Megszüntethető a fájdalom elmében?

Megszüntethető a fájdalom elmében?

Címlap / Életmód / Egészség / Megszüntethető a fájdalom elmében?

A mindennapi élet számos fájdalmat hozhat, sokunk számára pedig keserű órákat tudnak okozni a különböző fájdalmak.

Túl sok időt töltünk a szémítógép képernyője előtt, sok a munka a ház körül, és nehezen kezeljük a feszültséget közlekedés közben – ezek pedig mind hatással vannak szerveinkre, mozgásszervi rendszerünkre.

Az 5 leggyakoribb fájdalom:

– migrén / fejfájás
– hátfájás
– izületi fájdalmak
– törzssérülések
– láb/kéz és izomrendszeri fájdalmak

Az alkalmi fájdalmakon segítenek a fájdalomcsillapító gyógyszerek és meleg/hideg kezelések. De ha a fejfájás, izonfájás és egyebek visszatérnek egy hónap alatt több alkalommal, akkor krónikus fájdalomról beszélünk, és ez súlyosan megzavarhatja az életminőséget. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a krónikus fájdalmak közel felének nincs egyértelmű oka, és a betegek 25%-a még mindig jellemző tüneteket mutat 12 hónapra az orvoslátogatás után is.

Pedig nem kell együtt élni a krónikus fájdalommal. Egyes szakértők szerint ahelyett, hogy elviselnénk vagy elkábítanánk a fájdalmunkat, az elménkkel szabályozhatjuk a szervezetben levő krónikus fájdalmat.

Hogyan működik az elmével való fájdalom-szabályozás?

Nagyobb hatással lehetsz a fájdalomérző központodra, mint azt gondolnád. Az agy és a központi idegrendszer kapcsolatban állnak egymással és folyamatosan jeleket küldenek, így vannak szállítva a fájdalomüzenetek is. Általában ezek az üzenetek sérülésből vagy betegségből származnak, és ha leállnak, akkor megtörtént a gyógyulás.

A test-elme beavatkozások alapja az a gondolat, hogy a fájdalmat szállító üzenetküldő rendszer lebontódik, így kommunikációs zavar lesz az elme és a test közt.
Ilyenkor az állandó vagy krónikus fájdalomról szóló üzenet akkor is jelen van, amikor a fájdalom már nem létezik, és az ember teljesen egészséges. A fájdalomkezelési programok segítségével a test-elme közt nem lépnek fel hamis fájdalom-üzenetek és újra egészségessé válik a kommunikáció az agy idegi pályáin.

Van kontrolod a fájdalom felett

Az elmúlt évtizedekben rengeteg kutatás erősítette meg, hogy az test-elme kezelések segítenek gyógyítani a különböző fájdalmakat, és megakadályozzák, hogy a fájdalom megismétlődjön.

Az alapvető technikák közé tartoznak: viselkedés terápia, biofeedback, kognitív terápia, irányított/képi képzelet, hipnózis, meditáció és relaxációs terápia.
Tanulmányok igazolják, hogy a test-elme beavatkozások sikeresen kezelik az olyan fájdalmakat, mint a migrén, feszültség-típusú fejfájások, fibromyalgia, akut isiász és számos egyéb fájdalom.

A Te krónikus fájdalmad: Miért keverednek a fájdalom üzenetek?

A szorongás, harag, feszültség vagy depresszió okozhat rendellenességet az idegpályákon. Amikor az agy gyakran rákényszerül, hogy válaszoljon a negatív érzelmekre, lényegében “újrakábelezi” magát, hogy lépést tudjon tartani a negatív ingerekrkel. Ennek eredményeként, az agyad is küldhet hibás fájdalomüzeneteket a testnek.

A gyógyulás útján az első lépés, hogy egy orvos vagy terapeuta segítségével megvizsgáljátok azokat a tényezőket, amelyek ezt a fájdalomreakciót kiváltják. A következő lépés az, hogy megtanuld kezelni a stressztényezőket, és úgy tudj nap mint nap szembe nézni velük, hogy közben ellenőrzöd az érzelmeidet kiváltó fiziológiai válaszokat. Attól függően, mennyire súlyos problámád van, ez a folyamat tarthat csak néhány hetet, vagy akár rendszeres egészségügyi rutinná is válhat.

Ne feledd, nem minden fájdalom valós, és az okát a mindennapi életedben kell keresned. Könnyebb a problémákon változtatni, mint gyógyszerekkel elbénítani az érzékeidet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást