Életmód / Táplálkozás

Milyen bor milyen étel mellé illik?

Mint tudjuk, a bor és étel párosítása ma már valóságos művészet.

Azonban érdemes megismernünk pár aranyszabályt, hogy ki tudjuk választani az étkezés mellé illő ideális bort.

Sav savval

Kevés ember gondolná, hogy a savas ételek mellé savas bort ajánlott inni. Például salátát ecetes dresszinggel érdemes egy jó savakkal ellátott borral inni. A borban levő természetes savak és az ecet savjai kioltják egymást. Az ausztriai Grüner Veltliner, vagy egy jó Sauvignon Blanc jó választás a savas ételek mellé.
A Sauvignon Blanc azért a legnépszerűbb olasz bor, mert ez egy savas vörösbor. Valóságos tökély egy jó paradicsomszószos étel mellé. A paradicosmban levő savakkal is kioltják egymást.

Fűszeres ételekhez

A fűszeres ételek mellé egy édes Rizlinget vagy Gewürztraminer bort ajánlunk. Ezek a borok képesek megtisztítani a szájat és a fűszerek pedig csökkentik az édes bor ízét. Próbáld elkerülni a vörös borokat, ha fűszeres ételeket fogyasztasz, mert a tanninok fokozzák a fűszerek ízét.

Állati fehérjék és zsír mellé

Próbáljunk egy Cabernet Sauvignon-t ha szaftos husokat, zsíros sülteket fogyasztunk. Az állati zsír meglágyítja a Cabernet Sauvignon-ban levő tanninokat, a vörösbor pedig kihozza a húsok ízét.

Olvastad már?  Ideje lábakat kopaszítani! Ezek a legjobb szőrtelenítési módszerek

Sajt és bor

A lágy, zsíros sajtok mellé a legjobb fehérbor választás a Rizling vagy Viognier. Vörös borokkal csak az érett, száraz sajtok illenek. A vörösbor általában eltompítja a sajtok ízét.

Édes mellé édes

Édességek mellé válasszunk úgynevezett desszert borokat, édes és félédes változatban. Az édes bor kiemeli az édesség ízét, de az édesség is a borét.

Alapborok

Ha szeretnél beszerezni néhány olyan bort, amivel a legtöbb ételtípust fedezni tudod, akkor próbáld ezeket: száraz Rosé, Champagne (pezsgő) és Barbera. A száraz Roséban elég sav van ahhoz, hogy jól működjön salátákhoz, és elég tannin van benne, hogy találjon a húsok és más fehérjék mellé. A Champagne minden étellel megy. A Barbera tele van jó savakkal, illik fűszeres ételekhez, zsíros húsokhoz, mártásos ételekhez.

Ha vannak jó magyar bortippjeid, vagy egyéb javaslataid, szólj hozzá a cikkhez!