Igen, jól olvastad: rengetegen vannak a világon, akikre nincs olyan hatással a kávé, mint ahogyan kellene. Legtöbben azért isszuk, hogy felpörgessen minket, nélküle akár el se indul a napunk, vagy legalább is nagyon nem ajánlatos hozzánk szólni, amíg nem ittuk meg az elsőt – van viszont, akire teljesen az ellenkező hatással van a koffeines ital.
A koffein az egyik leggyakrabban használt serkentőszer a világon, természetes formájában leginkább a kávéban fogyasztjuk (bár vannak, akik teapártiak, de jellemzően a teákban alacsonyabb a koffeinmennyiség, mint a fekete levesben). Egy átlagos kávé 80–100 milligram koffeint tartalmaz, ami már elég kell, hogy legyen arra, hogy felébredjünk, és egy kicsit felpörögjünk – mégis van, akire ez a vegyület teljesen az ellenkező irányba hat. Miért is lehet így?
A koffein blokkolja az adenozin receptorokat az agyban
Az adenozin egy olyan vegyület, amely segít szabályozni az alvási és ébrenléti ciklusunkat. A vegyület mennyisége megnövekszik a testben, amikor ébren vagyunk, és csökken, amikor alszunk.
Normál esetben az adenozinmolekulák speciális agyi receptorokhoz kapcsolódnak, amelyek segítenek, hogy az agyi aktivitás az alváshoz közeledve némileg csökkenjen. Csakhogy a koffein ezt a kapcsolódást meggátolhatja.
Ez magában még mindig nem jelent álmosságot – csak akkor, ha tudjuk, hogy az elfogyasztott koffein nagy részét már az első háromnegyed órában feldolgozza a szervezet, amint azonban elkezdjük emészteni az italt, amivel együtt bevittük, a hatás elmúlik.
Ilyenkor az adenozin már szabadon kapcsolódhat a receptorokkal – és van is minek kapcsolódnia, ugyanis a 45 percben, amíg a koffein hatással volt a szervezetünkre, a termelődésük nem állt le, csak a képességük csökkent, amivel a receptorokhoz kapcsolódhattak. Így tehát sok ilyen molekulánk van, amelyek elkezdenek hozzákapcsolódni az agyi receptorokhoz, ez a folyamat pedig álmosságot okoz.
Kifejlesztjük az ellenállóképességet a koffeinre
Érdemes azt is tudni, hogy minél több koffeint fogyasztasz, a szervezeted annál inkább hozzászokik a hatásához. Ez is az adenozin vegyülethez köthető: a koffein hatására a szervezet már rögtön tudja, hogy több ilyen molekulát kell termelnie, és a fent említett ördögi kör elkezdődik. A tudomány még mindig nem tud megegyezni abban, hogy ez az ellenálló képesség mennyire komoly, és a koffein milyen hatásait blokkolja pontosan, de az biztos, hogy könnyű rászokni a napi néhány forró feketére.
A koffein megemeli a vércukorszintet
A tudománynak ebben sincs egységes konszenzusa, de több kutatás kimutatta már, hogy a kávéfogyasztás képes megemelni a vércukorszintet, annak ellenére, hogy több tanulmány pedig amellett teszi le a voksát, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás fontos a cukorbetegség megelőzésében.
A magas vércukor pedig együtt jár a fáradékonysággal és a fáradtsággal, akkor pedig különösen, ha a hirtelen emelkedés után visszaesik a vércukorszint – ilyenkor különösen álmosnak érezheti magát az ember.
Innen is látszik, hogy egyelőre egyáltalán nem tiszta, hogy miért van ilyen hatással néhány emberre a koffein, de valószínűleg a fenti folyamatok valamelyike okozhatja nálad is, ha ilyen tüneteket tapasztalsz. A kávéfogyasztás nem segíthet mindenkinek a reggeli indításban – próbáld meg esetleg a koffeinmentes változatot, hátha a placebó is elintézi a dolgát.