Minden nőnek tudnia kell: ismerd fel a vashiány jeleit

Minden nőnek tudnia kell: ismerd fel a vashiány jeleit

Címlap / Életmód / Minden nőnek tudnia kell: ismerd fel a vashiány jeleit

A vas szervezetünk működéséhez elengedhetetlen, a testünk viszont nem képes előállítani azt, külső forrásokból kell pótolnunk. Ha nincs belőle elegendő, az vashiányos vérszegénységhez vezet, ami a világ leggyakoribb betegsége, és nők körében a leggyakoribb. Hosszú távon komoly egészségügyi panaszokat okoz, de már rövid távon is rontja az életminőségedet, közérzetedet, ezért mindenképpen érdemes odafigyelned a jeleire.

Ismert és kevésbé ismert tünetek

A vashiánynak vannak kimondottan jellegzetes tünetei: ilyen például az állandó fáradtság, a sápadtság, vagy az, ha gyakran fáj a fejed, könnyen kifulladsz és gyakran van heves szívdobogásod.

Vannak azonban olyan tünetek is, amelyekről nem feltétlenül rögtön a vashiány ugrik be mindenkinek, pedig ez is állhat a háttérben: a nyugtalan láb szindrómát például az esetek 15%-ában vashiánnyal magyarázható a John Hopkins Medicine szerint.

A nyelési nehézségek, a nyelv és a nyelőcső duzzanata kevésbé gyakori, de jellemző tünetek lehetnek, ahogyan az erős hajhullás is.

A vashiánynak van egy kimondottan bizarr tünete is, amiről kevesen beszélnek: ez pedig a bizarr, fogyasztásra nem feltétlenül alkalmas dolgok megkívánása, mint amilyen a sár, az agyag vagy mondjuk a kréta. Persze nem arról van szó, hogy a vashiányosok ezeket tényleg meg is eszik, de érezhetnek furcsa késztetést arra, hogy megkóstolják őket, amely egyes elméletek szerint a szervezet jelzése az ásványi anyag hiányára.

A tünetek fennállása esetén a vashiányt megállapítani vagy kizárni vérkép alapján az orvosod tudja, de drogériákban kapni olyan gyorsteszteket is, amelyekkel házilag, néhány csepp vérből is megállapítható a vashiány. Ezek előnye, hogy gyorsak és kényelmesek, hátrányuk viszont, hogy nem adnak teljes képet a szervezeted állapotáról, mint mondjuk egy nagy labor.

Mi okozhatja a vashiányt?

A vashiányt alapvetően kétféle dolog okozhatja.

Az egyik a nem megfelelő, hiányos vagy egyoldalú táplálkozás. Nagyon válogatós gyerekeknél vagy egészségtelenül étkező felnőtteknél is előfordulhat, de azoknál is, akik nem megfelelően összeállított diétát követnek.

Sokan a vegetáriánus étkezést rögtön összekapcsolják a vashiánnyal, pedig hús nélkül is lehetséges a megfelelő vasbevitel, csak oda kell figyelni arra, hogy milyen növényeket fogyasztunk.

A másik ok a megnövekedett vashiány, ami többnyire élethelyzeti, életkori sajátosság, és jellemzően a nőket érinti. Több vasra lehet szüksége az éppen menstruálni kezdő lányoknak, de a más rendszeres ciklussal bíró nőknek és a várandósoknak is.

A növekvő kisgyermekek, kamaszok vasigénye is magasabb, de például bizonyos gyulladásos betegségek is befolyásolhatják a vas felszívódását, így ezek is okozhatják a vashiányt.

Hogyan kezelhető?

A vashiány többnyire egyszerűen, a megfelelő diéta segítségével kezelhető, illetve megelőzhető.

Érdemes több húst, májat fogyasztani, de magas vastartalma van például a hüvelyeseknek, a szezámmagnak, a pisztáciának is.

Ha erősebb a vashiány, előfordulhat, hogy gyógyszeres pótlásra, vagy vaskészítmény szedésére van szükség. Ebben az esetben mindig ügyelj rá, hogy a tablettát az előírtaknak megfelelően, és ne más gyógyszerekkel vedd be, mert csökkenhet a vas felszívódásának aránya. A vas mellett érdemes gondoskodni plusz C-vitamin bevitelről is, mert az segít, hogy a szervezet könnyebben hasznosítsa a bevitt vasat.

Képek forrása: AndrewLozovyi/Depositphotos.combit245/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást