A zabnak kiemelkedően magas a rosttartalma, 100 grammonként kb. 10 gramm rost található benne. Az élelmiszerek rosttartalma nagyban felelős a telítettségérzet kialakulásáért, továbbá létfontosságú az emberi egészség szempontjából. A rostok víz hatására megduzzadnak a szervezetben, mintegy végigradírozzák a beleket, megőrizve azok egészségét, csökkentve többek között a bélrák kockázatát. A zab mindezeken túl bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, továbbá koleszterincsökkentő hatása is ismert. A zabpehely fehérjetartalma is kiemelésre méltó, 100 grammonként kb. 17 gramm fehérjét tartalmaz. Szénhidráttartalma viszonylag magasnak mondható, átlagosan 56 gramm, ám ezek a szénhidrátok lassan szívódnak fel, ráadásul a fehérjetartalomnak és rostnak köszönhetően sokáig eltelítenek, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. A zab zsírtartalma nem elhanyagolható, de messze nem kiugró (7 g/100 g) ráadásul ezek a zsírsavak többségükben telítetlenek és esszenciálisak, tehát külső forrásból kell bevinnünk őket a szervezetünkbe. Sokan nem tudják, de a zab gluténmentes gabonaféle, a feldolgozás során szokott szennyeződni a búzafehérjével. Nagy szerencse, hogy manapság már a gluténérzékenyek is beépíthetik a mindennapjaikba ezt a hihetetlenül egészséges alapanyagot, hiszen a gondos technikának köszönhetően elérhető a piacon több, gluténmentes zab is.
És most jöjjenek a receptek! Nem írok pontos mennyiségeket, mert a zabkását lehetetlen elrontani, de az ízlésfüggő, ki, mennyire szereti töményen, vagy éppen folyósan ezt a finomságot. Értelemszerűen, ha hígabbra szeretnéd, tegyél még hozzá folyadékot, ha sűrűbbre, jöhet még egy kis zab. De, ha most készítesz életedben először zabkását: kb. egy rész zabot és két rész folyadékot szoktunk használni.
A klasszikus zabkását nagyon könnyen elkészítheted, és a végtelenségig variálhatod. Az alaprecept szerint vízzel kell összefőznöd, de ha kicsit izgalmasabb ízvilágra vágysz, növényi tejet, vagy akár gyümölcslevet is használhatsz. Sokan nem frissen főzik a zabkását, főleg azok, akik nem szeretik melegen fogyasztani. Számukra ideális választás a zabkása áztatása. Ebben az esetben előző este érdemes vízbe áztatnod zabot, ami az éjszaka folyamán teljesen megszívja magát, így reggel már csak ízesítened kell kedvednek megfelelően.