2021-ben jelentősen megnőtt a kereslet az egyedi weboldalakra

2021-ben jelentősen megnőtt a kereslet az egyedi weboldalakra

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / 2021-ben jelentősen megnőtt a kereslet az egyedi weboldalakra

A pandémia időszakában a korábbinál nagyobb figyelem terelődött az internetre. Sok vállalkozásnak, sőt teljes iparágaknak kellett egyik pillanatról a másikra áthelyezni tevékenységüket a webre. Ezen hatások eredményeképpen a korábbinál lényegesen nagyobb igény lett új weboldalak készítésére. Cikkünkben betekintést nyújtunk a webfejlesztői terület kínálatára és áraira bízva abban, hogy hasznos tanácsokkal látjuk el az érdeklődőket. (x)

A pandémia időszakában a korábbinál nagyobb figyelem terelődött az internetre. Sok vállalkozásnak, sőt teljes iparágaknak kellett egyik pillanatról a másikra áthelyezni tevékenységüket a webre. Gondoljunk csak például az éttermekre, ahol az online megrendelés és kiszállítás maradt az egyetlen forma, amivel a felszínen lehetett maradni.

A gazdasági visszaeséssel nagyon sokan veszítették el állásukat és közülük sokan valamilyen webes vállalkozás felépítésében látják a kiutat.

A vásárlási lehetőségek korlátozásával, a boltbezárásokkal az emberek többségének az online vásárlás jelentette az egyetlen lehetőséget arra, ha ruhát, élelmiszert vagy bármi mást szerettek volna rendelni.

Mindezen hatások eredményeképpen a korábbinál lényegesen nagyobb igény lett új weboldalak készítésére. Azok a vállalkozások, amelyek eddig nem rendelkeztek weboldallal, igyekeztek rövid időn belül bepótolni lemaradásukat és számos olyan cég is akadt, amelyek egy új, korábban ismeretlen területen szerették volna megvetni a lábukat. A közös mindegyikükben, hogy a verseny felerősödésével felismerték, a sablonos megoldások már nem elégségesek a sikerhez. Olyan egyedi webfejlesztésre van szükségük, amely kiemeli őket a konkurensek tengeréből.

Miben nyújt többet egy egyedi weboldal a sablon megoldásokhoz képest?

  • A céges arculatra és funkcionalitásra szabott design: a megjelenés, vagyis webdesign tekintetében nem kell kompromisszumokat kötni, mivel a fejlesztő cég pontosan az ügyfél igényeire, valamint céges arculatára tudja igazítani a weboldalt.
    Az egyedi tervezés esetén nem kell azon aggódni, hogy valamelyik tartalmi elem kilóg majd a neki szánt helyről vagy nem lesz elég hely a menüpontoknak. A weboldal minden egyes része, a fejléctől egészen a láblécig pontosan az előzetesen megbeszélt tartalomhoz és funkcionalitáshoz lesz tervezve.
  • Magas biztonság, hosszú élettartam: a sablon weboldalak leggyakoribb hibája, hogy olyan feleslegese bővítményeket tartalmaznak, amelyek nemcsak lassítják a betöltődést, hanem egyenesen biztonsági kockázatot is hordoznak. A sokszor ismeretlen forrásból származó és később frissítés nélkül maradó bővítmények időzített bombaként ketyegnek a háttérben és nem lehet tudni melyik pillanatban engednek be egy illetéktelen hozzáférőt az adminsztrációs rendszerbe ezzel utat nyitva a vírus fertőzéseknek. Az egyedi webfejlesztések csak azokat a modulokat tartalmazzák, amelyek feltétlenül szükségesek az üzemeléshez, ezzel biztosítva a hosszú, problémamentes üzemelést a weboldalnak.
  • Skálázhatóság, bővíthetőség: az egyedi fejlesztésű weboldalak szinte kötöttségek nélkül bővíthetők, alakíthatók annak függvényében, ahogy a megrendelő igényei módosulnak. Egy sablon weboldal jellemzően csak azokat a funkcionális és tartalmi modulokat tartalmazza, amellyel az elején lefejlesztették és az utólagos bővítés nagyon nehézkes vagy egyenesen lehetetlen. Ilyenkor a weboldal bővítése csak egy teljesen új oldal fejlesztésével valósítható meg.
  • Külső rendszerek integrációja: a webes ügyviteli és marketing tevékenység felgyorsítására, automatizálására manapság már számtalan szoftver áll rendelkezésre. Ezeket a szoftvereket a weboldallal vagy webáruházzal összekötni ugyanakkor nem egyszerű feladat. Amennyiben az összekötésre nincs kialakult kód készlet és a nulláról kell megvalósítani, úgy nagyon valószínű, hogy ezt csak egy teljesen egyedi fejlesztésű weboldallal valósítható meg.

