Miért nem tudsz lefogyni?

Miért nem tudsz lefogyni?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Miért nem tudsz lefogyni?

Tudd meg, hogy minden erőfeszítésed ellenére miért nem sikerül lefogyni! Lehet, hogy nem a táplálkozásod áll a súlycsökkenés útjában?

Rengeteg nő és férfi hossz-hosszú időn át fogyókúrázik, és próbálja ki az újabbnál újabb divatos módszereket, viszont a várt eredmény sokszor elmarad. Jobb esetben 1-2 kilótól megszabadulunk, viszont van, hogy egyáltalán semmitől sem tudunk megválni, sőt, előfordul, hogy minden erőfeszítésünk ellenére még többet is mutat a mérleg.

A fő ludas

Ha valaki nem tud lefogyni a diéta ellenére sem, annak a leggyakoribb oka a mozgáshiány. Ki lehet próbálni a legnépszerűbb módszereket, bevihetünk sokkal kevesebb kalóriát is, ha egész nap csak üldögélünk, és az egész mozgásunk annyiból áll, hogy a munkába megyünk és vissza, akkor is hízni fogunk. Figyelni kell ugyanis arra, hogy több kalóriát égessünk, mint amennyit beviszünk, tehát aki igazán komolyan veszi a fogyókúrát, nem csak azt kell néznie, hogy mennyi kalóriát vesz be, hanem azt is, hogy mennyitől szabadul meg.

Ezt nagyon sok minden befolyásolja, például az életkor, a nem, az egyéni anyagcsere gyorsasága, valamint az, hogy melyik napszakban étkezünk, vagy sportolunk. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes dietetikus tanácsát kikérni, aki személyes adottságaink alapján diétát javasol. Ezt a szolgáltatást igénybe vehetjük egyszeri alkalommal, de ha szeretnénk, hogy időnként kontrollja járjunk, természetesen az is megoldható.

Testsúlynövelő betegségek, gyógyszerek

Meglehet, hogy ennek ellenére sem sikerül megszabadulni a felesleges kilóktól, ekkor bizony gondolni kell különböző betegségekre is, melyek sajnos súlygyarapodással járhatnak még a legkeményebb diéta mellett is. Leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködése okozza a váratlan plusz kilókat, ezért ha már mindent kipróbáltunk, akkor érdemes megnézetni a TSH szintet, ugyanis nem ritka, hogy ez áll a kikerekedő alak mögött. Ezen kívül persze több minden befolyásolhatja a hízást, például a depresszió, és az arra kapott gyógyszerek, anyagcseregondok, a mellékvesekéreg betegsége, illetve a fogamzásgátlók gyakori mellékhatása is lehet pár kiló felszedése.

Lelki okok

Amennyiben minden okot kizártunk, akkor gondolni kell lelki tényezőkre is, melyek hátráltatják a fogyást.

Szakemberek szerint több minden is szerepet játszhat benne: ilyen például az, hogy az illető egyfajta védekezésképpen bástyát von maga köré, amit zsírszövetekből épít fel. Legbelül félnek az ellenkező nemtől, attól, hogy csalódást okoznak nekik, így tudatalatt arra vágynak, hogy kevésbé legyenek kívánatosak, így megvédhetik magukat.

A másik ok, amiért túlsúlyos lesz az ember, az a szeretethiány, amit evéssel kompenzálunk. És persze nem salátával, hanem boldogsághormonokat felszabadító édességekkel. Ekkor jó egy alapos önelemzést tartani, hátha a kelleténél jobban vágyunk valaki elfogadására. Ha ettől megszabadulunk, akkor meglehet, hogy a kilóknak is búcsút inthetünk.

A harmadik gyakori tényező az az, hogy már eleve túlsúlyos egyénként gondolunk magunkra, és bizony a gondolatoknak teremtő ereje van. Hogyha a ducisággal azonosítod magad, akkor sajnos nagyon embert próbáló feladat lesz lefogynod. Bármennyire is nehéz, próbálj meg máshogy tekinteni magadra, és este, lefekvés előtt, mielőtt elaludnál, jelenítsd meg magad a lelki szemeid előtt olyan alakkal, amilyen szeretnél lenni. Amennyiben nyitott vagy, kérd kineziológus segítségét, mert lehet, hogy mélyebben vannak a problémák, amit egyedül nem biztos, hogy meg tudnál oldani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást