Életmód / Család

Mennyire okos a kutyád az átlaghoz képest? Íme egy teszt, amiből kiderítheted

A kutya egy kicsit olyan a gazdi számára, mint egy gyerek: mindenkinek a sajátja a legszebb, a legokosabb és a legaranyosabb. Azonban akárcsak az emberek intelligenciáját, úgy az ebekét is le lehet mérni pár teszttel és feladattal. Próbáld ki ezeket a kis kedvenceddel, és derítsd ki, vajon ő okosabb-e, mint a nagy átlag!

Megfigyelés

Válassz ki egy olyan időpontot, amikor sosem szoktatok sétálni menni a kutyáddal, majd menj oda az ajtóhoz, és kezdj el készülődni.

Vedd fel a cipődet, kabátodat, kapd fel a pórázt, és figyeld meg, hogyan reagál a viselkedésedre.

Ezt követően értékeld azt, amit csinál, 1-től 5 pontig.

Egyet akkor adj, ha kicsit sem érdekelte, mit csinálsz, mert nem merült fel benne, hogy sétálni mentek, 5-öt pedig akkor, ha ugrándozni kezdett, és lelkesen indult volna az utcára.

 

Problémamegoldás

Vegyél elő egy kis nasit, majd ülj le a kutyáddal szemben, és mutasd meg neki, mi van a kezedben.

Ezután helyezz le a padlóra több poharat, fejjel lefelé, és az egyik alá tedd be a jutalomfalatot, majd figyelj, mit csinál.

Nézd meg, mennyi időbe telik neki megtalálni a rejtett finomságot, és pontozd a gyorsaságát.

Ha egyáltalán nem foglalkozik vele, akkor 0 pontot kap, ha több, mint egy perc alatt, de megkereste, akkor 1-et, és így tovább.

 

Rövidtávú memória

Kérj meg valakit, hogy segítsen ebben a tesztben.

A segítőd feladta, hogy álljon meg a kutyával a szobában, miközben te megszagoltatsz vele egy kis nasit, majd a szeme előtt helyezd el valahová, például egy párna alá.

Ezután a kutyával együtt sétáljatok ki a szobából, majd pár másodperc múlva menjetek vissza.

Figyeld meg, a kutyád mennyi idő alatt találja meg a nasit.

Ha nem érdekli, 0 pont jár neki, ha próbálja, de 45 másodperc alatt sem leli meg, 1 pont; azaz minél gyorsabb, annál magasabb pont jár neki.

 

Hosszútávú memória

Ezt lehetőség szerint rögtön a rövidtávú teszt után csináljátok.

A feladat ugyanaz, mint az előbbinél: a szeme előtt tegyél el valahová egy kis nasit, ám most néhány másodperc helyett öt percre vonuljatok ki együtt a helyiségből.

Ezután térjetek vissza, és nézzétek meg, a kutya mennyi idő alatt keresi meg a jutalomfalatot, majd a fentiek szerint adj neki pontot érte.

 

Nyelvek megértése

Amikor épp a kanapén ülsz, a kutyád pedig körülbelül két méterre tőled pihen, próbáld ki rajta ezt a tesztet.

Biztosan te is magasabb, kedvesebb hangon szólítod meg a kutyádat, így most ugyanezen a tónuson szólalj meg, ám a neve helyett átlagos dolgokat mondj, mint például radiátor, moziterem vagy szőnyeg.

Ha a kutyád nem reagál ezekre, mondd az ő nevét is.

1 pont jár neki, ha egyáltalán nem reagált semmire, 2-3, ha a random szavakra is felkapta a fejét, 4-5 pedig akkor, ha csak a saját nevére figyelt fel, sebességtől függően.

 

Pontozás

1-5 pont között: Ha a kutyád most nem teljesített túl jól, valószínűleg tündéri, kedves és barátságos, de nem a legfurmányosabb kutyák egyike – amivel persze nincs is semmi baj, hiszen így is csak imádni lehet!

6-20 pont között: A kutyusod az átlagba tartozik, hiszen eszes, de mégsem emelkedik ki a nagy többségből.

Ettől függetlenül persze biztosak vagyunk abban, hogy csodálatos kiskutyád van!

21-25 pont között: Le a kalappal a kutyád előtt, hiszen úgy fest, nagyon intelligens, és remekül átlát az apróbb trükkökön is.

Biztosan neked is feltűnt már, hogy nem átlagos kutyával vagy megáldva!