Kik foglalkoznak egyedi fejlesztéssel?

Röviden a webfejlesztő, illetve weboldal készítésre szakosodott cégek. A helyzet azonban korántsem ennyire egyszerű. Ha rákeresünk a weboldal készítésre a Google-ban, akkor több száz vagy inkább több ezer hazai vállalkozással találkozhatunk. Többségük nagy valószínűséggel az egyke vállalkozók közül kerül ki, de ugyanebben a halmazban vannak a több évtizedes tapasztalattal bíró 15-25 fős cégek is. A létszám különbségeknél csak az árak mutatnak nagyobb szórást. Ugyanarra a projektre könnyen kaphatunk 50 ezer forinttól milliós árakat is.

Az árak sok esetben nincsenek fedésben a tudásszinttel, de nagyvonalakban elmondható, hogy az árak alsó szegmensében olyan egyéni vállalkozókat, szabadúszókat találunk, akik egy személyben designerek, fejlesztők, marketingesek és ennek megfelelően korlátozott rálátásuk van az egyes területekre, illetve jellemzően az egyszerűbb weboldalakra specializálódtak. Ezeknél a low budget projekteknél egyértelműen sablon megoldásokból építkezik a fejlesztő és csak korlátozottan tudja figyelembe venni az ügyfél design-ra illetve funkcionalitásra vonatkozó igényeit.

Az árak túlsó végén azok az ügynökségek állnak, akik komoly referenciákkal tudják bizonyítani, hogy nagyobb volumenű, több hónapos átfutási idejű projekteket is magabiztosan le tudnak vezényelni. Itt már van lehetőség piackutatásra, konkurencia elemzésre. A tervezés többlépcsős folyamat és szükség esetén komplett webes arculatot is tudnak tervezni. A fejlesztők magasan képzett szakemberek, akik nem ijednek meg egy egyedi megoldástól. A weboldalt tartalmi oldalról pedig SEO szakemberek és profi szövegírók is támogatják.

A webfejlesztés költsége eltörpül a hosszútávú kiadásokhoz képes

Szinte mindegy, hogy egy weboldal 50 ezer forintba vagy 1 millió forintba kerül, a hosszútávú költségek ennek a többszörösére rúgnak abban az esetben, ha a vállalkozás az élvonalban szeretne maradni.

Lássuk pontosan mik ezek a hosszútávú költségek:

  • a weboldal üzemeltetésének és továbbfejlesztésének költségei
  • online marketing költségek

Még abban az esetben is, ha nem szervezzük ki a tartalom feltöltési és kisebb fejlesztési munkákat, számolni kell az erre fordított munkaidővel. Ezen felül egy webáruház esetén a megrendelések fogadása, a számlázás és egyéb adminisztráció akár több főállású munkatárs munkaidejét is lekötheti.

Az online marketing költségekhez sorolunk mindent, amely a weboldal népszerűsítéséhez tartozik. Például a fizetett hirdetések, linképítés, analitika, SEO, szövegírás tartozik ide.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást