Kikapcsolódás / Utazás

Meseszerű helyek Magyarországon, ahova elbújhatsz a világ elől

Meseszerű helyek Magyarországon, ahova elbújhatsz a világ elől

Szilvásvárad – Szalajka völgy

Heves megye északi részén található, a Bükk oldalában. Egertől 30 kilométerre, Budapesttől pedig 160 kilométerre van ez a csodaszép kis pihenőhely.

Aki madárcsicsergésre, friss levegőre és vízcsobogás hangjára éhes, ide kell ellátogatnia. A völgy eredetileg a Pallavicini család tulajdonában volt, és nem lehetett látogatni, később viszont a gróf megnyitotta a pihenni vágyók előtt is. Ha az ide látogató elfáradna a sétában, a túra további részét az 1908-ban épült erdei vasúttal is megteheti.

Az út végén az Istállós-kői-barlang nyílik meg a turisták előtt, ahol körülbelül 44 000 évvel ezelőtti leleteket találtak. És ha mindez nem lenne elég, sétánkat csörgedező patakok, fátyol vízesés és a Szikla forrás is kíséri.

Nyíregyháza- Sóstógyógyfürdő

Családosoknak és a fürdőzés szerelmeseinek kitűnő kirándulóhely Sóstó. Gyermekeknek az Élményfürdő mellett a 31 hektáros, tölgyerdő mélyén elterülő Állatpark jelenthet felejthetetlen élményt. A sokszínű állatvilág több mint 500 faja, és több mint 5000 egyede él itt. Bár az állatkert látogatására rá kell szánni egy egész napot, még rengeteg más élmény várja az idelátogatókat.

Jó hír azoknak, akik nem bírnak meglenni víz nélkül, hogy több fürdőhelyet is kipróbálhatnak. A fürdőház, az élményfürdő, a strand és a tó-strand is igazi kikapcsolódás a megfáradt szívnek, hiszen Sóstó termálvizéről is híres. Ez a gyógyvíz kiválóan alkalmas gerincbetegségek, reumatikus, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére is.

Fürdőzés után pedig meglátogathatjuk a Múzeumfalut, vagy sétálhatunk egyet a sóstói erőben is. Nyáron, amikor nyugovóra tér a forró nap, a kultúráé a főszerep. Az éjjeli holdsugárban csodálhatjuk a szabadtéri színházi előadásokat és koncerteket.

Miskolc-Lillafüred

Ha tényleg egy kis mesefaluba szeretnél csöppenni itt a helyed. Lillafüred, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, a Szinva patak völgyében fekszik. Az ország egyik legjobb hegyvidéki üdülőterülete. A túrázás, hegymászás, kirándulás szerelemeseinek igazi paradicsom, de a vadászok is szívesen látogatnak el ide.

A hely egyik ékszerköve a neoreneszánsz Palotaszálló, ami az első világháború után 1927 és 1930 között épült, Lux Kálmán tervei alapján. A szálloda ötlete egyébként, Bethlen Andrástól származik, akit első látogatásakor elbűvölt a táj szépsége. Ha tovább megyünk, Magyarország legnagyobb esésű vízesésének látképe tárul elénk.

Télen, amikor befagy tényleg olyan a látvány, mintha csak a mesében lennénk. Ha egy kis izgalomra vágyunk, megnézhetjük a fokozottan védett Szent István-barlangot, ahol gyönyörű cseppkőképződményekben gyönyörködhetünk. A csendet, békességet szerető embernek a Hámori-tó festői környezetét nem szabad kihagyni. Itt nyáron csónakázásra is van lehetőség.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást