Mikor jöhet kiskutya a házhoz?

Mikor jöhet kiskutya a házhoz?

Címlap / Életmód / Család / Mikor jöhet kiskutya a házhoz?

Egy háziállat magunkhoz vétele mindig nagy felelősség, ezért komoly mérlegelésnek kell megelőznie a végleges döntést. Talán még nagyobb a kihívás akkor, ha kutyát szeretnénk, hiszen ez a házi kedvenc igényli a legtöbb figyelmet és időt. Mi mindent kell figyelembe venni?

Megfelelő otthon

Egy kiskutyát már kész otthonnak kell várnia, egy olyan helynek, ahol megtanulhatja, hol a helye a családban. Szüksége van egy biztonságosan elkerített részre, hogy még véletlenül se induljon egyedül útnak, továbbá egy meleg és biztonságos fekhelyre, valamint etető és itató tányérra.
Ezek megléte nélkül ne is gondolkozz azon, hogy hazaviszel egy kiskutyát, az ugyanis egyáltalán nem fogja tudni, hogy a családi ranglistán hol helyezkedik el, illetve hol hajthatja álomra a fejét. Számára ezek létfontosságú „tudnivalók”, amik szükséges a kiegyensúlyozott és harmonikus létezéshez.

Mennyi időd lesz rá?

Míg egy cicát gond nélkül hátra lehet hagyni, akár a lakásban is, addig a kutyákkal egészen más a helyzet. Bár egyes macskafajták nehezen viselik az egyedüllétet, a kutyákra ez jóformán egytől egyig ráhúzható.
Ha egyedül maradnak, unatkoznak, hiszen falkaállatok, s főleg a kölykök hajlamosan emberi szemmel hihetetlen méretű rombolást végrehajtani. Ha tehát nincs időd arra, hogy minden nap tartalmas időt szánj a kutyádra, és nem tudod megoldani, hogy legfeljebb néhány órát legyen magányos egyhuzamban, akkor inkább ne vásárolj magadnak ilyen házi kedvencet.

Gyerek vagy kutya?

Sok felnőtt egyfajta próbaként tekint a kutya befogadására, hiszen ha az ebet sikerül összhangban nevelni, akkor talán a gyermekkel is hasonló eredményre juthat a párocska.

Nem árt azonban végiggondolni, hogy egy kutyát nem két évre vesz az ember. Bár érthető módon háttérbe szorul majd, ha új családtag érkezik, ezt a tényt nem lehet megmagyarázni az állatoknak.
Mindenképpen érdemes előre gondolkozni, s ha egyébként is kis lakásban laktok, akkor inkább a gyermek helyét biztosítsátok, hogy később ne kelljen azon agyalni, kinek tudjátok lepasszolni az időközben megszeretett kutyust.

Gyerek mellé kutya?

Ez mindenképpen jó döntés, hiszen rettentően sokat tanulhat egy gyermek a ház kedvencétől és a gondoskodás fontosságáról. Ugyanakkor nem túl szerencsés, ha nagyon pici gyermek mellé szerzünk be frissen egy kiskutyát, érdemes megvárni, míg legalább 2-3 éves lesz, és érdemben is tud segíteni az eb nevelése során.
Bár ez a páros tökéletes egységet tud alkotni, szülőként felelősséggel tartozol mindkettőjük épségéért és boldogságáért. Ekkor is érvényes az aranyszabály: csak akkor vásárolj a gyermeked mellé kutyát, ha mindkettőjükre tudsz teljes értékű időt szánni.

Anyagi kérdések

Egy kutya nem csak türelmet, időt és szeretet igényel, hanem természetesen bizonyos anyagi vonzattal is jár a tartása. Az oltások, az állatorvosi ellátások és magától értetődően a táplálás sem olcsó mulatság az évek múlását tekintve.
Ezt ugyancsak mérlegelni kell a választáskor, hiszen míg az anyagi kiadásokon tudunk spórolni, addig éheztetni egy állatot vagy éppen megtagadni tőle az orvosi segítséget embertelen, s egyúttal törvénybeütköző cselekedet.

Gondold végig a körülményeket!

Ahogy a legtöbben gondosan megtervezik a családalapítás menetét, úgy legalább ennyire át kell rágni a kiskutya örökbefogadásával kapcsolatos lépéseket. Ha az időt, az anyagi kérdéseket körbejártad, és azt is figyelembe vetted, hogy (leendő) gyermeked életét hogyan befolyásolja majd ez a döntés, ideje azt is végiggondolnod, hogy milyen fajtájú eb legyen a család új tagja.
A fajtát ne csupán szimpátia alapján válaszd ki, hanem azt is fontold meg, hogy milyen körülmények között fogod tartani az ebet, illetve milyen tulajdonságok fontosak a családotok szempontjából.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást