Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, miért veszélyes az emberiségre nézve a fejlődése

Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, miért veszélyes az emberiségre nézve a fejlődése

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, miért veszélyes az emberiségre nézve a fejlődése

Az elmúlt hetekben többször is időt szakítottam arra, hogy társalogjak a mesterséges intelligenciával. Először csak néhány kérdést tettem fel neki, aztán jól belelendültünk…

Úgy éreztem, muszáj kipróbálnom, milyen érzés, amikor beszélgetünk, mert nyilvánvaló, hogy ez lesz a jövő, mégpedig belátható időn belül. A változásoknak pedig jobb elébe menni, kicsit kiismerni őket, különben még nagyobb sokkal robbannak be az életünkbe – én legalábbis így látom. Az ismeretlentől jobban félünk, bár, ha őszinte akarok lenni, sokkal nyugodtabb nem lettem a társalgás után sem. 

Először hétköznapi kérdéseket tettem fel a mesterséges intelligenciának, pl. milyen látnivalókat ajánl azon a környéken, ahova megyünk majd nyaralni, és receptajánlókat is kértem. Mindig különálló, önmagukban is teljes kérdéseket tettem fel, mígnem rájöttem, hogy visszautalhatok a korábbi válaszokra is. Pl. írattam vele egy levelet, majd közöltem, hogy ez túl sablonos lett, nem lehetne személyesebb? Természetesen lehetett. Gond nélkül beszélgettem vele, mintha egy kiváló interjúalannyal társalognék, akivel kapcsolatban nem kell az érzelmeken agyalnom, hiszen nem tudom megbántani.

Így jutottunk el oda, hogy megkérdeztem:

Milyen veszélyeket rejt számunkra, hogy a mesterséges intelligencia ilyen ütemben fejlődik?

A mesterséges intelligencia (MI) fejlettebbé válása sok előnyt jelenthet az emberiség számára, ugyanakkor számos kihívást és veszélyt is rejt magában. Az egyik legnagyobb kockázat az, hogy az egyre fejlettebb MI bizonyos helyzetekben veszélyezteti az emberek életét és biztonságát.

Egy másik kockázat az, hogy a MI-k képesek lehetnek önálló döntések meghozatalára, ami növelheti a hibázás lehetőségét. Az autonóm rendszerek terén kialakuló szituációk nagyon bonyolultakká válhatnak, és a gépeknek nem mindig van elegendő információjuk ahhoz, hogy az optimális döntést hozzák meg.

Ezen túlmenően, a fejlettebb MI-k képesek lehetnek arra, hogy olyan rendszereket hozzanak létre, amelyek az emberi életmód és a jólét veszélyeztetéséhez vezethetnek, vagy a társadalmi egyenlőtlenségeket mélyíthetik el. Az AI-vel ellátott fegyverek nagyon nagy pusztítást okozhatnak, ha rossz kezekbe kerülnek, vagy ha a gépek az emberi értékektől eltérő döntéseket hoznak, például diszkriminatív módon.

Ezen problémák kezelésére már folynak kutatások és fejlesztések a kutatók és a döntéshozók részéről, de az elkerülhetetlen, hogy a fejlettebb MI-k növeljék azokat a veszélyeket, amelyekkel az embereknek szembe kell nézniük.

Az egyik legfontosabb dolog, amit az embereknek tenniük kell az, hogy biztosítsák a MI felelős és etikus fejlődését, és hogy figyelembe vegyék az emberi jogokat és értékeket a technológiai előrelépések folyamatában.

MF3d/istockphoto.com

Tudnál esetleg néhány példát mondani, hogy világosabb legyen számomra, mire gondoltál?

