Az FBI ügynök elárulta, hogyan lehet mások testbeszédéből olvasni

Az FBI ügynök elárulta, hogyan lehet mások testbeszédéből olvasni

Címlap / Életmód / Lélek / Az FBI ügynök elárulta, hogyan lehet mások testbeszédéből olvasni

Minden üzenet

Az egykori FBI ügynök és testbeszéd szakértő Joe Navarro arról beszél egy vele készült videóban, hogy minden, amit a testünkkel teszünk, kezdve a testtartásunktól a ruházatunkig hordoz valamiféle üzenetet rólunk, és elemzőként ő ezt használta arra, hogy többet tudjon meg egy személyről nyomozói karrierje során.

Navarro 25 éven át volt különleges ügynök, ez alatt a legfőbb feladata az volt, hogy kémeket leplezzen le, amihez nem ritkán használta a testbeszéddel kapcsolatos ismereteit. Egy alkalommal például fülest kaptak egy kémről, aki amerikainak adja ki magát. A gyanúsítottról egy videó is készült, amin egy virágboltból jön ki – Navarro kollégái semmi érdekeset nem láttak rajta, neki viszont feltűnt, hogy a férfi nem a szár végénél, a virágot felfelé tartva viszi a csokrot, ahogyan a legtöbb amerikai tenné, hanem lefelé lógatva, a virág fejét a föld felé tartva, ahogyan a legtöbb kelet-európai teszi. A férfit bevitték kihallgatni, és Navarro azt kérdezte tőle:

„Akarja tudni, honnan tudtuk? A virág miatt.” A férfi ez után mindent bevallott.

Sok a téveszme

Az egykori ügynök azt is elmondja, sok téves hiedelem kering a testbeszédről: szerinte például a magunk előtt összezárt karok nem az elutasítást, inkább egyfajta önnyugtatást, biztonságérzet keresését jelentik. Ezt a mozdulatot nyilvánosan egyébként hajlamosabbak vagyunk elvégezni, mint amikor egymagunk vagyunk az otthonunkban.

Szintén nem ért egyet azzal, hogy az ajkak vagy az orr megérintése azt jelentené, hogy hazudunk, ahogyan az sem, ha a szemünkkel oldalra, felfelé nézünk. Ez utóbbi csak annyit árul el, hogy az illető gondolkodik valamin, akár egy válaszon, akár azt dolgozza fel, amit mondtunk neki, ám a válasza ettől még éppen úgy lehet igaz, vagy lehet hazugság is.

Mit figyel egy ügynök?

Navarro a The Dictionary of Body Language című könyvében felfed néhány dolgot, amit az ügynökök is szemmel tartanak, bár emlékeztet rá, hogy a testbeszéd olvasása nem valamiféle gondolatolvasó trükk, és mindig a teljes képet együtt kell vizsgálni.

Navarro fentről lefelé halad:a hajon figyeli, hogy ápolt, egészséges-e, vagy zsíros, elhanyagolt, hiszen ez máris sokat elárul valaki hátteréről. A homlokon stressz nyomait keresi, a szemeken pedig kialvatlanság jeleit.

Az orr felhúzása, a „nyuszizás” akaratlanul is árulkodhat róla, ha valami nem tetszik, míg ha valami zavar bennünket, hajlamosak vagyunk összepréselni vagy beszívni az ajkainkat.

A lazán, természetesen tartott nyak nyugalomról árulkodik, de ha feszültek leszünk, ez az első testrész, ahol láthatóvá válik a megmerevedő izom. A férfiak hajlamosak megmozdítani a póló vagy az ing nyakát, ha valami bosszantja őket, vagy kellemetlen helyzetbe kerülnek, mert ők ilyenkor a nyakukat levegőztetik.

Ha valami zavar bennünket, hajlamosak vagyunk rá, hogy a két tenyerünket egymás felé fordítva a két kezünk ujjait egymásba fonjuk és mozgassuk, míg ha magabiztosak vagyunk, a két tenyér összefordul, és az ujjbegyek érnek össze.

A lábfejek gyakori mozgatása árulkodhat izgatottságról, de dinamikáról is, míg ha valaki egy kérdés hatására hirtelen teszi keresztbe a lábfejeit, akkor valószínűleg megijesztette a kérdés.

A szakember azonban felhívja a figyelmet: a testbeszéd elemzése ugyan nagyon hasznos és mára elismert tudomány, de nem arról szól, hogy kitaláljuk a másik gondolatait, hanem arról, hogy megértsük, mit próbál közvetíteni magáról, akár tudat alatt is, és ezt az üzenetet megismerve jobban megértsük a motivációit.

Az egykori FBI-os teljes videóját angolul megnézheted IDE kattintva.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást