A mellrák legnagyobb rizikófaktorai – és amit tehetsz ellenük

A mellrák legnagyobb rizikófaktorai – és amit tehetsz ellenük

Címlap / Életmód / Egészség / A mellrák legnagyobb rizikófaktorai – és amit tehetsz ellenük

A daganatos megbetegedések ellen sajnos nincs semmilyen szer vagy csodatipp, ami biztosan garantálná, hogy megelőzheted őket – nem véletlenül vannak a vezető halálokok között az egész világon. A nőket kiemelten veszélyeztető mellráknak viszont, ahogy a többi daganatos kórnak, vannak rizikófaktorai – ha csökkenteni szeretnéd az esélyét annak, hogy benned is kialakuljon, böngészd át és iktasd ki őket minél előbb!

1. Az alkoholfogyasztás

Az alkohol kis mennyiségben még egészséges is lehet, ezért nem érdemes róla teljesen lemondani, ha nem szeretnél – viszont a rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholivás kifejezetten káros, és nemcsak a daganatos betegségek kialakulásának elősegítése miatt, hanem azért is, mert számos más betegség rizikófaktoraként szerepel.

A mellrák esetében pedig kutatások kiderítették, hogy azok, akik rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak, 20 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek betegek, mint azok, akik egyáltalán nem isznak alkoholt.

2. A túlsúly

Szép dolog a testpozitivitás, és az, hogy a médiában kezdenek előretörni a kerekdedebb lányok, de arra is figyelnünk kell, hogy ennek is legyen egy határa: a kóros túlsúly ugyanis rengeteg egészségügyi problémát hoz magával, többek között a mellrák megnövekedett kockázatát is. A nagy súlyfelesleg legtöbbször együtt jár a magasabb inzulinszinttel, ami a mellrák kialakulásáért részben felelős lehet.

3. Kevés mozgás

Kutatások bizonyították, hogy a kevés mozgás megnöveli a mellrák kockázatát. Az nem tiszta, hogy pontosan mennyi mozgás kell ahhoz, hogy ezt a hatást kiküszöböld, de néhány tanulmány szerint a heti 1-2 is működhet, ennek ellenére a több nyilván jobb – de azért túlzásokba sem kell esni. Heti 3-4-szer mozogni teljesen ideális, közben pedig figyelj arra, hogy olyan sportot válassz, amit szeretsz is, hogy ne legyen stresszforrás a mozgás.

A mellrák legnagyobb rizikófaktorai – és amit tehetsz ellenük

4. Késői gyerekvállalás

Kutatók találtak összefüggéseket adott mellrákfajták és a késői gyerekvállalás, vagy a gyerekvállalás teljes elhagyása között – ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki beteg lesz, aki nem akar gyereket, csak azt, hogy a hormonháztartásod nehezebben bírja azt, ha 30 felett leszel terhes.

Közvetlen ok-okozati összefüggés azonban nincs, úgyhogy ne aggódj, ha 30-on túl vagy – de ha gyereket szeretnél, és kész vagy már rá, összességében a fiatalabb életkorban jobban jársz vele.

5. A fogamzásgátlók szedése

Néhány gyógyszer akár olyan hatással is lehet a hormonháztartásodra, ami hajlamosabbá tehet a mellrák kialakulására. Konkrétumok azonban nincsenek, tehát nem lehet megmondani, hogy melyik gyógyszer van ilyen hatással a szervezetre – és mivel a fogamzásgátló tabletta jelenleg az egyik legmegbízhatóbb módszer a biztonságos szexuális élethez, nem biztos, hogy abba kellene hagynod, de hosszú távon ne tervezz azért vele, és néhány évente tarts néhány hónap szünetet!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!