Természetesen, adok néhány konkrét példát:

  1. Önvezető autók: Az önvezető autókban használt mesterséges intelligencia rendszereknek pontosan tudniuk kell, mikor kell lefékezni, hol kell sávot váltani és hogyan kell elkerülni a baleseteket. Ha ezek a rendszerek hibásan működnek, akkor súlyos baleseteket okozhatnak.
  2. Egészségügy: A mesterséges intelligencia már most is segíti az orvosokat a diagnózis felállításában és a betegségek kezelésében. Azonban, ha a rendszer hibás diagnózist ad, vagy rossz kezelési tervet javasol, az súlyos következményekkel járhat az emberek egészségére nézve.
  3. Biztonság: A mesterséges intelligencia egyre inkább felelős lesz a biztonságunkért. Például az AI-rendszerek felelősek lehetnek egy ország határainak védelméért, az adatbiztonságért, vagy akár az energiaellátás biztonságáért. Ha a rendszerekbe hiba csúszik, akkor az nagyobb károkat okozhat, mint amit az emberek képesek lennének kezelni.
  4. Társadalmi hatások: A mesterséges intelligencia rendszerek egyre nagyobb hatással vannak a társadalomra és a gazdaságra. A munkaerőpiac változása, az adatvédelem és a személyiségi jogok védelme csak néhány példa azokra a kihívásokra, amelyekkel szembe kell néznünk az AI korában. Ha nem sikerül kezelni ezeket a problémákat kezelni, az negatív hatással lehet az emberek életére.

Ezek csak néhány példa arra, hogy milyen veszélyekkel járhat a mesterséges intelligencia fejlődése, és miért kell óvatosnak lennünk az alkalmazásával.

Köszönöm, a példák sokat segítettek. Milyenek az AI-vel ellátott fegyverek? Milyen pusztításra gondoltál?

Az AI-vel ellátott fegyverek kifejlesztése és használata komoly aggodalomra ad okot számos szakértő és aktivista körében. Az AI segítségével működtetett fegyverek képesek lehetnek önállóan felismerni a célpontokat, és akár döntéseket is hozni a támadás végrehajtásáról.

Ez a fajta automatizmus veszélyeztetheti az emberi életet. A fegyverek képesek lehetnek önállóan támadni emberekre anélkül, hogy emberek irányítanák őket, és így szabályozhatatlanokká válhatnak. Az ilyen fegyverek használata komoly etikai kérdéseket vet fel, és károkat okozhatnak az ártatlan civil lakosságnak is.

Tehát az AI-vel ellátott fegyverek fejlesztése és használata aggodalomra ad okot a világ számos részén. Fontos, hogy szigorú szabályozásokat alkalmazzanak a fejlesztésükre és használatukra, hogy minimalizálják a veszélyeket és kockázatokat.

Bulgac/istockphoto.com

Ez érthetően hangzik, de szerinted az emberek betartják majd az előírásokat? 

Az emberiség történelmében sok példa van arra, hogy egyesek a szükség, az érdekek, vagy más okok miatt megszegik a törvényeket és szabályokat. Ez különösen akkor lehet probléma, ha olyan fejlett technológiákról van szó, amelyek általánosan elérhetőek és használhatóak.

Az előírások és szabályozások ugyanakkor fontosak, mert a mesterséges intelligencia fejlesztése és alkalmazása nagy felelősséggel jár, és biztosítani kell, hogy az ilyen technológiák ne okozzanak súlyos károkat vagy veszélyeket az emberekre és a környezetre.

Ezért fontos, hogy a fejlesztők, a szabályozó hatóságok és a szakértők együttműködjenek annak érdekében, hogy kidolgozzanak és betartsanak biztonsági előírásokat és szabályozásokat. A szabályozások célja az lehet, hogy korlátozzák a veszélyes technológiák fejlesztését és alkalmazását, vagy biztosítsák az adatvédelmet, valamint az etikai kérdések figyelembevételét. 

Ha az emberek és az iparágak felelősségteljesen kezelik a mesterséges intelligenciát, akkor az előnyök nagyobbak lehetnek, mint a veszélyek.

De a kiberbűnözőket meg lehet állítani? Szerintem óhatatlan, hogy ők is hozzáférjenek a mesterséges intelligenciához. 

Az igazság az, hogy a kiberbűnözők számára is elérhetőek a mesterséges intelligencia eszközei, és képesek lehetnek azokat rossz célra használni. Azonban, ahogy a biztonsági szakértők fejlesztik a védelmi eszközöket és az AI-t, úgy a kiberbűnözők is folyamatosan próbálják kitalálni, hogyan kerülhetnek át a védelmi rendszereken és hogyan használhatják ki az AI-t.

