy zsír, ugyancsak megérzed a hatását.

Ettől pedig hamar azt tapasztalod, hogy már megint éhes vagy, mindegy, hogy mennyi idő telt el az ebéded óta.

Ez egyébként kimondottan gyakori azoknál, akik diétáznak a fogyás érdekében, és nem feltétlenül figyelnek oda az ételek tápanyagtartalmára.

A mozgás és az étkezés

A sportolás nagyon jót tesz a lelkednek, az agyadnak és a testednek, de az állandó mozgás egyúttal felgyorsítja az anyagcserét is.

Ami persze szuper dolog, de érezni fogod, hogy hiába eszel ugyanannyit, mint korábban, mégis sokkal éhesebb leszel, és ez hamarabb be is következik.

Ezért kell figyelni arra, hogy azokon a napokon, amikor elmész edzeni, mindig egyél némileg többet, mint az átlagos hétköznapokon.

Ha ezt nem teszed meg, nem csak éhes leszel, de szédülni fogsz, és rossz lesz a közérzeted is a vércukorszint lecsökkenése miatt.

Állandó stressz

A stressz még az étvágyadra is hatással van, és nem csak úgy mutatkozhat meg, hogy nincs kedved enni!

Minél inkább aggodalmaskodsz, annál jobban megnövekszik a testedben a kortizol szintje.

Kutatások szerint ez kiváltja az éhségérzetet, és azt fogod tapasztalni, hogy sokkal jobban kívánsz bizonyos ételeket (persze többnyire cukrosabb dolgokat).

Nehezebben tudod ezt uralni, gyorsabban elcsábulsz, ami miatt állandó nasizásba is kezdhetsz – ez pedig egyenes úton vezet a plusz kilók felszedéséhez.

A folyadék bevitele

A folyadékokat nem úgy dolgozza fel a tested, mint a szilárd ételeket.

Vagyis hiába gondolod azt, hogy egy ivójoghurttal vagy smoothie-val kiválthatod a reggelidet, a tested ezt egyáltalán nem fogja olyan kielégítőnek találni.

Lehet, hogy egy kis ideig úgy érzed, hogy jóllaktál, és kibírod ebédig, de szinte biztos, hogy maximum egy órán belül ismét rád tör az éhség; ugyanis a szilárd ételek sokkal jobban csillapítják az éhségérzetért felelős hormonokat.

Rezisztencia

Néhányan nem is tudják, de a leptinrezisztencia miatt érzik azt, hogy állandóan éhesek.

Ennek lényege, hogy amikor étkezel, az agyad nem igazán tudja megmondani, hogy most épp jóllaktál, vagy még éhes vagy, ezért mindig tudnál enni valamit.

Hamar megéhezel, és míg mások már rég jóllaktak, te még úgy gondolod, férne beléd valami.

Alapjáraton minél több zsírsejted van, annál több leptin található a szervezetedben, amelyek küldik a jelet az agyadnak.

Ha viszont ennek mechanizmusa valamiért sérül, ez nem fog megtörténni; sok esetben gyulladás okozza a problémát, és ha úgy érzed, nálad is fennállhat ez, érdemes orvoshoz menned vele!

 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!