A koffeintúladagolás legegyértelműbb jelei – Komoly veszélyeket rejt

A koffeintúladagolás legegyértelműbb jelei – Komoly veszélyeket rejt

Címlap / Életmód / Egészség / A koffeintúladagolás legegyértelműbb jelei – Komoly veszélyeket rejt

Egy-két kávé nélkül ember legyen a talpán, aki képes kibírni egy jó hosszú munkanapot, de azért nem mindegy, mennyit gurítunk le a torkunkon. A koffeintúladagolás komoly veszélyeket rejt magában, ha pedig ezeket a jeleket észreveszed magadon, sürgősen hagyj fel a kávéval, az energiaitallal és a zöld teával pár napra!

Szapora szívverés

Az, ha egy kávé után pár perccel felgyorsul a szívverésed, nem nagy ügy. Az, ha annyira felgyorsul, hogy kényelmetlen az érzés a mellkasodban, már sokkal nagyobb.

A szívműködés normál esetben akkor természetes, ha nem veszed észre (úgy, mint a légzést vagy a pislogást, amelyek szintén önkéntelen izommozgások) – ha már tudatában vagy annak, hogy a szívveréseddel valami nem stimmel, ott már baj lehet.

Persze ne vegyél be rögtön nyugtatót, ha ilyesmit tapasztalsz, csak sétálj egy nagyot, szívj friss levegőt –csak akkor fordulj szakemberhez, ha másfél-két óránál is tovább tart a dolog, vagy ha tényleg nagyon-nagyon ver a szíved, és légszomjad is van.

Szív- vagy gyomorégés

A koffein hatására a nyelőcsöved kicsit ellazul, aminek köszönhetően a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsövedbe, égő érzést okozva ezzel a gyomrodban vagy a mellkasodban. Ilyen betegség is létezik, amely hosszabb ideig gyötri azt, aki ebben szenved, de a koffeinnek is vannak ilyen átmeneti hatásai, ha túl sokat fogyasztasz belőle.

Ha gyakran történik ilyesmi, a gyomorsavad elmarhatja a nyelőcsövedet, és reflux alakulhat ki, még akkor is, ha magától soha nem lettél volna beteg. Nem érdemes kockáztatni – ha úgy érzed, hogy túl magasan van a gyomorsavad, vagy ég a mellkasod, már tudod, hogy mennyi kávé az, amit többet nem ihatsz meg.

Remegés

Valószínűleg ez az egyik leggyakoribb következménye annak, ha túl sok koffeint viszel be a szervezetedbe. Mivel ez az anyag egyébként is élénkítő hatású, adrenalint is felszabadít a szervezetedben, aminek hatására remegni vagy reszketni kezdhetnek a végtagjaid.

Úgy is érezheted, hogy mozognod kell, zsibbadnak a kezeid, és valamit csinálnod kell velük, hogy elmúljon a furcsa érzés.

Ez az egyik legenyhébb következménye a túladagolásnak, de érdemes odafigyelni rá, hiszen időben szól, hogy nem lenne jó ötlet, ha meginnád azt a negyedik kávét is.

Szorongás

Nem csak testi, de lelki következményei is lehetnek a túl sok koffein fogyasztásának. A tested úgy reagál a koffeinre, hogy felpörgeti a szívverésed, élénkíti az érzékszerveidet, felpumpálja az adrenalinszintedet, aminek egyenes következménye lehet az, hogy a tested lesokkolódik, és az agyadnak olyan jeleket ad, amitől szorongani kezd.

Ez már csak azért is rossz, mert általában azért isszuk a kávét, hogy jobban teljesítsünk a munkahelyen vagy az iskolában – ez szorongva pedig aligha fog bekövetkezni.

Összezavarodott beszéd

Mivel a szervezeted hiperüzemmódba kapcsol a túl sok koffeinnek köszönhetően, előfordul, hogy az agyad gyorsabban jár, mint ahogyan képes szavakká formálni a gondolatokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy értelmetlen és összezavarodott motyogással válaszolsz majd mindenre, hanem azt, hogy néha belekeveredsz egy-egy mondatba, vagy elfelejted, mit akartál mondani.

Lehet, hogy te észre sem veszed, csak azok, akik hallgatnak. Az is lehetséges következmény, hogy elkezdesz hadarni, és nem igazán érteni, mit akarsz mondani – ez persze csak akkor fura, ha egyébként lassan szoktál beszélni.

Hasmenés

Aki reggel kávézik, valószínűleg ügyesen kikövetkeztette már, hogy a koffein nagyon jó hashajtó hatású. Ami egy, maximum két adagnál még hasznos tulajdonság, az egy erős koffein-túladagolásnál nagyon veszélyes dolog is lehet, és intenzív hasmenést okozhat, akár napokig.

Ez különösen a dehidratáció miatt lehet problémás (ilyenkor nagyon sok vizet veszít a szervezet), valamint azok számára, akik fogamzásgátlót szednek, hiszen ilyenkor csökkenhet a gyógyszer hatása.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!