A koffeintúladagolás legegyértelműbb jelei – Komoly veszélyeket rejt

A koffeintúladagolás legegyértelműbb jelei – Komoly veszélyeket rejt

Címlap / Életmód / Egészség / A koffeintúladagolás legegyértelműbb jelei – Komoly veszélyeket rejt

Szapora szívverés

Az, ha egy kávé után pár perccel felgyorsul a szívverésed, nem nagy ügy. Az, ha annyira felgyorsul, hogy kényelmetlen az érzés a mellkasodban, már sokkal nagyobb.

A szívműködés normál esetben akkor természetes, ha nem veszed észre (úgy, mint a légzést vagy a pislogást, amelyek szintén önkéntelen izommozgások) – ha már tudatában vagy annak, hogy a szívveréseddel valami nem stimmel, ott már baj lehet.

Persze ne vegyél be rögtön nyugtatót, ha ilyesmit tapasztalsz, csak sétálj egy nagyot, szívj friss levegőt –csak akkor fordulj szakemberhez, ha másfél-két óránál is tovább tart a dolog, vagy ha tényleg nagyon-nagyon ver a szíved, és légszomjad is van.

Szív- vagy gyomorégés

A koffein hatására a nyelőcsöved kicsit ellazul, aminek köszönhetően a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsövedbe, égő érzést okozva ezzel a gyomrodban vagy a mellkasodban. Ilyen betegség is létezik, amely hosszabb ideig gyötri azt, aki ebben szenved, de a koffeinnek is vannak ilyen átmeneti hatásai, ha túl sokat fogyasztasz belőle.

Ha gyakran történik ilyesmi, a gyomorsavad elmarhatja a nyelőcsövedet, és reflux alakulhat ki, még akkor is, ha magától soha nem lettél volna beteg.

Nem érdemes kockáztatni – ha úgy érzed, hogy túl magasan van a gyomorsavad, vagy ég a mellkasod, már tudod, hogy mennyi kávé az, amit többet nem ihatsz meg.

Remegés

Valószínűleg ez az egyik leggyakoribb következménye annak, ha túl sok koffeint viszel be a szervezetedbe. Mivel ez az anyag egyébként is élénkítő hatású, adrenalint is felszabadít a szervezetedben, aminek hatására remegni vagy reszketni kezdhetnek a végtagjaid.

Úgy is érezheted, hogy mozognod kell, zsibbadnak a kezeid, és valamit csinálnod kell velük, hogy elmúljon a furcsa érzés. Ez az egyik legenyhébb következménye a túladagolásnak, de érdemes odafigyelni rá, hiszen időben szól, hogy nem lenne jó ötlet, ha meginnád azt a negyedik kávét is.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • janika
    2021.02.01., 10:27

    Szív- vagy gyomorégés?
    mi aza szivégés?

    Válasz

Írj egy hozzászólást