Mikulásvirág, a téli szépség

Mikulásvirág, a téli szépség

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Mikulásvirág, a téli szépség

Aki kapott már mikulásvirágot, az pontosan tudja, hogy közel sem egyszerű feladat ennek az igazán impozáns növénynek az életben tartása. Nem véletlen a neve sem, hiszen kifejezetten telente szoktunk vele találkozni, de ma már nem csak a megszokott mikuláspíros verzióban juthatunk hozzá ehhez a csodálatos, télváró különlegességhez.

Története

Bár meglepő lehet, de a mikulásvirág, és a sok kertben utált, bár remek gyógyhatásokkal rendelkező, sárga fejű kutyatej bizony közeli rokonok. A növény eredetileg Dél- Amerikából és Mexikóból származik.
Régre tekint vissza a termesztése, hiszen már az aztékok is foglalkoztak vele, a tisztaság jelképeként tekintettek rá. Ám ehhez bizony hegyvidéki klíma kellett, mivel a mikulásvirág igen érzékeny.

Miért télen?

Hogy miért télen találkozunk ezzel a csodaszép növénnyel? Nos, ez nagyon egyszerű: mert ekkor virágzik. És bár a tényleges virágai nem éppen feltűnőek, a virágzati fellevelek annál inkább.
Ennek köszönheti, hogy széles körben elterjedt és kedvelt téli ajándék, amivel egy kis jókedvet csempészhetünk a zordabb napokba is.

Hogy tartós legyen

Nagyon fontos, hogy a mikulásvirág gyökerei erősen oxigénigényesek. Ez azért lehet gond, mert amikor megkapjuk, ajándékképpen, akkor a szebb hatás elérése érdekében jellemzően celofánba van csomagolva a cserép.
Mivel nagyon mutatós, sokan rajta is hagyják, ezzel azonban aláírják a növény halálos ítéletét. Az átadás után a lehető leggyorsabban ki kell szabadítani a fullasztó díszből, sőt lehetőleg át is kell ültetni.

Átültetés

Erre azért van szükség, mivel jellemzően műanyag cserépben értékesítik. Ez nem is baj, hiszen így még olcsóbb lehet a virág, ám azt tudnunk kell, hogy ezek a tartók nem a legjobbak a mikulásvirág számára.
Ahhoz, hogy a gyökerei, és ezáltal maga a növény is, jól érezzék magukat, kell, hogy oxigénhez jussanak. Erre azonban a műanyag cserép nem a legjobb, ezért ha lehet, akkor ültessük át kerámiába, amivel a vízellátása is optimálisabb lehet.

Locsolás

Mint azt láthatjuk, a gyökerek „jól tartása” a kulcs a virág életben maradásához. Sokszor említettük az oxigénigényt is, ami azt is jelenti, hogy a túllocsolást a növény nehezen viseli. Ettől ugyanis a levelei elnehezednek, és eldobálja azokat.
Nem kell kétségbe esni, még ekkor is visszafordítható a folyamat, csupán türelmesnek kell lennünk. Az az ideális a számára, ha akkor öntözzük, amikor a föld teteje szinte teljesen száraz.

Pára

A mikulásvirág nem szereti a száraz levegőt, és a huzat sem tesz neki jót. Éppen ezért sem fűtőtest közelébe, sem pedig a nyílászárók mellé nem érdemes tenni.
Ha nincs más megoldás, akkor párásítsuk naponta, ám az ablakot ekkor is kerülni kell, mert a túl sok fény tönkreteszi a virág szépségét.

Fény

Ahhoz, hogy ne csak a zöld leveleivel díszítsen, vagyis hogy virágzásra bírjuk a növény, csökkentenünk kell a napos órák számát. Ezt elérhetjük, ha várunk télig, de ha időzíteni szeretnénk a színek kialakulását, akkor letakarással is megoldhatjuk a dolgot. A virág kifejődéséhez kevesebb, mint 10 óra megvilágítás kell, ezért ha letelt az idő, borítsunk egy dobozt a növényre. Ráadásul az ideális hőmérséklet számára 16-18°C fok, ami ha nagyon felmegy, akkor érzékeny búcsút vehetünk ettől a szépségtől (23°C már biztosan halálos a számára)
A mikulásvirág a téli lakás egyik legszebb dísze lehet, csak oda kell figyelni arra, hogy mik a növényünk igényei. Ha jól tartjuk, akkor biztosan sokáig gyönyörködhetünk piros, krémszínű, rózsaszín vagy cirmos felleveleiben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást