Miért kergetjük annyira a tökéletességet? És vajon elérhetjük valaha?

Miért kergetjük annyira a tökéletességet? És vajon elérhetjük valaha?

Címlap / Életmód / Egészség / Miért kergetjük annyira a tökéletességet? És vajon elérhetjük valaha?

Tipikus emberi tulajdonság, hogy mindig, mindenből a legjobb kell és, ha nem kapjuk meg, akkor szomorúan sóvárgunk utána. Vágyunk a tökéletességre, sőt kergetjük azt, erőszakosan és meggondolatlanul, de mi is a tökéletesség? És létezik egyáltalán, vagy csak egy illúzió?

Célt ad

Gondolj csak bele, hogy milyen unalmas és egysíkú lenne az élet, ha mindennel megelégednél és semmiből sem szeretnél jobbat. Nem kellene jobb ruha, jobb autó, szebb nyaralás, hiszen tökéletesen elégedett lennél azzal, amid van.

Valahol ez is a cél, viszont a mai, fogyasztói társadalom megbukna és vele minden borulna. Amúgy sem hiszem, hogy mindenki buddhista szerzetesnek születik, akit hidegen hagynak az anyagi világ javai, de végtére is, így van ez jól.

Jó dolog, mikor van egy célod, amiért nap, mint nap küzdhetsz, jelentsen ez számodra bármit.

A boldogság forrása

Nagyon sok sikeres ember nyilatkozta azt, hogy miután megszereztek maguknak mindent, amire vágytak, nem érezték azt, amit hittek, hogy érezni fognak.

Vagyis rögeszméjükké vált, hogy a boldogság és a tökéletes élet a felhalmozott tárgyakban rejlik, viszont ezt soha nem kapták meg, bármennyire is eleget tettek elképzeléseiknek.

Nem azt állítjuk, hogy nem lesz tökéletes pillanat, mikor végre megveheted magadnak azt a ruhát, vagy táskát, amire annyira vágysz, de az egy pillanat lesz.

Egy tökéletes pillanat, amiben szeretnél benne ragadni, de véges az ideje.

Milyen a tökéletes élet?

Tudod milyen? Pont olyan, amilyenben te élsz. Mindenki más-más problémával néz szembe élete során, így mindenkinek mást jelent a tökéletesség. Egyvalami azonban mindannyiunkban közös.

Pont azt az életet éljük, amire szükségünk van.

Lehet, hogy elégedetlen van jelenlegi élethelyzeteddel, viszont ez nem azt jelenti, hogy az életed összességében ne lenne tökéletes. Soha nem lesz olyan, mikor az év minden egyes napján azt érzed majd, hogy tökéletes az életed. De eláruljuk, hogy senkinek sem.

Adj hálát mindenért!

Megpróbáljuk megfogalmazni azt, hogy mi is a tökéletesség, mert ez korántsem egyértelmű dolog.

A tökéletesség az, mikor reggel kinyitod a szemed, mikor az ágyadban nyújtózkodhatsz a reggeli készülődés előtt, mikor belenézel a szekrényedbe és van lehetőséged választani tengernyi ruha közül, mikor a buszon rád mosolyog egy ismeretlen, mikor a munkahelyeden elismerik a munkádat, mikor a kollégád meghív egy finom ebédre, vagy megdícséri a ruhádat, mikor van kivel találkoznod egy nehéz nap után, mikor van kinek azt mondanod: „szeretlek!”.

Ez pedig tudod mivel egyenlő? A hálával. Ugyanis, ahol van hála, ott létezik a tökéletesség is.

A magas igényekről…

Ne érts félre, nem arról van szó, hogy lejjebb kellene adnod az elvárásaidból ahhoz, hogy megtapasztald ezt az édeni állapotot, csupán vedd észre, hogy nem kell hatalmas dolgokat kitűznöd magad elé ahhoz, hogy átéld a tökéletes életet. Csak arra van szükséged, hogy más szemszögből nézd a dolgokat.

Mert könnyen lehet, hogy amit eddig szürkének láttál, az valójában rózsaszín, csak az agyad próbálta elhitetni veled az ellenkezőjét.

Nem kell messzire mennünk, hogy lássuk mennyi rossz sorsú ember él a világon, mégis valahogy az igazán boldog emberek közülük kerülnek ki, ugyanis ők még a kicsit is tudják értékelni. Ha tökéletességre vágysz, akkor vedd észre, hogy már abban élsz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást