Miben vonuljunk a büfésoron? Idei nyári divat a vízparton

Miben vonuljunk a büfésoron? Idei nyári divat a vízparton

Címlap / Stílus / Divat / Miben vonuljunk a büfésoron? Idei nyári divat a vízparton

Aki azt hiszi, hogy a strand stílus egy szigorú, szűk keretek közé szorított szelete a divatnak, az nagyon téved. Sőt, a vízpart éppen az a hely, ahol már kevés is elég ahhoz, hogy kitűnjünk a tömegből, persze pozitív értelemben. Ráadásul akkor sem kell aggódnunk, ha a frizuránk nem tökéletes, elvégre a strandon vagyunk. Néhány dologra azonban fontos odafigyelni: miben vonuljunk a büfésoron, otthon kell-e hagynunk a gyöngysort, ha vízpartra megyünk és mikor szabad bevállalni a magassarkút…

Az örök kérdés: magassarkú vagy strandpapucs?

Sokak számára jelent dilemmát, hogy merjen-e magassarkúban mutatkozni a parton vagy épp ellenkezőleg, merjen-e lapostalpút húzni most az egyszer, a homokban.

A vádlit és a popsit gyönyörűen kiemeli a magas sarok, de sokat ronthat az összképen, ha fáradt csatalóként vánszorgunk a jégkrémes pultig, mert képtelenek voltunk a nőiességet feláldozni a kényelem és a praktikum oltárán.

Magassarkú szandált vagy papucsot csak abban az esetben szabad a strandfelszerelések közé bekészíteni, ha már nem először járunk a helyszínen és biztosak lehetünk benne, hogy lesz civilizált közlekedés a napozóágyunktól a büféig. Minden egyéb esetben maradjunk a jól bevált, biztonságos lábbelinknél.

 

Kalapot, de milyet?

Újra divat a kalap! A tűző napsütésben a napernyő alól előmerészkedni kalapban már nem csak az idősebb korosztály kiváltsága.

A tengerpartokon szinte kötelező tartozéka minden nőnek a széles karimájú, akár szalagokkal, masnikkal, virágokkal díszített kalap, amely legtöbbször nem természetes anyagból készül, ám cserébe begyűrhető egy kisebb strandtáskába és előkapva formára ugrik.

A hófehér a partmenti trend egyik alap színe, legyen szó bármilyen kiegészítőről, de a klasszikus szalmakalap, sőt, merészebbeknek a sombrero is jó választás.

Mint egy könnyű nyári sellő

Bár speciálisak a körülmények, mégis csak nehezünkre eshet bikiniben vadidegenek közé merészkedni, ha szeretnénk meginni egy jéghideg koktélt a parti sétányon.

Utcai ruhába öltözni felesleges ennyi időre, de egy könnyű strandruha kényelmes és diszkrét megoldás, legyen az kimonó, poncsó vagy kaftán.

A légies és színes daraboknak köszönhetően minden vízparton divatosak lehetünk, anélkül, hogy kényelmetlenül éreznénk magunkat. Aki csak deréktól lefelé szeretné takargatni magát, annak a szarongot ajánljuk.

Az ékszerek a vízparton is jól mutatnak

Sokan úgy indulnak el a strandra, hogy fájó szívvel csukják le a bizsus ládika fedelét, mondván, hogy ez a kaland nem tenne jót nekik, inkább fel sem veszik.

De őszintén, ki az, aki a parton töltött idejének a nagyobbik részét a vízben tölti és nem a szárazföldön?

Sokan még a bikini alsójukat sem engedik a víz alá bukni, legfeljebb térdig merészkednek a hullámokba. Vagy ha mégis, akkor negyed óránál többet nem maradnak a nedves közegben, s utána órákon át a parton pihennek.

Ennek tudatában egyre többen hordják a strandon is kedvenc nyakláncaikat, fülbevalójukat, karkötőiket. Sőt vannak kifejezetten strandbarát ékszerek, melyek anyaguk miatt ellenállnak a sós víznek is, mégis elegánsak, trendik és jól mutatnak a napbarnított bőrön.

Fém helyett műanyag keretes napszemüvegek

Az egyébként is erős nyári napfényt a víz felszíne is visszatükrözi, ezért ha máshol nem is, de a vízparton különösen nagy szükség van egy jó napszemüvegre.

A káros sugarak nem csak a bőrünkre, hanem a szemünkre is roncsoló hatással vannak, így védenünk kell. A fény okozta hunyorgás ráadásul fokozza a szem körül kialakuló apró szarkalábak megjelenését és a ráncok elmélyülését is.

A divat tulajdonképpen másodlagos fontosságú a védelem szempontjából, a legfontosabb a megfelelő minőségű lencse és a kényelem – mondják a szakértők.

A nagyon keskeny vagy éppen kicsi, kerek napszemüvegek nem takarják teljesen az óvni kívánt területet, a manapság divatos nagyobb szemüvegek ezzel szemben jobban védenek.

A fém keretek egyik komoly hátránya pedig az, hogy felforrósodnak és a bőrhöz érve égési sérülést okozhatnak.

A matrózcsíkoktól a kézi hímzésig

A strandtáskában az a jó, hogy elég nagy ahhoz, hogy beleférjen a törülköző, a naptej, a kalap, egy váltás ruha, a túléléshez némi étel, ital, a keresztrejtvény és még a gyerekek homokozó lapátjai is.

Valójában bármilyen zsákba is eltehetnénk mindezt, de mi nők, mint mindenből, ebből is szeretünk divatot csinálni.

Az utóbbi években egyértelműen a tengerész stílusú táskák voltak a legkedveltebbek. Széles, kék-fehér csíkokkal, vasmacskával, a pánt matrózkötélből készült, ami erős, de cserébe borzasztó kényelmetlen vállon cipelni.

Az idei évtől kezd kikopni ez a vonal és vagy a szigorúan egyszínű, vászonból készült darabok hódítanak vagy az apróvirágos nejlonból, szintetikus raffiából készült változatok. Aki nem félti az értékeit a parti szarkáktól, az a jóval drágább, kézzel hímzett, bőrpántos strandtáskák közül is választhat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást