Migrénnel a munkahelyen

Migrénnel a munkahelyen

Címlap / Életmód / Egészség / Migrénnel a munkahelyen

Becslések szerint Magyarországon akár egymillióan is küzdhetnek migrénnel, ám a betegek jelentős része nem fordul orvoshoz, hiszen csupán „fejfájósnak” bélyegzi magát. Pedig ez a probléma jelentősen rontja az életminőséget és a munkahelyi teljesítményt…

Nem csak fejfájás!

A migrén egy létező krónikus betegség, éppúgy, mint a diabétesz vagy az asztma.
Jellemző tünetei a fejfájáson kívül a látászavar, a fokozott fény- és zajérzékenység, az arcpír, de akár hányingerrel vagy hányással, hasi görcsökkel és heves szívdobogással is párosulhat.

Kérj segítséget!

Keresd föl a háziorvosod és mondd el neki, mi bajod! Hosszú távon nem segít, ha cukorkaként kapod be a fájdalomcsillapítókat.
Számos kezelési lehetőség áll rendelkezésedre mind a hagyományos orvoslás, mind pedig az alternatív gyógymódok terén. Nem kell tehát belenyugodnod, hogy időnként migrénes rohamok gyötörnek!

Változtass a munkakörnyezeten!

A migrénes rohamnak számos közvetlen kiváltó oka lehet. Ilyen például a kollégák túl erős parfüm- vagy kölnihasználata, a mértéktelen koffeinbevitel, az elégtelen folyadékfogyasztás, az étkezések kihagyása és szünet nélküli számítógép előtt ücsörgés miatti szemfáradtság.
Ne légy rest fölszámolni ezeket! Az egészségedről van szó, tehát nem az a legfontosabb, hogy alkalmazkodj másokhoz.

Ismerd föl a roham előjeleit!

Ha többször volt már migrénes rohamod, tudod, mik azok a tünetek, amelyek csalhatatlanul jelzik a baj közeledtét. Vannak, akik ilyenkor idegesek, émelyegnek vagy látási zavart tapasztalnak.
Amint lehet, vedd be a gyógyszered – migrén esetén többnyire nem egyszerű fájdalomcsillapító szükséges, hanem speciális készítmény. A migrénesek 60%-ának van olyan szerencséje, hogy a jellegzetes előjelek révén akár meg is tudják előzni a roham „csúcspontját”.

Mondd el a munkatársaidnak!

Tájékoztasd őket arról, hogy krónikus betegséggel élsz, tehát ha éppen a legrosszabbkor jön egy roham, akkor nem holmi színlelt fejfájásról van szó.
Bizonyára megértőek lesznek, főleg, ha felajánlod, hogy vészhelyzetben te is szívesen átvállalsz az ő feladataikból.

Lásd be, ha elfajul a dolog!

Amennyiben eldurvul a helyzet, tehát gyakran jelentkeznek a rohamok, és rendszeresen munkaképtelenné válsz miattuk, ismét fordulj orvoshoz!
Valószínűleg más kezelési módszerre van szükséged, ami nem feltétlenül jelent erősebb gyógyszert.

Nyújts!

Az óvatos izomnyújtás segíthet az ellazulásban. Mivel a migrénes rohamok mögött az esetek túlnyomó részében a stressz lapul, munka után eddz egy kicsit, majd forró zuhannyal pihentesd a tested!Korábbi cikkünkben már ajánlottunk neked nyolc alternatív gyógymódot a fejfájás ellen. Közülük például a biofeedback, a masszázs, a mágneses stimuláció és a beszédterápia a migrénen is segíthet. Minden esetben kérd ki a kezelőorvosod tanácsát, hiszen az alternatív megoldások kölcsönösen segíthetik vagy akadályozhatják egymást!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!