7 merész lakberendezési ötlet aprócska nappalikba: nagy stílus kicsi helyen

7 merész lakberendezési ötlet aprócska nappalikba: nagy stílus kicsi helyen

Címlap / Otthon / Dekor / 7 merész lakberendezési ötlet aprócska nappalikba: nagy stílus kicsi helyen

Mindenki ismeri az alapszabályokat, ha apró terekről van szó, de mit tegyél, ha te nem egy natúr színű nappalit álmodtál meg magadnak bézs bútorokkal? Ha igazán bevállalós vagy, és valami vagányabbat, karakteresebbet szeretnél, akkor egy kis tervezéssel az apró nappaliban is megmutathatod a személyiségedet.

Merész színfoltok

Amikor pici terekről van szó, mindig előkerülnek a semleges színpaletták, a visszafogott nude színek és a szinte észrevehetetlen, környezetükbe beolvadó bútorok.

Ez is egy járható út, de mi van, ha nem ez a te stílusod? Akkor készíts semleges háttért, használj visszafogott színeket, aztán az egészet dobd fel valami nagyon különlegessel – például egy egészen merész színű fotellel!

Ha pedig megvan a merész, vagány szín, amivel sikkessé és látványossá teszed az apró nappalit, gondoskodj róla, hogy még néhány helyen visszaköszönjön, így a különleges bútorod remekül beillik majd a környezetébe, mintha mindig is ott lett volna a helye.

 

Nagy, kényelmes ülőfelületek

Egy faltól falig kanapé, ami mellett elmenni sem lehet, nem feltétlenül jó választás egy apró nappaliba, de sokan esnek bele abba a hibába is, hogy a lehető legkisebb bútort választják, ami aztán mégis csak jókora területet elfoglal, cserébe semmire sem használható.

Egy jól megválasztott kanapé, ha el is veszi a szoba nagy részét, cserébe jól funkcionál, és a puha takarókkal, párnákkal, textilekkel és természetes anyagokkal nem zsúfolt, inkább otthonos, kuckós hangulatot kelt.

 

Legyél zöld!

Nem győzzük elégszer elmondani: nincs olyan helyiség, amelyen némi zöld levél ne segítene.

Ha szereted a természetes, autentikus hatást, akkor ne félj néhány egészen nagy növényt vinni a kicsi nappaliba, sőt a zöld lehet a szoba meghatározó színe, és akár a bútorokon, textíliákon is visszaköszönhet, és más természetes anyagokat, rattant, banánlevelet, cserepet használhatsz a kiegészítőkön.

Így az apró tér nem zsúfoltnak, hanem bujának és élőnek hat majd, akár egy tisztás az erdőben.

 

Sötét színek? Miért ne?

Tény, hogy egy aprócska nappalit egy világos, visszafogott színnel berendezni sokkal egyszerűbb, de ez nem azt jelenti, hogy sötéttel ne lehetne, vagy a végeredmény ne lenne ugyanolyan jó – ha nem jobb.

Ha úgy érzed, hogy hozzád a drámai hatás áll közelebb, bátran válassz egy sötét színt az aprócska nappalidba is, csak arra ügyelj, hogy a megfelelő fényforrásokkal világosan tartsd a helyiséget és a kiegészítők is passzoljanak a stílushoz, így a sötét falak nem összenyomják, hanem sikkessé teszik a helyiséget.

 

Eklektikus stílus

Sokszor hallottuk már a szabályt: apró helyeken érdemes kerülni a túl sok csecsebecsét, a kiegészítők, színek halmozását. De mit tegyél, ha neked éppen ez az eklektikus, bohém stílus jön be?

A közhiedelemmel ellentétben eklektikus stílusban lakberendezni egyáltalán nem olyan könnyű, hiszen a cél az, hogy úgy tűnjön, minden csak véletlenszerűen került a helyére, de ahhoz, hogy tényleg jól is mutassanak a dolgok, komoly szervezés kell.

Egy apró helyiségben érdemes világos alapszínekkel és két, legfeljebb három sötétebb tónussal dolgozni, a színpalettát komoly kontroll alatt tartani, és inkább a textúrákkal játszani, de az eklektikus stílus teljes mértékben működhet egy pici nappaliban is.

 

Tükrök, nagy tételben

Tükröt tenni egy kicsi térbe mindig jó ötlet, de ha igazán bevállalós vagy, akkor nem éred be egy visszafogott darabbak, hanem szó szerint tükörrel borítasz be egy falat.

Ez a húzás elég látványos, merész, és egyszerre oldja meg a dekorálást – feltéve, hogy jól csinálod, például ügyelsz rá, hogy a tükrök kereke a körülöttük lévő tárgyakhoz és a fal színéhez is passzoljon – de látványosan megnyitod a teret és világosabbá is teszed a szobát.

Még akkor is, ha nem fehérek a falak!

 

Egy csipet glam

Arany, márvány, kristály és szőrme. A glam az egyik legnőiesebb, legbájosabb stílus, azonban a luxushoz hely kell – legalábbis mindenkinek ez róla az első gondolata.

Pedig egy ilyen helyiséget kicsiben akár könnyebb is berendezni, hiszen mindenből kisebb és kevesebb kell, így nyugodtan választhatod a drágább, jó minőségű darabokat.

A csajos glam stílust bátran kialakíthatod egy pici nappaliban is, csak arra figyelj, hogy egy ilyen térben nincs helye az eldobott papucsnak (hacsak nem egy magas sarkú, bojtos orrú darab) vagy egy elöl hagyott rejtvény magazinnak, fontos, hogy ezeket a dolgokat el tudd rejteni szem elől, hogy érvényesülni tudjanak a különleges bútorok és kiegészítők.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást