Amiért a nők jobban fáznak a férfiaknál – Megvan a magyarázat!

Amiért a nők jobban fáznak a férfiaknál – Megvan a magyarázat!

Címlap / Életmód / Egészség / Amiért a nők jobban fáznak a férfiaknál – Megvan a magyarázat!

Innentől kezdve pedig talán nem is annyira meglepő, hogy evolúciós okok kell kutakodnunk, ha magyarázatot próbálunk találni. Így tett a Tel Aviv Egyetem Állattani Kara is, aminek a tudósai rájöttek, hogy miért részesítik előnyben a meleget a nők, és a hideget a férfiak.  

A kutatók megállapítottak, hogy a hímek és a nőstények tekintetében egy „beépített” evolúciós különbség feszül ezen a területen. Egész pontosan eltérő a két nem hőérzékelő rendszere, ami elsősorban a szaporodási folyamattal és az utódok gondozásával függ össze. 

A szakértők azt vizsgálták, hogy ez az egész jelenség miként játszódik le a madarak és a denevérek esetében. Azt már a korábbi megfigyelésekből tudjuk, hogy a denevérek a szaporodási időszakon kívül elkülönülnek egymástól, a nemek más körülmények között élnek – már biztos kitaláltad, a hímek hűvösebb területek felé húzódnak.

De más tanulmányok is hasonló viselkedést mutattak ki madarak és az emlősök körében: a hímek jellemzően a hűvösebb területekre indulnak, míg a nőstények a melegebb területeken maradnak utódaikkal. Még azoknál a fajoknál is, amik esetében a nemek együtt élnek, a tudósok sokszor megfigyelték, hogy a hímek gyakran árnyékban fekszenek, míg a nőstények napoznak. Nagyon jellemző tehát mindenütt az állatvilágban, hogy másként viszonyulnak a nemek a hőmérséklethez. 

Tim Samuel/pexels.com

De miért pont denevérek és madarak?

Az elmúlt évtizedekben a kutatók több ezer madarat és denevért figyeltek meg annak érdekében, hogy válaszokat találjanak. Azért őket részesítették előnyben, mert ezek az állatok rendkívül mozgékonyak és különösen a vándormadarak lehetnek érdekesek a kérdés tekintetében. Úgy vélték, a rajtuk megfigyeltek könnyen egyértelművé teszik majd a nemek hőmérsékleti preferenciáinak tanulmányozását.

Mit találtak a szakértők?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást