Írországban lehet eltemetve a Mikulás?

Írországban lehet eltemetve a Mikulás?

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Írországban lehet eltemetve a Mikulás?

Az írországi Kilkenny városától mindössze 20 perces autóútra délre egy elhagyatott középkori falu a pletykák szerint egy titokzatos karácsonyi legendát rejt magában.

A juhokkal tarkított zöld dombos legelők és a 13. századi sírokat őrző temető között a Szent Miklós-templom romjai Maeve és Joe O’Connell családi háza fölé magasodnak. Az örökké itt nyugvók között vannak a birtok korai lakói, a templom plébánosai és – a helyi legenda szerint – Myrai Szent Miklós. Igen, a Szent Nick, aki inspirálta a Mikulást.

Ma az O’Connell család tagjai a tulajdonosa és egyedüli (élő) lakói a Jerpoint Parknak, egy 120 hektáros elhagyatott, 12. századi középkori városnak, amely 20 km-re délre fekszik Kilkenny városától, Írországtól. A Nore folyó és a Little Arrigle folyó kereszteződése mentén található települést (korábban Newtown Jerpoint néven) a normannok alapították, akik i. e. 1160 körül érkeztek Írországba.

Az Ír Örökségvédelmi Tanács által összeállított természetvédelmi terv szerint a város a 15. századig virágzott. Régészeti leletek tártak fel itt otthonokat, egy piacteret, egy tornyot, egy hidat, utcákat, egy malmot, egy vízgazdálkodási rendszert és a közeli jerpointi apátságot, amely még mindig áll. De a 17. századra a város lakói eltűntek, valószínűleg erőszakos támadások és és a pestisjárvány együttes hatása miatt.

Rejtélyes módon került a Mikulás nyughelye a birtokra

Rejtély, hogy Szent Miklós híres nyughelye hogyan került egy szellemvárossá vált magánfarmra. Néhányan azonban – köztük az O’Connell család – úgy vélik, hogy a helyismeret megvilágíthatja a figyelemre méltó állítást.

A legenda szerint mindig is itt volt” – mondta Maeve, miközben körbevezetett a birtokon a BBC újságíróját. A templom temetőjében egy díszes kőkép a lapos sírkövön egy férfit ábrázolt, aki a hüvelykujjánál összetartott kezekkel, tenyérrel kifelé néz, utalva az eltemetett ember jótékony természetére. „Adakozást szimbolizál” – mondta Maeve.

A szimbolika természetesen kevés magyarázatra szorul bárkinek, aki úgy nőtt fel, hogy a Mikulástól kapott ajándékot. Bár a Mikulás él és virul a hívők szívében, a legendás alakokat a halandó ember, Myrai Szent Miklós inspirálta.

Továbbra is több elmélet van a köztudatban Szent Miklós sírhelyével kapcsolatban

Mielőtt szent lett volna, Miklós egy árva fiú volt, aki az ókori római Patara városában született, és a Vatican News szerint a „rászorulóknak, betegeknek és szegényeknek” adta az örökségét. Később Myra püspöke lett, amely ma a mai Törökország része. 325-ben részt vett a niceai zsinaton, amely Jézust Isten fiának nyilvánította. 343. december 6-án halt meg Myrában, és Myrában temették el. Szent Miklós holttestének pontos elhelyezkedése azonban továbbra is zavarba ejti a tudósokat.

Egyesek úgy vélik, hogy sírja sértetlen és a törökországi Antalyában található a Szent Miklós-templom padlója alatt. Mások azt állítják, hogy holttestét ellopták, és áthelyezték az olaszországi Bariba, ahol a San Nicola-bazilika alatti kriptában nyugszik. Továbbá sokan úgy tartják, hogy Szent Nick testéből kiragadták az ereklyéket, majd eladták vagy elajándékozták embereknek és templomoknak szerte a világon.

Ám mint Maeve két férfialak képére hívja fel a figyelmet, amint az alakon Szent Miklós válla fölött lesnek. „Ők azt a két keresztes lovagot képviselik, akik állítólag felelősek Szent Miklós holttestének a törökországi temetkezési helyéről Olaszországba szállításáért megőrzés céljából” – magyarázta. A legenda szerint a lovagok küldetésük során magukkal vittek egy ereklyét a szenttől Írországba. Az ereklye újvárosi jerpointi Szent Miklós-templomban kötött ki, és végül a templomkerti temetőben temették el. Azóta a legenda szerint, itt nyugszik a Mikulás.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!