Milyen iskola illik a gyermekedhez? 4 döntő szempont

Milyen iskola illik a gyermekedhez? 4 döntő szempont

Címlap / Életmód / Család / Milyen iskola illik a gyermekedhez? 4 döntő szempont

1. Közlekedés

Egy jó programért vagy egy kiváló pedagógusért érdemes akár egy kicsit messzebbre is elmenni. Ennek ellenére azért a távolságot nem is lehet teljesen kihagyni a képletből. Gondolj bele abba, hogy meg tudjátok-e oldani az iskolába jutást akkor is, ha például valami miatt átmenetileg nem lesz autótok, vagy nyugodt szívvel engeded el a gyereket akkor is, ha rossz az időjárás.

Lehet, hogy plusz 20 perc nem tűnik soknak – és végső soron az is lehet, hogy meg is éri – de a reggeli készülődésben sokat számíthat.

Gondolj arra is, hogy útba esik-e az iskola valamelyikőtök munkahelye felé, vagy esetleg éppen az ellenkező irányba van. Vagy, hogy a másik intézménybe járó tesókat is időben be tudod-e reggel adni a suliba, bölcsibe vagy oviba. Az elsősöknél ez még nem szempont, de a későbbiekben kalkulálni kell a nulladik órákkal is, amikor még hamarabb kell reggelente bejutni az iskolába.

2.
A gyerek személyisége

Iskolaválasztási tippek szülőknek
SolStock/istockphoto.com

Lehet egy iskolának bármilyen jó a matek tagozata, ha a gyereket a kézműveskedés érdekli. Kínálhatnak akármilyen színes művészeti programot, ha  már most látszik, hogy ízig-vérig reál beállítottságú a kicsi. Ebben az életkorban persze még sok minden változik és nem is érdemes semminek a lehetőségét elvetni.

Azt azért jó figyelembe venni, hogy vannak gyerekek, akik szeretik a versenyhelyzeteket, szívesen bizonyítanak, akkor érzik jól magukat, ha van valami kihívás előttük.

Mások zárkózottabbak, hajlamosabbak a szorongásra. Utóbbiak akkor sem fogják jól érezni magukat egy bajnokokat nevelő, minden területi versenyen taroló iskolában, ha a képességeik egyébként megvannak ahhoz, hogy itt is helyt álljanak.

Más szóval: vedd figyelembe, hogy ne csak a gyerkőc képességeinek, de habitusának is megfelelő legyen az iskola. Egy kompetitív, minden lében kanál kicsi lehet, hogy unatkozni fog, ha nem egy (egészséges) kihívásokat támasztó iskolába íratod. Egy visszahúzódó nebuló talán hordja majd haza az ötösöket, de közben állandó stresszben lesz, és nem tudja megszeretni a tanulást.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást