Milyen fenyőt válasszunk karácsonyfának?

Milyen fenyőt válasszunk karácsonyfának?

Címlap / Otthon / Háztartás / Milyen fenyőt válasszunk karácsonyfának?

A szeretet ünnepének egyik legszebb éke a gondosan feldíszített karácsonyfa. Íme, néhány fenyőfafajta, hogy megkönnyítse a döntést, ha fát választunk. 

Normann fenyő

A normann fenyő sokak kedvence, így előszeretettel választják karácsonyfaként. Tömött ágrendszerrel és sötétzöld színű tűlombozattal rendelkezik, ezért az egyik legszebb, leglátványosabb fenyőfafajta.
Amennyire jól mutat, az ára is annyival magasabbra kúszik a többi fenyőhöz képest. Érdemes gyökerestől megvenni, majd karácsony után kiültetni a kertbe, így akár jövőre is díszbe öltöztethetjük.

Ezüstfenyő

Az egyik legszebb és legkülönlegesebb fenyőféle az ezüstfenyő, mely karácsonyfaként igazán szép látványt nyújthat. A legjobb, ha gyökeres példányt választunk, hiszen azok sokkal tartósabbak, mint kivágott társaik.
Ezüstös lombszínét annak köszönheti, hogy tűleveleit vastag viaszréteg borítja, ami a párologtatását, vízvesztését mérsékli, ami késlelteti a tűhullás megindulását.

Lucfenyő

Ez a fajta az egyik legelterjedtebb karácsonyfa, hiszen formája kecses, örökzöld tűlombozata pedig kivételesen szép. Ágai szabályos elrendezésűek, viszont egyik nagy hátránya, hogy tűlevelei megszáradva lehullnak, ezért nem a legjobb választás karácsonyfának.
Jól fűtött lakásban már egy hét alatt elkezdhetnek hullani a levelei, míg távfűtéses lakás esetén akár két nap alatt is bekövetkezhet.

Jegenyefenyő

Ez a fenyőfajta hasonlít a lucfenyőhöz, viszont a jegenyefenyőnek lombozata ritkásabb és nem hullik le a tűlevele, még akkor sem, ha kiszáradnak, hanem tűi ráaszalódnak a faágakra.
Szép, karcsú alakja van, koronája jó látványt nyújt, egy hátránya van, hogy kissé drága, hiszen magját nehéz beszerezni.

Duglászfenyő

Az örvös ágrendszerű, hosszú, puha tapintású tűlevelekkel rendelkező fenyőfát is előszeretettel választják karácsonyfának.
Érdekessége, hogyha tűleveleit megdörzsöljük, akkor narancsillatúak lesznek. Sötétzöld tűlevelei még akkor sem hullnak le, ha megszáradnak, ezért igen jó választásnak bizonyul karácsonyfaként.

Feketefenyő

Nem egyszerű kiválasztani a tökéletes karácsonyfát, hiszen jó esetben néhány hétig fogja ékesíteni otthonunkat és a legszebb ünnepünk egyik jelképe.
A termetes méretű, szürkésbarna ágakkal rendelkező fenyőfa hosszú tűkkel rendelkezik, melyek sötétzöld színűek, ezért jó választás lehet. Ritkábban kaphatók, ezért karácsonyfaként előfordulása nem túl gyakori, de ha mégis kapunk belőle, akkor szép dísze lehet lakásunknak.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást