Otthon / Kert és terasz

5 mérgező szobanövény: nagyon vigyázz velük!

Szobanövény

Amarillisz

Senki nem vitatja, hogy a hatalmas tölcsérű, gyönyörű amarillisz otthonod dísze lehet, de ennek a csodás növénynek a gyökerétől a virágja csúcsáig minden egyes része mérgező.

Enyhébb mérgezés esetén is hányást, hasmenést okozhat az amarillisz, de súlyosabb esetben, vagy ha nem kérsz gyorsan segítséget, akár az izmok bénulását is előidézheti a növényben található hatóanyag.

Ez pedig azért is különösen veszélyes, mert akár a légzés leállásához is vezethet. Mérgezés esetén itt is első teendő a bőséges folyadék fogyasztása, és természetesen azonnal fel kell keresni egy orvost is.

Jácint

Gyönyörű és népszerű szobanövény, hiszen gyorsan virágzik és mesés az illata, mégis igazi kis bajkeverő lehet a jácint.

A rajta található kristályok irritálhatják a nyálkahártyát, és ehhez még az sem kell, hogy valaki a növénybe mélyessze a fogait, akár a kezeidről is átkerülhet a méreganyag, vagyis a jácint akár egy felnőttnek is kellemetlen tüneteket okozhat, ha nem elég elővigyázatos.

A mérgezés első tünete lehet az émelygés, vagy a vérnyomás leesése, ha bajra gyanakszol, akkor minél előbb orvoshoz fordulni és megfelelő ellátást kérni.

Oldalak: 1 2