Ezért szereted meg azt a zöldséget hirtelen, amit eddig utáltál

Ezért szereted meg azt a zöldséget hirtelen, amit eddig utáltál

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért szereted meg azt a zöldséget hirtelen, amit eddig utáltál

Biztosan mindenkinek van egy olyan sztorija gyerekkorából, amikor valamilyen ételt nagyon utált, aztán egyszer csak megszerette – én legtöbbször a spenóttal hallom a jelenséget, de dobogós még a brokkoli és a kelbimbó is. Ennek sokkal bonyolultabb oka van, mint gondolnád, és a jelenségnek csak egy része az, hogy az ízlelőbimbóid elpusztulnak és újranőnek néhány hetente – az agyadnak és a korábbi tapasztalataidnak sokkal több közük van a dologhoz.

Ahhoz, hogy az ízlésváltozás okát megértsük, érdemes először tisztázni, hogy mik azok az ízlelőbimbók: az általános vélekedéssel ellentétben nem a nyelveden lévő kis dudorok, hanem a bennük található, ízlelésért felelős sejtcsoportok, amelyek nemcsak itt, hanem az egész szádban megtalálhatók. Minden ízlelőbimbó nagyjából 50-100 sejtből áll, és az a feladata, hogy megízlelje az ételeket, mielőtt lenyeled őket.

Az ízlelőbimbóid nagyjából néhány hét alatt elhalnak, majd újra kifejlődnek, de az, hogy szeretsz-e egy ízt, nem csak tőlük függ.

Nagyon sokat számít például az is, hogy milyen emlékek fűznek az ételhez, milyen a kulturális háttered, mennyit ettél belőle az elmúlt időszakban, sőt, még az illata is beleszól abba, hogy mennyire szeretsz valamit.

Az ízlés rengeteg mindenből áll össze, aminek csak az egyik része az, hogy az ízlelőbimbóid hogyan fogják fel az ízt.

Miért szereted meg azt a zöldséget hirtelen, amit eddig utáltál?

Éppen ezért nemcsak az ízlelőbimbók cserélődésén múlik, ha valamit megszeretsz hirtelen – sokkal inkább azon, hogy többet eszel belőle, vagy elfelejted azt a „traumát”, ami miatt meggyűlölted. Ha például gyerekkorodban valamitől komoly gyomorrontást kaptál, könnyen lehet, hogy megutálod azt az ételt, pedig korábban nem volt vele semmi bajod – én így jártam a kígyóuborkával.

A jó hír az, hogy tréningezni is tudod az agyadat arra, hogy megszeress, sőt, megutálj bizonyos ízeket.

Minél többet eszel valamiből, annál nagyobb az esélye, hogy nem fogod gyűlölni, de a fordítottja is igaz: ha elhagysz egy élelmiszerfajtát (például a feldolgozott cukros üdítőket), egy idő után átáll arra a szervezeted, és nem fogod szeretni az ízüket. Sokan mondják például azt, hogy miután elhagyják a tehéntejet, később nem bírják elviselni az ízét.

Tudományos szempontból azonban nagyon nehéz megfogalmazni, hogy pontosan miért kezded el szeretni a spenótot, mikor régen utáltad – valószínűleg az érzékelés és az emlékek egy olyan elegyének kell megváltoznia vele kapcsolatban, amelynek működését még mindig nem ismerjük pontosan.

Kép forrása: IgorVetushko/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást