Miért rettegnek a férfiak, ha szóba kerül a családalapítás?

Miért rettegnek a férfiak, ha szóba kerül a családalapítás?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Miért rettegnek a férfiak, ha szóba kerül a családalapítás?

Te is tapasztaltad már, hogy a férfiak sokszor egyenesen rettegnek a családalapítástól? Veled is előfordult már, hogy amint szóba kerül a gyermekvállalás, a párod nyomban behúzta a kéziféket, vagy rosszabb esetben visszavonulót fújt? Cikkünkben arra keressük a választ, vajon miért rettegnek annyira a férfiak, amikor meghallják az egyik legrémisztőbb szavunkat, a „családalapítást”!

Nem csak magukért felelősek

Egy értelmes, felnőtt ember tisztában van azzal, hogy minden tette hatással van másokra.

Egy komoly kapcsolatban is rengeteg olyan dolog van, amiért felelősséggel tartoztok, főleg onnantól kezdve, hogy közös háztartást vezettek. 

Azonban ez még mind semmi ahhoz képest, amit egy gyermek nevelése jelent!

Az aprócska utód érkezése rengeteg kérdést vet fel a jövőt illetően, és ez a nőkre és a férfiakra egyaránt „terhet” ró. Persze ez a létező legkellemesebb teher, azonban a kispapákban ilyenkor megsokszorozódik az anyagiak miatti aggodalom, és ha nem rendelkeztek kiemelkedő keresettel, mindennapossá válhat a „Hogyan fogjuk ezt kigazdálkodni?” kérdés.

Férfiból apává lesznek

A nőknek abból a szempontból könnyebb dolguk van, hogy a várandósság során rájuk erősen hatnak a hormonok, és a növekvő, mocorgó pocaknak köszönhetően minden pillanatban érzik, mi vár rájuk.

Ehhez képest a férfiak alaposan háttérbe szorulnak, még akkor is, ha aktívan kiveszik a részüket a szülésre való felkészülésben.

Persze a kilenc hónap elegendő arra, hogy ők is megbarátkozzanak az apaság gondolatával, de amíg csak kilátásban van a családalapítás és nem tudnak igazán azonosulni a szereppel, addig az egész annyira ijesztő lehet számukra, hogy teljesen elutasítják az egész témát – olykor akár indok nélkül.

Muszáj lesz megkomolyodniuk

Sajnos sok olyan férfit ismerhetsz te is, aki még ebben a komoly szerepben sem tudott megkomolyodni.

Szerencsére azonban a többségük tisztában van a gyermekvállalással járó felelősséggel, és azzal, hogy ehhez a feladathoz bizony fel kell nőni. 

De nem könnyű ezzel szembesülni! Sokan addig halogatják ezt a nagy lépést, amíg csak lehet – akár van a háttérben jogos aggodalom, akár csak annyi, hogy félnek az ismeretlentől.

Ráadásul manapság sok férfi csaknem a teljes fiatal felnőtt korát a szülői házban tölti – számukra aztán főleg nagy ugrás, amikor szembesülnek a ténnyel, hogy ideje felnőni.

Új körülményekkel kell megküzdeniük

A család bővülésével óhatatlanul megváltoznak az életkörülmények is, és ez nagyon rémisztő tud lenni akkor, ha addig minden tökéletesen működött. Sokan olyan teljesnek érzik az életüket, hogy úgy gondolják, kár lenne ezt az egészet fenekestül felforgatni.

Mindenki más miatt aggódik: az említett anyagiakon felül sokakat nyomaszt az, vajon hogyan hat a gyermek érkezése a párkapcsolatra, a szexuális életre, a hétköznapokra, a nyaralásokra, vagy csak úgy egyszerűen a szabadidőre.

Az egész dilemmája és veszélye is egyben, hogy nincs két egyforma gyerek, így az összes felsorolt tényező teljesen kiszámíthatatlan.

Félnek, hogy nem találják az összhangot

A férfiak rettegnek attól is, hogy nem fognak majd jól bánni a gyermekükkel, tartanak tőle, hogy számukra egyáltalán nem lesz annyira ösztönös ez az egész. Az aggodalom általában alaptalan, feltéve, hogy az apuka nyitott az aktív részvételre.

De nem is muszáj, hogy mindent úgy csináljon, ahogy az anyuka: felmérések szerint kifejezetten jót tesz a babáknak, ha az apukák másként viselkednek velük.

Lehet, csak akkor fogják fel az egészet, amikor először a kezükbe vehetik a kisbabájukat és a szemükbe nézhetnek, de az biztos, hogy az első mély pillantás és az első halvány mosoly minden félelmet háttérbe szorít majd.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!