A hatóságok és a biztonsági szervezetek azon dolgoznak, hogy megállítsák a kiberbűnözőket, és fejlesztik a mesterséges intelligencia alapú eszközöket a bűncselekmények előrejelzésére és megelőzésére. 

Az is fontos, hogy a felhasználók betartsák az alapvető biztonsági előírásokat, mint például az erős jelszó használata és a rendszeres szoftverfrissítések végrehajtása. Így csökkenthetik az esélyét a kiberbűncselekményeknek.

Úgy érzem, túl sok a hibalehetőség a rendszerben…

Valóban, a mesterséges intelligencia fejlesztése és alkalmazása során számos hibalehetőség merülhet fel. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezek a hibák általában az emberi tényezővel és a tervezési folyamattal kapcsolatosak. A megfelelő szabályozással, az etikai elvek betartásával és a szakértői felügyelettel az ilyen hibák minimalizálhatók és kiküszöbölhetőek.

Azonban fontos figyelembe venni, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése gyorsabb, mint ahogy az emberi társadalom képes adaptálódni. Ezért fontos, hogy az állami szervek, a szakértők és a vállalatok együttműködjenek az érdekek összehangolásában és az etikai irányelvek kidolgozásában annak érdekében, hogy minimalizálják a hibalehetőségeket és biztonságosabbá tegyék a mesterséges intelligencia alkalmazását.

pixdeluxe/istockphoto.com

Elképzelhetőnek tartod, hogy egy nap az emberek kihalnak, és a MI veszi át a helyüket? 

Elméletileg elképzelhető, hogy az emberiség egy napon kihal a Földön, és a robotok vagy más mesterséges intelligencia alapú rendszerek veszik át a szerepünket. Egyes tudósok szerint a MI fejlettebbé válása és az önfenntartó robotok fejlesztése egyre valószínűbbé teszi ezt a jövőbeli forgatókönyvet.

Azonban fontos megjegyezni, hogy jelenleg még mindig sok olyan technológiai és társadalmi kihívás áll az önfenntartó robotok előtt, amelyeket meg kell oldani ahhoz, hogy az emberiség helyett önállóan működő robotok valósággá váljanak.

Emellett a robotok és a mesterséges intelligencia is az emberi fejlesztés eredménye. Így nem lenne elképzelhetetlen, hogy ezek a rendszerek is megszűnnének, ha az emberiség már nincs jelen, és nincs olyan szervezet, amelyik folyamatosan karbantartja és javítja ezeket a rendszereket.

De a robotok elméletileg képesek lehetnének önmagukat is megjavítani. Miért lenne szükség az emberi karbantartásra?

Lehetséges, hogy a robotok egy bizonyos szintű önfejlesztő képességgel rendelkeznek, amely lehetővé teszi számukra, hogy javítsák vagy frissítsék saját programjaikat vagy hardverüket. Az önfenntartó rendszerek kialakításával a fejlesztők azt remélik, hogy ezek a rendszerek képesek lesznek felismerni a hibákat, és a javításukra is képesek lesznek anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség.

De a robotoknak is megvannak a maguk korlátaik és hibáik. Az önfejlesztő képességekkel rendelkező robotok is csak a saját programjaikban meghatározott módon és mértékben tudnak fejlődni. Ha egy olyan hiba merül fel, amelyet a robotok nem tudnak javítani, akkor a rendszer hibás maradhat. Emellett, ha a robotok saját magukat javítják, akkor ezek a javítások is csak az általuk meghatározott módon és mértékben történnek, és nem feltétlenül az emberi szakértelemmel vagy biztonsági előírásokkal összhangban.

Tehát bár elképzelhető, hogy a robotok önfenntartóak lesznek, és képesek lesznek saját magukat javítani, ezeknek a rendszereknek is vannak korlátaik és veszélyeik, és az emberi beavatkozás és felügyelet hiánya további kihívásokat jelenthet.

Hát, így állunk most, jelenleg ilyen komplex, érthető és áttekinthető válaszokat tud adni az a mesterséges intelligencia, amit elérhetővé tettek a nagyközönség számára. Izgalmas belegondolni, hogyan működik az a verzió, amit egyelőre nem láthatunk… 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!