Megtalálták az okát, hogy miért álmosít a kávé. Neked is feltűnt már?

Megtalálták az okát, hogy miért álmosít a kávé. Neked is feltűnt már?

Címlap / Életmód / Egészség / Megtalálták az okát, hogy miért álmosít a kávé. Neked is feltűnt már?

A koffein az egyik leggyakrabban használt serkentőszer a világon, természetes formájában leginkább a kávéban fogyasztjuk (bár vannak, akik teapártiak, de jellemzően a teákban alacsonyabb a koffeinmennyiség, mint a fekete levesben). Egy átlagos kávé 80–100 milligram koffeint tartalmaz, ami már elég kell, hogy legyen arra, hogy felébredjünk, és egy kicsit felpörögjünk – mégis van, akire ez a vegyület teljesen az ellenkező irányba hat. Miért is lehet így?

A koffein blokkolja az adenozin receptorokat az agyban

Az adenozin egy olyan vegyület, amely segít szabályozni az alvási és ébrenléti ciklusunkat. A vegyület mennyisége megnövekszik a testben, amikor ébren vagyunk, és csökken, amikor alszunk.

Normál esetben az adenozinmolekulák speciális agyi receptorokhoz kapcsolódnak, amelyek segítenek, hogy az agyi aktivitás az alváshoz közeledve némileg csökkenjen. Csakhogy a koffein ezt a kapcsolódást meggátolhatja.

Ez magában még mindig nem jelent álmosságot – csak akkor, ha tudjuk, hogy az elfogyasztott koffein nagy részét már az első háromnegyed órában feldolgozza a szervezet, amint azonban elkezdjük emészteni az italt, amivel együtt bevittük, a hatás elmúlik.

Habos kávé
istockphoto

Ilyenkor az adenozin már szabadon kapcsolódhat a receptorokkal – és van is minek kapcsolódnia, ugyanis a 45 percben, amíg a koffein hatással volt a szervezetünkre, a termelődésük nem állt le, csak a képességük csökkent, amivel a receptorokhoz kapcsolódhattak. Így tehát sok ilyen molekulánk van, amelyek elkezdenek hozzákapcsolódni az agyi receptorokhoz, ez a folyamat pedig álmosságot okoz.

Kifejlesztjük az ellenállóképességet a koffeinre

Érdemes azt is tudni, hogy minél több koffeint fogyasztasz, a szervezeted annál inkább hozzászokik a hatásához. Ez is az adenozin vegyülethez köthető: a koffein hatására a szervezet már rögtön tudja, hogy több ilyen molekulát kell termelnie, és a fent említett ördögi kör elkezdődik. A tudomány még mindig nem tud megegyezni abban, hogy ez az ellenálló képesség mennyire komoly, és a koffein milyen hatásait blokkolja pontosan, de az biztos, hogy könnyű rászokni a napi néhány forró feketére.

A koffein megemeli a vércukorszintet

A tudománynak ebben sincs egységes konszenzusa, de több kutatás kimutatta már, hogy a kávéfogyasztás képes megemelni a vércukorszintet, annak ellenére, hogy több tanulmány pedig amellett teszi le a voksát, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás fontos a cukorbetegség megelőzésében.

Otthoni kávézás
istockphoto

Egy kisebb kutatás azt bizonyította, hogy a kávé úgy növeli meg a vércukorszintet, hogy ideiglenesen csökkenti az inzulinérzékenységet.

A magas vércukor pedig együtt jár a fáradékonysággal és a fáradtsággal, akkor pedig különösen, ha a hirtelen emelkedés után visszaesik a vércukorszint – ilyenkor különösen álmosnak érezheti magát az ember.

Innen is látszik, hogy egyelőre egyáltalán nem tiszta, hogy miért van ilyen hatással néhány emberre a koffein, de valószínűleg a fenti folyamatok valamelyike okozhatja nálad is, ha ilyen tüneteket tapasztalsz. A kávéfogyasztás nem segíthet mindenkinek a reggeli indításban – próbáld meg esetleg a koffeinmentes változatot, hátha a placebó is elintézi a dolgát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást