Túlságosan együttérző vagy? Az empátia is lehet veszélyes

Túlságosan együttérző vagy? Az empátia is lehet veszélyes

Címlap / Életmód / Túlságosan együttérző vagy? Az empátia is lehet veszélyes

Mindenkiben van empátia. Egyesekben több, másokban kevesebb. Az viszont nagyon jó, ha te kimondottan azt vallod: képes vagy azonosulni mások érzéseivel. Szüksége is van a világunknak empatikus emberekre. Az empátia révén értheted meg jobban a környezetedet és kerülhetsz velük szorosabb kapcsolatba. Az együttérzés hidakat épít az emberek között. A probléma viszont akkor kezdődik, amik terhessé válik ez a sok a híd, amin embertársaink érzelmei kényelmesen, engedély nélkül átvándorolhatnak a mi kis lélekvárunkba.

Az sosem baj, hogy valaki empatikus, ez egy rendkívül pozitív tulajdonság. De nem véletlenül mondják, hogy minden csak mértékkel jó. Kismértékben kapcsolatokat épít, nagymértékben viszont egyenesen lerombolhatja az embert és depresszióba taszíthatja. A túlzott empátia kimondottan veszélyes lehet és el is áruljuk azt az 5 okot, hogy miért:

Állandósulhat a szomorúság és a rosszkedv érzete

Úgyis mondhatnánk, hogy 0-24 órában szenvedni fogsz. Hiszen bizonyára nap, mint nap találkozol nehéz sorsú emberekkel. Nemcsak a közvetlen rokonaiddal vagy barátaiddal, hanem az utcán is látsz olyanokat, akiket megsajnálsz és együttérzel velük.

Ez a szép az empátiában, hogy előzetes ismeretség nélkül is átérezhetjük mások örömét és szomorúságát, legyen az ember vagy akár állat.

Márpedig sok esetben a hírek is tele vannak a hátrányos helyzetű, szerencsétlen emberekkel vagy állatokkal. Ha nem tanulsz meg uralkodni az érzéseiden, pontosabban a képességeden, az életed könnyen a szenvedésről szólhat. Folyamatosan letört és szomorú lehetsz.

tommaso1979/depositphotos.com

Nem fogod tudni felismerni a saját érzelmeidet

Ha túl sokáig vagy elfoglalva mások érzelmeivel, egy idő után nem fogod tudni, pontosan megkülönböztetni őket a sajátjaidtól. Az érzelmek sokszor tudattalanul is dolgoznak bennünk. Amennyiben túl sokszor van hangulatingadozásod, netán ok nélküli haragot, szomorúságot, dühöt érzel, könnyen megeshet, hogy nem is a saját érzéseid dolgoznak benned. Ne akarj egybeolvadni másokkal és teljesen azonosulni velük. Ha nem szabsz határokat, szenvedni fogsz, azzal meg kinek leszel a segítségére?

Megfeledkezel a saját érzelmi szükségleteidről

Olyan mértéket ölthet a túlzott empátia, hogy közben megfeledkezel a saját (érzelmi) igényeidről. Egyesek képesek teljesen háttérbe szorítani az életüket csak azért, hogy segítsenek másoknak.

Annyira sajnálják a szeretteiket vagy a kollégáikat, annyira szeretnének rajtuk segíteni, hogy képesek átvállalni a terheikből és a sajátjukként kezelni őket.

Ám érthető módon: miközben mások életét élik, elfelejtik a sajátjukat. Háttérbe szorulnak az egyéni érzelmi igényeik, lemondanak a boldogságról, a szeretetről, a lelki feltöltődésről azért, hogy mások kapják meg ezeket helyettük. Tiszteld és szeresd magadat annyira, hogy nem szorítod háttérbe a személyes igényeidet.

Wavebreakmedia/depositphotos.com

Teljesen kiéghetsz

Pontosan a fentebb leírtak miatt. Amíg te mások életével vagy elfoglalva, a tiéd egy szempillantás alatt eltelik. Miközben azon fáradozol, hogy másoknak jó legyen, te szép lassan kimerülsz testi és lelki szinten egyaránt. Mivel nem jut időd, energiád a saját életedre, hamarosan stresszes, frusztrált és haragos leszel, ami boldogtalansághoz, majd depresszióhoz vezethet. Onnan már csak egy ugrás a kiégés.

A kérdés az: megéri folyamatosan másoknak segíteni azért, hogy eljuss arra a pontra, hogy kiégtél és már semmi és senki sem érdekel?

Attól még, hogy néha nemet mondasz vagy önmagaddal is foglalkozol, nem leszel önző ember. Mindenkinek szüksége van az öngondoskodásra a boldog és kiegyensúlyozott élethez.

Megromolhatnak a kapcsolataid

Hiszen ez nyilvánvaló. Ha már nem jut időd és energiád magadra, a kiégés szélén állsz, de még a depresszió is környékez, szerinted nem arra fogsz gondolni, hogy ez mind mások miatt van? Persze az igazság az, hogy ez egyedül a saját felelősséged, mert te azonosultál mások érzéseivel. Ám neked mégis az emberekből lesz eleged, akikkel nap, mint nap találkozol.

Azt érezheted, nem bírod már tovább hallgatni és istápolni őket.

Egyre csak azt fogod kérdezni, veled miért nem foglalkozik senki. Téged miért nem hallgatnak meg? Márpedig ha eljutsz erre a pontra, a kapcsolataid romlásnak indulhatnak és nemcsak azért, mert esetleg elküldesz másokat melegebb éghajlatra, hanem azért is, mert bezárkózol, hogy kizárd mások érzelmeit az életedből. Ne juss el idáig és akkor nem lesz erre szükség!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást