Megvan, melyik kávé a legjobb az egészségednek

Megvan, melyik kávé a legjobb az egészségednek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Megvan, melyik kávé a legjobb az egészségednek

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, hála magas koffeintartalmának és kesernyés, jellegzetes ízének. A kávéfogyasztásról rengeteg ellentétes kutatás jelent már meg, volt, amelyik károsnak, volt, amelyik egyenesen egészségesnek találta. Egy nemzetközi kutatócsoport most azt vizsgálta meg, van-e különbség a fogyasztott kávéfajták között, és hogy melyik lehet a legegészségesebb rendszeresen fogyasztva.

Van, aki feketén és erősen szereti, van, akinek tökéletesen megfelel a nagy kávézóláncok vizezett, ízesített verziója, akad, aki a jó öreg kotyogósra szavaz, és egyre többen vannak a kávésznobok is, akiknek még a pörkölés és a kávécserjét ért fény mennyisége sem mindegy – nem számít, melyik csoporthoz tartozik az ember, az egészségére biztosan szeretne odafigyelni.

Az elmúlt néhány évtized kutatásai annyi mindent mondtak már a kávéfogyasztásról, hogy nagyon nehéz eligazodni az információk sűrűjében, többek között ezért készített az Európai Kardiológiai Társaság egy speciális statisztikát arról, vajon melyik kávéfőzési módszer lehet a legegészségesebb.

microgen/depositphotos.com

A European Journal of Preventive Cardiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredménye annyira nem meglepő.

A kutatók szerint a filteres kávéval járunk a legjobban, ennek a fogyasztása még annál is sokkal egészségesebb, mintha nem is fogyasztanánk egyáltalán kávét.

A szakértők 1985 és 2003 közötti adatokat elemeztek egészséges, kávét rendszeresen fogyasztó norvég nőkről és férfiakról. Megfigyelték, hogy milyen kávét ittak, és hogy a megfigyelt nagyjából 20 év alatt hogyan alakult az egészségük. A kutatásban statisztikai adataikkal végül egészen pontosan 508747-en vettek részt, ami tudományosan is perdöntő alanyszám, így az eredményeket biztosan érvényesnek lehet tekinteni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást